sobota, 4 aprila, 2020

Ona sanja skupine Dan D v nadaljevanki Jezero

Tokac, Obra, Tučo, Nikola in Boštjan prihajajo na male zaslone


Kot je znano, težko pričakovana kriminalna serija Jezero, ki sta jo po knjižni uspešnici Tadeja Goloba režirala Matevž Luzar in Klemen Dvornik, 22. decembra končno prihaja na spored TV Slovenija. Ustvarjalci serije so za uvodno špico izbrali skladbo Ona sanja, znane rock skupine Dan D. Morilska balada je bila izdana na albumu DNA D, ki je naletel na izjemno zanimanje kritičnih poslušalcev, z nagrado Zlata piščal pa ga je tudi strokovna javnost proglasila za domači album leta 2015. Dan D so album Dna D 31. oktobra 2015 predstavili na koncertu v Kinu Šiška, s katerim so nakazali možnosti svoje glasbene preobrazbe in začrtali svojo ustvarjalno pot. S tega koncerta je tudi video spot, ki spremlja objavo singla.

Dan D je sicer svojevrstna posebnost slovenske rock glasbe. Status enega najpopularnejših domačih bendov je brez pomislekov žrtvoval za svobodno izražanje, raziskovanje različnih glasbenih form in preizkušanje poslušalcev z izzivi zunaj običajnega območja udobja. Na uspešni poti je nanizal vrsto uspešnic, kot so Čas, Voda, Plešeš, Počasi in podobne, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija leta 2009 nastopil pred dvakrat polnimi Križankami, z akustičnim projektom Tiho osvojil slovenske gradove in se podal na popolnoma novo pot z dvojnim albumom DNA D, ki so ga številni glasbeni kritiki razglasili za album leta 2015. V letih 2017 in 2018 je izvedel uspešno antiturnejo v svojem prostoru za vaje, kjer so se člani benda iz oči v oči srečevali z občinstvom. Na teh intimnih dogodkih je nastal album Knjiga pohval in pritožb (Milo za drago), maja 2019 predstavljen pred ponovno polnimi Križankami.

Dan D trenutno sestavljajo: Tomislav Jovanović – Tokac, Dušan Obradinovič – Obra, Marko Turk – Tučo, Nikola Sekulović in Boštjan Grubar, Nekoč so člani bili tudi: Primož Špelko 1996-2004, Aleš Bartelj 1996 – 2004 in Andrej Zupančič 2004 – 2007.

Skupina Dan D je sicer leta 1996 nastala po razpadu skupine Mercedes Band. Tomislav Jovanović – Tokac (vokal) in Dušan Obradinović – Obra (bobni) sta k sodelovanju povabila tri izkušene glasbenike: Marka Turka – Tuča (ritem kitara), Primoža Špelka (bas) in Aleša Bartelja (solo kitara). Leta 1997 so izdali prvenec Igra z videospotoma za uspešnici – ‘Za naju punca’ in ‘Bodi moja’ (režija Ven Jemeešič). Dve leti kasneje je izšel album Ko hodiš nad oblaki z istoimenskim singlom. Album je izšel pri Založbi Obzorja Helidon v produkciji Boruta Činča (Buldožer). Dan D so po drugem albumu za potrebe promocije filma Notting Hill, pripravili predelavo rock klasike ‘Gimme some lovin’, ki so jo naslovili ‘Dej mi mal’ ljubezni’. Spot za pesem je režiral Klemen Dvornik… Sledil je nekajletni ustvarjalni premor, saj sta skupino zapustila Primož Špelko in Aleš Bartelj. Nova zasedba je skupaj z novima članoma basistom Andrejem Zupančičem in klaviaturistom Boštjanom Grubarjem ter producentom Žaretom Pakom, pričela s snemanjem. Album Katere barve je tvoj dan?, ki je izšel leta 2004 zaznamuje večja žanrska raznolikost, nekaj zanimivih glasbenih gostov in singli ‘Plešeš’ (spot v režiji Klemna Dvornika), ‘Čas’, ‘Voda’ (spot v režiji Vena Jemeršiča, posnet v enem samem neprekinjenem kadru), ‘Počasi’ (spot je v starem razpadajočem hotelu Palace režiral Mitja Okorn), ‘Le naprej’ (spot je bil posnet v živo na novomeškem koncertu in vsebuje koncertni avdio posnetek), Roke (gostja Polona Kasal je na prvi različici albuma vpisana pod psevdonimom, kasneje pa se je pojavila v spotu v režiji Klemna Dvornika).

Skupini se je leta 2006 pridružil Nikola Sekulović (basist), s katerim so se Dan D vidneje predstavili na podelitvi slovenskih medijskih nagrad Viktor, kjer so s skupino Siddharta izvedli združeno različico skladb ‘Voda’ in ‘Male roke’. Pesem je postala velika uspešnica leta 2007 in jo je skupina kot bonus pesem izdala na tretjem ponatisu oz. tretji različici albuma. Prva različica CDja je bila v kartonskem ovitku in nakladi zgolj 500 izvodov, druga različica pa je vsebovala dodatne remikse skladb. Dan D so leta 2008 na radijske postaje poslali priredbo skladbe ‘Lep dan za smrt’ (spot s kadri Titovega pogreba je zmontiral Klemen Dvornik) kultne zasedbe Niet, ki so jo posneli na povabilo Vala 202. Konec istega leta so se odpravili na slovensko klubsko turnejo in na desetih koncertih predstavili skladbe s prihajajoče plošče. Napovedni singel albuma je bil ‘Jutranja’ (predstavljeni so bili kar trije spoti – prvi z neobjavljeno studijsko različico pesmi, drugi s simfonično izvedbo v Križankah in tretji za albumsko različico), februarja 2009 mu je sledil ‘Google Me’, junija ‘Love song’, maja 2010 ‘Moj problem’ in aprila 2011 ‘Magično’…

Fotografije: Silvijo Selman

Tags: , , , , , , , ,

0 Comments

Leave a Comment