„Geza se zeza“ z dobre tri ure glasbe za vsak okus!

Več kot tisoč glava množica je tokrat vrhunskimi glasbeniki zaigrala in zapela po domače

V športni dvorani III. OŠ v Murski Soboti se je minuli konec tedna odvijala tradicionalna prireditev „Zaigrajmo in zapojmo po domače“, katere organizator in voditelj je bil priljubljeni humorist in glasbenik Geza Farkaš. Šlo je za obeležitev jubileja, 30. letnice omenjenega omenjene prireditve „Zaigrajmo in zapojmo po domače“, ki se je v tem času po Pomurju in še kje zvrstil okoli 100 krat. Ob visokem jubileju je skupno nastopilo skoraj 20 odličnih izvajalcev, skupin in posameznikov, ki so obiskovalce dobesedno razvajali, in sicer Čuki, Dejan Vunjak, Natalija Verboten, Jasmin Stavros, Ivana Kovač, Krunoslav Kićo Slabinac, Ansambel Štrk, Maja Blagdan, Gamsi, Halgato band, Atlanta, Ivan Mezga, Ansambel Aktual, Godbeniki KD Ivan Kaučič Ljutomer, ki so poskrbeli za uvodni ceremonial, ter seveda Geza se zeza, ki je poskrbel za tradicionalno odlično hudomušno in duhovito vodenje prireditve. Več kot tisoč glasbe željnih Prekmurcev, Prlekov, Štajercev in drugih ljudi vseh starosti je uživalo, saj je bilo za vsakogar nekaj. Nekateri so le pogrešali napovedani legendi Alfija Nipiča in Staneta Vidmarja, ki sta bila napovedana, a se iz zdravstvenih razlogov nista mogla udeležiti.

Sicer pa, o Gezi Farkašu, prekmurskemu humoristu in pevcu iz Beltincev, pravzaprav ni več kaj za povedati, saj gre za človeka, ki ga že desetletja poznajo in občudujejo Prekmurci, Prleki, Štajerci in vsi Slovenci, ter tudi Hrvati, zlasti ob morju. Geza pa, kot Geza: samo se zeza in zabava ljudi, ter pogosto poudarja, da je humor, ob današnjih stresnih trenutkih pravzaprav veliko zdravilo, tako za tiste, ki živijo v težki socialni stiski, kot tiste, ki “ne vedo kam s penejzi”. Zato ne preseneča, da ima Geza skozi in nenehno veliko število simpatizerjev in to presenetljivo med ljudmi vseh generacij, od tistih, ki so komaj shodili, do najstarejših. Tako je na raznih prireditvah po Pomurju in tudi širše po Sloveniji in tudi v tujini, tako je dolga leta bilo ob četrtkih zvečer, ko so imeli na radiu Murski val zanimivo humoristično-satirično-glasbeno oddajo, ki so jo poimenovali enostavno “Geza se zeza”, kjer je Geza Farkaš poltretjo uro “živel” s svojimi številnimi poslušalci.

Letos pa je torej Geza obeležil poseben jubilej, saj je koncert, ki je potekal konec minulega tedna bil v znamenju 30. obletnice koncertov Zaigrajmo in zapojmo po domače. Gre za prireditev, ki je bila v začetku, leta 1989, le oddaja na radiu, že novembra istega leta pa se je prelevila v veliko javno srečanje. Prireditev vsa leta vodi Geza Farkaš, znan po sloganu “Geza se zeza”, kateremu je leta 1989 takratni urednik tukajšnje radijske postaje predlagal, da bi na radiu vodil kontaktno humoristično oddajo in ob tem vrtel glasbo po željah. Tej vsebini je dal naslov Zaigrajmo in zapojmo po domače. Odziv je bil takoj velikanski. Že jeseni je Geza radijski oddaji dodal velik koncert. Na njem vsakokrat nastopijo najbolj znani domači ansambli, pevci pa tudi humoristi in drugi priljubljeni izvajalci, zlasti iz sosednje Hrvaške. Nekoč je na koncertu, kot humorist nastopil tudi zdajšnji slovenski premier, Marjan Šarec. Po navadi se ga udeleži več kot tisoč obiskovalcev in tako je bilo tudi. »To je bil v Sloveniji prvi koncert, na katerem so obiskovalci prejeli darilo – kaseto,« je v svoji knjigi Vsi najboljši muzikanti iz leta 2003 zapisal slovenski pisatelj Ivan Sivec.

In tradicija se je nadaljevala tudi ob tem jubileju, ko je vsak obiskovalec prejel darilo, tokrat kompilacijo skladb kar na treh glasbenih zgoščenkah. Lahko bi kar v šali rekli, da za vsako desetletje koncertov po eno. Poleg obilja glasbe in zabave, ki je zaznamovala vsa ta tri desetletja od prvega koncerta Zaigrajmo in zapojmo po domače pa do danes, je tradicionalno bilo podeljeno tudi kar nekaj lepih daril, med drugim tudi potovanja v Turčijo, Črno goro, Albanijo in na Hrvaško…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: