Filmsko, glasbeno in z okusi so se vrnili v osemdeseta…

Radgonski mladinski center je gostil zanimiv dogodek: Naj živijo osemdeseta

Ne le tisti rojeni v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, temveč tudi mlajši ter starejši, so se zbrali v Mladinskem centru (MC) Gornja Radgona, kjer so uspešno pripravili tematski večer Naj živijo osemdeseta! Tudi desetletja pozneje, v letu 2020 so se obiskovalci še kako radi vrnili v čas svojega otroštva in mladosti. Dogodek, ki ga je ob pomoči radgonskega MC, svojih kolegic ter kolegov, pripravila domačinka Barbara Jambor, ki je že pred leti „zagnala“ facebook profil „Naj živijo osemdeseta“, je za mnoge dobesedno zavrteli čas nazaj. Vsem tistim, ki se jim kolca po dobrih, starih časih, so najprej zavrteli mladinski film, nato se bodo sprehodili mimo razstave fotografij retro predmetov, da ne bodo ne žejni in ne lačni, bodo na voljo prigrizki, sladkarije in pijače naše mladosti, nato pa bodo prebudili še plesne gibe, ki sodijo k ritmom osemdesetih…

Zanimiv „Večer 80’s Night“, kjer je marsikdo našel nekaj zase, se je začel z ogledom kultnega ameriškega mladinskega filma The Goonies (Gooniesi) iz leta 1985, ki ga je režiral Richard Donner (znan po seriji filmov Lethal Weapon/Smrtonosno orožje) in v katerem so nastopili nekateri kasnejši znani igralci, takrat seveda še mladi (Josh Brolin, Corey Feldman, Sean Astin, Martha Plimpton…). Po filmu je sledila zabava s plesom po ritmih številnih kultnih pop in pop rock hitov izvajalcev. Ob tem je bila na ogled razstava fotografij retro predmetov, večinoma Barbarinih fotografij, na mizi pa so bili obiskovalcem na voljo številni prigrizki in pijača, značilni za osemdeseta leta (PEZ, Smoki, napolitanke, Cockta, Čunga lunga, Bobi, Bronhi, Frondi, Dana, Kokta, Dvojni C, sirup malinovec, oranžni sirup…), tu pa je bil tudi značilni kasetofon s slušalkami in avdio kaseto. Ob sprehodu mimo razstavljene fotografije retro predmetov so si obiskovalci lahko podoživljali trenutke brezskrbnih otroških in mladostniških dni. Za premagovanje žeje in lakote pa so na dosegu roke bili samopostrežni prigrizki postreženi v starih emajliranih večinoma EMO posodah, nekatere je hkrati zaposloval namizni nogomet.

„Ne vem, od kod vse to navdušenje nad odkrivanjem ‘zapuščine’, ki je ostala za mojimi tetami. Verjetno sem to nasledila po dedku, ki je zelo rad hranil stvari. Tudi stare neuporabne kemične svinčnike; imel jih je poln predal. Pospravljal je tudi moje igračke, ki mi jih je nato dajal kot presenečenje. Prvi predmet v moji zbirki je bila babičina kovinska Kraševa škatla, v kateri je nekoč hranila moko. Na srečo moja mama še vedno na podstrešju hrani veliko mojih stvari iz otroštva in osnovne šole. Tako sem začela; z nočno lučko, skodelicami za kakav, otroškimi knjigami, igrami… Ker se mi je kolcalo po starih časih, sem jih objavljala na svoji facebook strani, tudi z namenom, da v drugih prebudim že pozabljene spomine. Ugotovila sem, da se ni kolcalo samo meni. Tako sem leta 2013 ustvarila facebook stran“, pravi organizatorica Barbara, ki je tudi najbolj “kriva”, da je prišlo do dogodka 80’s night. Vesela je, da je bilo v imenu »Naj živijo osemdeseta« toliko dobre energije, da so sčasoma zares pričela živeti: „Tako skušam slediti in objavljati prihajajoče dogodke, ki so povezani z osemdesetimi in se odvijajo po Sloveniji ter pri bližnjih sosedih. Ker so to obdobje zaznamovali divji modni trendi, se med objavami pojavijo tudi lokacije bolšjih trgov ter trgovin iz druge roke oziroma second handov, kjer še najdemo ‘zgodovinske’ kose oblačil in drugih predmetov“, pravi Barbara, ki je zadovoljna z obiskom na dogodku.

„Ob ogledu fotografij razstavljenih na samem dogodku ‘Naj živijo osemdeseta!’ so se, sodeč po odzivih mimoidočih, zares v mnogih prebudili spomini. Kar je bil moj namen in na koncu tudi zadovoljstvo. Razstavljene fotografije so iz moje osebne kolekcije ‘pozabljenih’ predmetov iz preteklosti“, razlaga Barbara Jambor, ki še enkrat ponovi: „Kot otroci smo radi grickali ribice, na mizi niso manjkali niti smokiji, keksi plazma, Frondi, Domačica, Fruty kocke, Čoko napolitanke, sladkarije s katerimi smo si kot otroci ‘kvarili’ zobe; Čunga Lunga, Rum ploščice, Životinjsko carstvo, bomboni Šumi, PEZ, Pepermint, Kiki, Bronhi ter pijača naše mladosti; Malinovec, Oranžada, Cedevita, Pingo, Visoki C, Cockta… Ob vsem tem so, po koncu filma lahko nostalgiki prebudili svoje plesne gibe na disco, pop, rock hite iz te nepozabne dekade“.

Fotografije: Barbara Jambor & O.B.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: