Potrebujemo ga nekoliko več

Danes je mednarodni dan plesa

Plesni komite Mednarodnega gledališkega inštituta (ITI) je 29. april leta 1982 razglasil za mednarodni dan plesa. S skupinskimi dogodki ga je praznoval ves svet, letos bo zaradi koronavirusa virtualen.”Ples je svoboda in skozi našo svobodo moramo tudi druge osvoboditi okovov, s katerimi se srečujejo na različnih koncih sveta,”piše v poslanici.**

Avtor poslanice, ki ob vsakokratnem dnevu obkroži svet, je plesalec, igralec, koreograf in plesni učitelj Gregory Maqoma iz Južne Afrike. Kot je zapisal, živimo v času nepredstavljivih tragedij, v času, ki ga je sam poimenoval obdobje posthumanizma.”Bolj kot kdaj koli prej moramo plesati z namenom, da bi svet opomnili, da človečnost še vedno obstaja.” Po njegovih besedah bi morala prevladati smisel in empatija nad dolgoletno”nesporno virtualno pokrajino razpadanja”, ki je pripeljala do katarze vsesplošnega obžalovanja. Ta po njegovem mnenju obsega žalost in mučno resničnost, ki življenje še naprej prežema s smrtjo, zavračanjem in revščino. “Naš ples mora bolj kot kdaj koli prej dati močan znak svetovnim voditeljem in tistim, ki jim je zaupano varovanje in izboljševanje razmer za človeštvo razmer, da smo vojska divjih mislecev, katerih namen je postopoma spremeniti svet,”je zapisal Maqoma. “Ples ni političen, ampak postane političen, ker je stkan iz človeških stikov in se zato odziva na okoliščine v poskusu, da bi človeku vrnil dostojanstvo,”je še zapisal in dodal:”Vse, kar potrebujemo zdaj, je nekoliko več plesa.”

V Sloveniji poslanice od leta 2009 objavlja Društvo baletnih umetnikov Slovenije (DBUS), pripravi pa jo eden od priznanih baletnih in plesnih umetnikov. Letošnjo je napisal Vojko Vidmar, prejemnik strokovne nagrade Lydie Wisiakove za življenjsko delo leta 2019, nekdanji baletni solist v ljubljanski Operi ter prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo leta 1996.

Po njegovem mnenju je tudi v trenutnem stanju, ko smo prisilno omejeni v gibanju in svoboščinah, primerno reklo Vse je za nekaj dobro.”Skoraj pozabljeno je naše zavedanje, da smo brezmejno blagoslovljeni z dejstvom, da smo nastali na planetu, ki je v primerjavi s kozmosom manjši kot nano delec, da smo na tem delcu ugledali luč sveta v objemu neskončno čudežne narave in doživljamo življenje v objemu kozmične ljubezni, umetnosti in plesa,”je zapisal Vidmar. In še:”Naše gornje dobro bdi nad nami in si želi, da cenimo, spoštujemo in uživamo prav vsak trenutek našega življenja, ki nam je podarjeno.”

Po poročanju STA, ITI, svetovalno telo Unesca za uprizoritvene umetnosti, je za mednarodni dan plesa določil dan, ko se je rodil utemeljitelj sodobnega baleta Jean-Georges Noverre (1727-1810). Namenjen je praznovanju vseh, ki prepoznavajo vrednost in pomen plesne umetnosti, hkrati pa je namenjen osveščanju vlad, politikov in institucij, ki se pomena plesa za posameznika in družbo ne zavedajo dovolj.

Foro: Plesna šola Bolero

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: