nedelja, 5 aprila, 2020

Dvojčka Jan in Tilen Klobasa zmagovalca letošnjega šova Kmetija

Sinoči se je s finalnim spopadom zaključila letošnja „Kmetija“, ki je bila nadvse zanimiva za Radgončane in okoličane, kajti v superfinalu sta bila tudi dvojčka Jan in Tilen Kolobasa. V zadnji oddaji sta se za naziv zmagovalca in 50.000 evrov pomerila Jan Klobasa in Luka Lampret. Po težkih preizkušnjah in preobratih je na zmagovalno stopničko uspelo stopiti 21-letnemu Janu, ki je na Kmetijo prišel s svojim bratom dvojčkom Tilnom. Zmagala sta dvojčka Klobasa, ki sta veljala za uigran in taktično dodelan tandem. »Vse se da, če se hoče. Nič ni pretežko. Zame so vsi zmagovalci, ki so vstopili na posestvo. Hvala, da sem dobil možnost drugič vstopiti na Kmetijo in zmagati« je bil jasen Jan po koncu Kmetije.

Za dvojčka je od začetka oddaje veljalo, da predstavljata eno osebo – v primeru poraza bi izpadla oba, ker pa je v finalu zmagal Jan, pomeni, da sta tudi zmagala oba. A to ne pomeni, da se podvoji tudi nagrada. Ta ostaja 50.000 evrov, ki si jo bosta razdelila. Kot sta dejala za Suzy, bosta nagrado razdelila s svojo družino. »Mamico in babico bova peljala na oddih ali pa jima bova kupila tisto, kar se bosta izbrali. Smo namreč zelo povezana družina in čuvamo drug drugega.« Pri tem sta poudarila, da denarja ne bosta nespametno zapravila.

Tekmovalci letošnje Kmetije so se odločili v kakšnem vrstnem redu bo potekal boj med superfinalistoma. Odločili so se za spretnost, nato moč in na koncu, če bi bil rezultat izenačen, še znanje. Jan in Luka sta si od samega začetka Kmetije pred dvema mesecema želela, da bi skupaj nastopila v finalni areni. Želja se jima je uresničila, pred bojem pa sta povedala, da bosta čustva izklopila in v finalu dala vse od sebe, da zmagata. »V igri ni prostora za čustva,« je bil jasen Jan.

Najprej sta morala razvozlati vrv, na kateri je na samem vrhu visel ključ. Z njim je bilo treba odkleniti skrinjo na drugi strani arene. V skrinji so bile deske, s pomočjo katerih sta morala sestaviti pravilno besedo. Janu je uspelo prvemu sestaviti napis Kmetija, a boj je bil vseskozi izenačen. Drugi dvoboj: Piramida zmage – Superfinalista sta bila privezana za steber, kjer je bil tudi ključ do ključavnice, ki odklepa sedem, z verigo povezanih pnevmatik. Najprej sta morala z verigo povleči vse pnevmatike do stebra, nato osvoboditi sebe in v zadnji stopnji iz pnevmatik sestaviti piramido. Boj je bil izjemno napet, a na koncu je tudi drugi dvoboj pripadel Janu in s tem končna zmaga!
Dvojčka sta zmago proslavila v domači Gornji Radgoni ob spremljanju finalne oddaje, ki je bila posneta že pred časom. Družba se je dobila v Baru Marjanca v Gornji Radgoni, kjer je zaposlena mama Marjana. Zabave so se, poleg številnih Radgončanov ter njunih prijateljev, udeležili tudi babica Silva in nogometni kolegi dvojčkov.

Takoj po končanju Kmetije je Jan, v pogovoru za Slovenske novice, kot „kralj taktike“, zaupal, da jima je uspelo zmagati, ker so jima sotekmovalci slepo sledili in nasedali. Po koncu šova Jan nadaljuje delo v kmetijski zadrugi, Tilen pa se bo vsak čas zaposlil pri Pošti Slovenije.
Sta pričakovala zmago?
Da. Prišla sva, da zmagava.
Kako je bilo v finalu? Je bil kakšen trenutek, ko si mislil, da boš izgubil?
Ne. Vedel sem, da sem močnejši od Lukca. Bil sem prepričan o zmagi.
Kako odgovarjata na očitke, da je produkcija delala vama v prid?
Vsake oči imajo svojega malarja. Realno je bilo res videti tako. Vse nama je šlo po načrtu. Ampak tukaj produkcija nima toliko zraven kot to, da so sotekmovalci bili neumni.
Kaj pa takrat, ko sta kljub porazu v areni ostala v šovu?
To, da so imeli sotekmovalci takrat možnost, da naju izločijo, so naju pa poklicali nazaj, je samo dokaz, da produkcija nima ničesar s tem, da so najini tekmovalci res ‘glupi do kraja’.
Prav ti si veljal za največjega manipulatorja oziroma taktika. S kom je bilo najlažje manipulirati?
Zdi se mi, da kar z vsemi. Vsi so mi vse verjeli, vsi so mi nasedali. Zdaj ko sem to gledal po televiziji, mi je bilo prav smešno. Vse sem jih prepričal. Edini trdi oreh je bila Tanja, in sicer glede Reneja in Sare.
Veliko tekmovalcev, ki sta jih vidva spravila iz šova, je ob povratku v Kmetijo stopilo na vajino stran. Zakaj?
Mislim, da so ob prihodu domov dojeli, da je to šov in da nama gre to s Tilnom dobro od rok. To je igra, moraš biti taktik, moraš biti zahrbten, manipulator. Mislim, da so komaj doma ugotovili, da so to vrline za zmago.
Si taktiko naštudiral že doma oziroma vnaprej?
Moja taktika je bila »bodi brez čustev, bodi hladen kot špricar«, ampak ko sem videl, kako so moji sotekmovalci neumni, sem vedel, da bo šlo z lahkoto. Nekaj sva si še sproti izmislila in šlo je kot po maslu.
Po čem si boš najbolj zapomnil letošnjo Kmetijo?
Predvsem po tem, da sem bil največji taktik vseh Kmetij, da so bili najini sotekmovalci zabiti do kraja. Seveda pa tudi po zmagi in po 50.000 evrih.
Kaj bosta z denarjem?
Nisva še delala točnih načrtov, vsekakor pa greva na dopust, nekam v tople kraje zdaj pozimi.
Si bosta nagrado razdelila na pol?
Da, vsak bo dobil 25 tisočakov. Minus davek (smeh).

Sta komu od sotekmovalcev ponudila delež v zameno, da bi sodeloval z vama?
Ne, nobenemu ničesar. Vsakdo je prišel, da zmaga, da dobi 50.000 evrov. In nama je to uspelo. Jaz ne vidim razloga, zakaj bi komu kaj obljubljal. Porabila ga bova sama.
Tudi Tanja ne dobi ničesar?
Ne, Tanjo bom peljal edino na dopust.
Z bratom sta v Kmetiji nastopala kot en tekmovalec. Tudi sicer vse počneta skupaj?
Ne, imava sicer tudi iste kolege, ampak je malo stvari, ki jih počneva skupaj.
Kakšne so podobnosti oziroma razlike med vama?
Tilen se je v Kmetiji predstavil kot zelo čustven, pa sicer ni takšen. Jaz sem bolj čustven, ampak tam sem bil pa ‘prasec’.
Zakaj misliš, da del javnosti ne verjame, da sta s Tanjo samo prijatelja?
Zato ker sva s Tanjo takšna, da vrževa kost. Naj jo glodajo … Sicer je pa med nama res samo prijateljstvo. Logično, pa da mislijo drugače. Dva meseca sva skupaj spala, vse stvari sva delala skupaj. Če bi jaz to gledal, bi tudi rekel, da sta ta dva zagotovo nekaj imela.
Imaš potem kakšno drugo simpatijo?
Jaz sem zelo srečno samski.
Kaj pa Tilen?
On je tudi srečno samski.
Imata zdaj po koncu šova veliko ženitnih ponudb?
Ja, ponudb je veliko, ampak nič resnega. Zanimive so tiste, ki se ne dajo, ne tiste, ki se same ponujajo.
Kaj pa sedaj počneta? Medijsko sta precej prepoznavna …
Jaz hodim v službo, Tilen gre zdaj delat na pošto. Sicer pa izkoristiva vsako denarno priložnost.
Se bosta prijavila še v kakšen šov?
Želela bi si nastopiti v šovu Zvezde plešejo. Če naju povabijo, greva takoj. To bi bilo zanimivo, ker živiva skupaj. Rivalstvo bi bilo tako tudi doma. To bi bilo po eni strani tekmovanje med nama in proti vsem drugim.
Kaj pa kakšen drug šov?
Če naju povabijo in ponudijo dober honorar, takoj.
Vaju vleče v manekenske vode? Videli smo fotografije.
Ne, to je bilo fotografiranje za zabavo.
Ta teden so na zadnjo pot pospremili sotekmovalko Ksenijo. Sta bila na pogrebu?
Jaz sem bil, Tilen pa zaradi službe ni mogel priti.
Tudi vidva sta doživela tragedijo. Kako vaju je to zaznamovalo, spremenilo pogled na življenje?
Seveda nama je ta tragedija spremenila pogled na življenje. Takrat šele vidiš, da imaš lahko vse, pa čez noč ostaneš brez. Zdi se mi, da se premalo ljudi zaveda, da sreča ni samoumevna.