petek, 3 aprila, 2020

S pestro zasedbo glasbenikov bodo obeležili 30. obletnico koncertov „Zaigrajmo in zapojmo po domače“

O Gezi Farkašu, prekmurskemu humoristu in pevcu iz Beltincev, pravzaprav ni več kaj za povedati, saj gre za človeka, ki ga že desetletja poznajo in občudujejo Prekmurci, Prleki, Štajerci in vsi Slovenci, ter tudi Hrvati, zlasti ob morju. Geza pa, kot Geza: samo se zeza in zabava ljudi, ter pogosto poudarja, da je humor, ob današnjih stresnih trenutkih pravzaprav veliko zdravilo, tako za tiste, ki živijo v težki socialni stiski, kot tiste, ki “ne vedo kam s penejzi”. Zato ne preseneča, da ima Geza skozi in nenehno veliko število simpatizerjev in to presenetljivo med ljudmi vseh generacij, od tistih, ki so komaj shodili, do najstarejših. Tako je na raznih prireditvah po Pomurju in tudi širše po Sloveniji in tudi v tujini, tako je dolga leta bilo ob četrtkih zvečer, ko so imeli na radiu Murski val zanimivo humoristično-satirično-glasbeno oddajo, ki so jo poimenovali enostavno “Geza se zeza”, kjer je Geza Farkaš poltretjo uro “živel” s svojimi številnimi poslušalci.

Letos pa bo Geza obeležil poseben jubilej, in sicer bo petek, 22. novembra v znamenju 30. obletnice koncertov Zaigrajmo in zapojmo po domače. Gre za prireditev, ki je bila v začetku, leta 1989, le oddaja na radiu, že novembra istega leta pa se je prelevila v veliko javno srečanje. Prireditev vodi Geza Farkaš, znan po sloganu “Geza se zeza”, kateremu je leta 1989 takratni urednik tukajšnje radijske postaje predlagal, da bi na radiu vodil kontaktno humoristično oddajo in ob tem vrtel glasbo po željah. Tej vsebini je dal naslov Zaigrajmo in zapojmo po domače. Odziv je bil takoj velikanski. Že jeseni je Geza radijski oddaji dodal velik koncert. Na njem vsakokrat nastopijo najbolj znani domači ansambli, pevci pa tudi humoristi in drugi priljubljeni izvajalci, zlasti iz sosednje Hrvaške. Nekoč je na koncertu, kot humorist nastopil tudi zdajšnji slovenski premier, Marjan Šarec. Po navadi se ga udeleži več kot tisoč obiskovalcev. »To je bil v Sloveniji prvi koncert, na katerem so obiskovalci prejeli darilo – kaseto,« je v svoji knjigi Vsi najboljši muzikanti iz leta 2003 zapisal slovenski pisatelj Ivan Sivec.

In tradicija se nadaljuje, prav letos prireditev Zaigrajmo in zapojmo po domače obeležuje 30 let. Ob tem jubileju ne bo nič drugače, kot po navadi, saj bodo nastopili številni znani glasbeni izvajalci in prav tako bo vsak obiskovalec prejel darilo, tokrat kompilacijo skladb kar na treh glasbenih zgoščenkah. Lahko bi kar v šali rekli, da za vsako desetletje koncertov po eno. Na letošnjem koncertu, ki bo v petek, 22. novembra ob 19. uri v dvorani III. OŠ v Murski Soboti, bodo nastopili: Čuki, Alfi Nipič, Dejan Vunjak, Natalija Verboten, Jasmin Stavros, Ivana Kovač, Krunoslav Kićo Slabinac, Stane Vidmar, Ansambel Štrk, Maja Blagdan, Gamsi, Hišni ansambel Avsenik, Halgato band, Atlanta, Ivan Mezga, Ansambel Aktual, Kulturno društvo Ivan Kaučič Ljutomer in Geza se zeza. Poleg glasbe, ki je zaznamovala vsa ta tri desetletja od prvega koncerta Zaigrajmo in zapojmo po domače pa do danes, bo tradicionalno podeljeno tudi nekaj lepih daril, to so potovanja v Turčijo, Črno goro, Albanijo in na Hrvaško. Omejeno število cenejših vstopnic že na voljo v predprodaji.

Tags: , ,

0 Comments

Leave a Comment