petek, 21 februarja, 2020

Blagovna znamka Pubec – štajersko mlado vino, ki teče že peto leto, združuje štajerske vinarje v edinstven projekt za promocijo in prepoznavnost štajerskih vinarjev tako doma, kot v tujini.

V prostorih Porsche Ptujska cesta v Mariboru, na 5. Salonu štajerskih mladih vin, je 25 vinarjev ponovno dokazalo, da združeni zmorejo več. Približno 1000 obiskovalcev je okušalo mlada vina, ki so s svojim okusom presegla pričakovanja ljubiteljev vina. Sadna, dišeča, iskriva, predvsem pa zelo pitna in elegantna vina napovedujejo izvrsten letnik 2019 za Štajersko. Po mariborskem festivalu se bodo Pubeci letos, že četrto leto zapored, predstavili tudi v Ljubljani. Prestolnico bodo obiskali jutri, v četrtek, 7. novembra 2019, na 4. Salonu štajerskih mladih vin, ki bo potekal od 17. ure dalje v Festivalni dvorani na Gospodarskem razstavišču. Sveža in dišeča vina pa bo spremljala tudi pristna štajerska kulinarika in odlična glasba. Da se po peti sezoni projekta Pubec promocija štajerskih vin ne bo zaključila, pa bo premierno poskrbel dogodek, z delovnim naslovom: »Predstavitev najboljših štajerskih vin in letnika 2019«. 23. aprila 2020, se bodo štajerski vinarji predstavili s svojimi najboljšimi vini aktualnega letnika, ponovno v Festivalni dvorani Ljubljana.

Ni vsako mlado vino Pubec. Pubec je mlado vino, ki ga pridelajo štajerski vinarji pridruženi k projektu Pubec. Pubeci se zavedajo pomena povezovanja in sodelovanja, podpirajo skupni nastop, imajo znanje in kvalitete da postavijo, Štajersko na zemljevid kot top vinsko destiancijo. Biti Pubec je več kot le biti vinar ali pridelovalec vina. Je moralna obljuba vračati lokalnemu okolju in doprinesti družbi ter razvoju. Biti Pubec je zaveza k trajnostno naravnanem turizmu, k varovanju okolja in k ozaveščanju o pitju vina. Biti Pubec je ponos in veselje. Okrog 1000 obiskovalcev je obiskalo peti Salon štajerskih mladih vin v Mariboru, na katerem je svoje Pubece predstavilo 25 štajerskih vinarjev, združenih v projekt Pubec. Za odlično kombinacijo vin s štajersko kulinariko je ponovno poskrbela Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, za glasbeno kuliso pa je na odru tokrat stala glasbena skupina Chizz Band iz Ptuja. Uradno so 5. Salon štajerskih mladih vin otvorili dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Stane Klemenčič, direktor KGZS Maribor ter Borut in Natalija Cvetko, pobudnika in organizatorja Pubeca. Med obiskovalci so bili številni znani Mariborčani: Domen Kumer, Filip Flisar, Franc Breznik ml, prof. dr. Ludvik Toplak ter številni uspešni podjetniki. Dogodek je pritegnil tudi obiskovalce iz sosednjih držav ter Nemčije, Srbije, BiH in ZDA, kar potrjuje sloves dogodka tudi izven meja Slovenije.

Da je skupni pristop pri promociji mladih vin velika prednost, ki poveča prepoznavnost ponudbe na domačem trgu in v tujini, obenem pa krepi prepoznavnost Štajerske, kot vrhunske dežele in odlične kulinarične in turistične destinacije, je letos dokazalo 25 vinarjev. Pet leta skupnega dela že prinaša spodbudne rezultate, saj vinarji povezani v projekt Pubec, beležijo večjo prodajo mladega vina, kupci pa odslej mlado vino Pubec prav zaradi odmevnosti pogosteje natočijo v svoj kozarec, ga uporabijo kot spremljavo k hrani, prav tako pa ga z veseljem podarijo svojim prijateljem. „Čutim posebno spoštovanje do inovativnega pristopa k komuniciranju s slovensko javnostjo. Današnji dogodek samo dokazuje, da ima Slovenija izrazito razvito kulturo pitja vina, imamo vrhunska vina, s katerimi se lahko promoviramo ne le v Sloveniji, pač pa tudi izven naših meja. Prav gotovo pa je interes ministrstva, kot tudi moj osebni interes, da tovrstnim dogodkom stojimo ob strani in na ta način širimo kulturo in zavedanje o kakovosti slovenskih vin povsod po svetu.“ je povedala dr. Aleksandra Pivec,ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki se je letošnjega Pubeca z veseljem udeležila

In kdo so Pubeci 2019? Tudi letos je v projekt združena raznolika druščina vinarjev, med katerimi najdemo največje vinske kleti in tudi manjše, družinske vinograde. Pubeci 2019 so: Vinogradništvo Cvitanič, Hiša vina Doppler, Hiša vin Emino, Vino Falot, Kmetija Fleisinger, Hiša penin Frangež, Vinogradništvo Frešer, Vinarstvo Hafner, Vinogradi Horvat, Vino Jamnik, Vino Jarc, Vinogradništvo Jaunik, Vina Joannes, Vino Kolar, Vina Kramer, Vino Leber, UM FKBV – Meranovo, Vinogradništvo Mukenauer, Vinogradništvo Mulec, Puklavec Family Wines, Radgonske gorice, Rigo Vino , Steyer vina, Vina Toplak in Vino Valdhuber. Štajersko mlado vino je poskusil tudi dr. Stane Klemenčič, direktor KGZ Maribor, ki meni, da „je bilo leto precej zahtevno, a so vinogradniki kljub temu pripravili dobra mlada vina, ki skoraj nimajo napak in imajo dobro osnovo, da bodo lahko tudi letos zadovoljevali potrebe potrošnikov.“

Borut Cvetko, kreativni direktor agencije Mediaspeed in skupaj z ženo Natalijo Cvetko pobudnik za rojstvo projekta, je izrazil navdušenje nad letošnjim letnikom, saj »peti Pubec ponovno prikazuje in združuje najboljše kar pri mladem vinu premore Štajerska in verjamem, da nam je ponovno uspelo predstaviti zelo dober, kakovosten vinski letnik, danes v Mariboru, čez dva dni v Ljubljani. Ob spremstvu pristne štajerske kulinarike in glasbe poteka pravo, kulturno druženje, ki je le pika na i odlični vinski kapljici. Naš cilj je, da popeljemo to naše štajersko vino v svet, da ponovno dokažemo kaj je že pomenilo in kaj še danes pomeni, ter postavimo trdne temelje za prihodnost.«

Projekt Pubeci sicer skuša vinarjem tudi dvig konkurenčnosti na domačem trgu in v tujini. V načrtu so skupni nastopi na trgih in predstavitvah tako doma kot v tujini, obenem pa projekt prinaša tudi dvig odličnosti same destinacije oziroma regije. Tovrsten skupni nastop v segmentu mladih vin prinaša tudi trajni učinek, celoletne marketinške in komunikacijske aktivnosti pa prinašajo tudi dvig konkurenčnosti in prepoznavnosti štajerskih vin. Projekt »Pubec« tako ni omejen le na promocijo mladih vin, ampak predstavlja tudi vzvod in orodje za večjo prepoznavnost vseh štajerskih vin in vinarjev na domačem trgu in v tujini.

Tags: ,

0 Comments

Leave a Comment

error: