Gledališča, razstave, ustvarjanje, literatura, glasba, filmi…

Gornja Radgona gosti prvi festival CestArt, ki bo v sedmih dneh ponudil 27 dogodkov

V mestu penine in sejmov Gornji Radgoni se je v petek, 3. julija začel prvi sedemdnevni festival, ki so ga poimenovali „CestArt 2020“. Na različnih prizoriščih Gornji Radgoni, kot so Mladinski klub, tržnica, prostori likovnega društva, carinarnica, Pavlova hiša, kulturni dom, otroška igrišča pri Maximusu…, ter tudi v avstrijski Potrni, z različnimi prireditvami (ulično gledališče, ustvarjalne delavnice, projekcije kratkih filmov, razstave, jam sessioni, literarni večeri ipd.), skušajo kulturni ustvarjalci popestriti dogajanje v mestu ob reki Muri. Vse do četrtka, 9. julija se bo zvrstil pester kulturni program, od uličnega gledališča, likovnih, kiparskih, fotografskih razstav in ustvarjalnih delavnic do literarnih predstavitev in glasbenih nastopov… in ni hudič, da ne bi vsakdo našel nekaj zase.

Festival, ki poteka v okviru projekta Sodelovanje mest/City Cooperation 2, so sicer odprli s predstavo uličnih artistov Ane Desetnice. Organizator dogodka, direktor razvojne agencije Pora Gornja Radgona, dr. Milan Svetec je ob tem dejal, da so pri projektu, pri katerem sodeluje devet slovenskih in osem avstrijskih mest, že izvedli več aktivnosti. Med njimi je tudi skupna vstopnica za muzeja v obeh Radgonah, prav zdaj pa snemajo promocijski film o obeh muzejih. Radgonski župan Stanislav Rojko pa je ob otvoritvi dogajanja, v posebnem nagovoru poudaril, da so taki festivali pomembni ne samo za promocijo mesta sejmov in penine, ampak tudi za boljše razpoloženje med domačini. Glasbeni nastopi na odru Mladinskega centra bodo vsak večer, vsak dan bodo tudi zanimive brezplačne ustvarjalne delavnice, na katerih bodo udeleženci spoznavali grafiko, poslikavo gline, kvačkanje malo drugače, video in drugo. Na trgu pred knjižnico, v mladinskem centru in pred njim, v domu kulture, v nekdanji carinarnici ter v prostorih likovnega društva si je mogoče ogledati tudi predstave kratkih radgonskih filmov, razstave na prostem v Lackovi ulici (nekatere razstave, denimo foto razstava Iva Borka na prostem, Orient & Okcident, enako skulpture kiparjev Roberta Juraka in Primoža Puglja, bodo na ogled vse do 31. avgusta) v stalnih in začasnih galerijah v Gornji Radgoni ter rojstni hiši Avgusta Pavla v Potrni (Laafeldu) v Avstriji.

V sedmih dneh se bo sicer zvrstilo natanko 27 prireditev in dogodkov, ki na omenjenih destinacijah potekajo že od zgodnjega dopoldneva, včasih tudi od jutra pa vse tja do poznih večernih ur. Zanimivo je tudi omeniti, da za dogajanje v Gornji Radgoni vlada veliko zanimanje tudi pri sosedih z desnega brega reke Mure, iz Avstrije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: