Dve zlati piščali za Dan D

Strokovnjaki iz glasbene in medijske industrije so skupini Dan D podelili nagradi Zlata piščal za izvajalca in album leta.


Glasbena skupina Dan D (Tomislav Jovanović – Tokac, Dušan Obradinovič – Obra, Marko Turk – Tučo, Nikola Sekulović, Boštjan Grubar) je na letošnji podelitvi glasbenih nagrad „Zlata piščal“ slavila kar dvakrat. Akademija strokovnjakov z glasbenega in medijskega področja jih je proglasila za izvajalce leta 2019, album leta pa je postala njihova Knjiga pohval in pritožb (Milo za drago). Skupaj z nagrado za album DNA D v letu 2016 so v zbirki skupine Dan D sedaj že tri Zlate piščali.
Knjiga pohval in pritožb (Milo za drago) je nastajala na špilih v placu skupine Dan D, ki jih je v osmih mesecih obiskalo več kot 1000 obiskovalcev, zato je ta album tudi njihov. Svoj pečat so mu nato dali še trije producenti – Žarko Pak, Jernej Kržič in Robi Bulešič. Izšel je v dveh delih, oktobra 2018 kot USB napovednik Milo za drago, ki ga je obdajal kos mila, marca 2019 pa še kot Knjiga pohval in pritožb s CDjem in knjižico. Premiero je doživel maja 2019 pred polnim avditorijem ljubljanskih Križank. Album je nekakšno nadaljevanje glasbenega eksperimenta, v katerega so se Dan D podali z DNA D, ki je bil prav tako nagrajen z Zlato piščaljo za album leta 2015, oba pa sta zaznamovala eno najbolj viharnih pa tudi ustvarjalnih obdobij benda. Skupina sicer obe nagradi pripisuje predvsem podpori publike in svojih sodelavcev in ju razume kot priznanje tveganim potezam, s katerimi z vsakim albumom na novo začrta svoj glasbeni izraz.
Dan D bodo sicer 1. julija s svojim akustičnim koncertom odprli letošnji festival Poletje z biseri. Na vrtu Pokrajinskega muzeja Koper bodo pod zvezdnim nebom razprli jadra in se v dobri družbi podali na Tiho glasbeno potovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: