Vrhunski pevci za dober namen!

Komorni moški zbor Lek iz Ljubljane v Moravskih Toplicah

V evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah je potekal že tradicionalni, 4. jesenski dobrodelni koncert, ki ga skupaj organizirajo Evangeličanska cerkvena občina Moravske Toplice, Evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenijo, Legatura za Pomurje in Rotary klub Martjanci. Tokrat je bila izvedba programa zaupana odličnemu moškemu komornemu zboru Lek iz Ljubljane, pod taktirko prof. Milivoja Šurbka, ki je zbrane navdušil z odlično interpretacijo in izborom pesmi ter ustvaril zelo prijetno vzdušje. Zbrani prostovoljni prispevki s koncerta, ki se ga je udeležilo preko 120 poslušalcev oziroma gledalcev, so namenjeni eni od pomoči potrebnih družin iz občine Moravske Toplice, kot že trikrat doslej.

Začetki Komornega moškega zbora Lek, ji je tokrat navdušil v Prekmurju, sicer segajo v leto 1978 in od takrat je zbor snemal za radijski arhiv, sodeloval v kulturnem dogajanju v regiji, velika čast je bilo petje ob prvem obisku papeža Janeza Pavla II v maju 1996. Slovensko moško petje je bilo predstavljeno v kneževini Liechenstein, naša pesem je odmevala tudi v Kanadi in ZDA, razveseljevala naše rojake v Berlinu, Koroški, pot jih je zanesla v Ennigerloh na sever Nemčije, v francosko Nico, v avstrijski letoviški biser ob jezeru Mondsee. Tudi v madžarskem Šarvarju so pogosto v gosteh. Mnogo lepih pevskih poti in povsod so bili izredno lepo sprejeti.

Zbor redno sodeluje na območni reviji Ljubljanski zbori, pripravljajo nastope v domovih starejših, sodelujejo v kulturnih utrinkih ob raznih slovesnostih, ob otvoritvah razstav ipd. Seveda so veseli, da jim vsako sezono uspe pripraviti več celovečernih koncertov, krona je seveda letni koncert, kjer se zbere krog stalnih in zvestih poslušalcev. Zbor je izdal štiri zgoščenke: Ob jubileju, Na tujem in doma, Pesem pevcu srečo kaže, s programom četrte zgoščenke O Salutaris, je pevski sestav gostoval tudi po številnih cerkvah v Sloveniji in tujini. Druga maša Charlesa Gounoda ob orgelski spremljavi je bila v živo posneta v cerkvi pri Sv.Trojici pri Lenartu. V mednarodni konkurenci so prejeli zlato plaketo Praga Cantat 2007, srebrni v dveh kategorijah v Westlandu na Nizozemskem leta 2010, v letu 2013 pa ponovno zlato, in sicer v Bratislavi. Z zborom je vse od leta 1992 kot umetniški vodja prof. Milivoj Šurbek; in z njim so povezani največji dosežki pevskega sestava, nadvse pa pevci cenijo tudi njegovo široko umetniško dušo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: