sobota, 4 aprila, 2020

Tradicionalno veselo martinovanju v Murski Soboti je potekalo že v petek

V drevoredu Martina Luthra v središču Murske Sobote je potekalo tradicionalno martinovanje, ki ga je uradno odprla aktualna, 23. Slovenska vinska kraljica Meta Frangež. In dokler se je na začetku, ob stojnicah domačih ponudnikov, ki so pripravili klasično Martinovo pojedino, a tudi ostalih kulinaričnih dobrot ni manjkalo, seveda pa žlahtne kapljice, bilo nekoliko manj obiskovalcev, se je po 16. uri vse spremenilo. Pod velikim šotorom se je zbralo bistveno več obiskovalcev, ki so najprej bili priče tradicionalnega krsta mošta, nato pa uživali ob kulinaričnih dobrotah ter vrhunski mladi in stari kapljici, ter ob zvokih znanega Ansambla Štrk ki je mimogrede v letošnjem letu obeležil srebrni jubilej.

Kot je ob otvoritvi martinovanje v drevoredu Martina Luthra, med drugim povedala 23. vinska kraljica Slovenije, Meta Frangež, se v tem letu trudi širiti dober glas o slovenskem vinogradništvu, vinarstvu in o naši vinorodni deželi. „Smo v času martinovanja. To je za vinogradnika največji praznik, je čas, ko iz mošta nastane vina, in je v bistvu trud in celoletno garanje poplačano. Ni pa vse odvisno samo od dobre letine, ampak je veliko v rokah kletarjev. Kajti, čeprav pride v klet dobro grozdje, in če kletar ne ve dobro delati z moštom, potem ni za pričakovati nič dobrega,“ je dejala simpatična Meta iz vinogradniške družine Frangež iz Gornje Radgone, ki je hkrati čestitala vsem vinogradnikom in vinarjem.

Kot rečeno je množico obiskovalcev na prizorišču zabaval Ansambel Štrk, na stojnicah pa so vinarji (Vina Panon, Vinarstvo Magdič, Puklavec Family Wines in Vina Jamnik) ponujali svoja vina. Domači gostinci: Zvezda Turizem, Okrepčevalnica Jugda, ter Okrepčevalnica Maži so obiskovalcem ponujali divjačinski golaž, dödole, zelje s pečenico ali domačo klobaso, langaše, domačo klobaso s prilogo, pečenega piščanca ali raco z dušenim zeljem in mlinci, torej tudi tradicionalne Martinove jedmi.

0 Comments

Leave a Comment