Skip to content

Bakos.si

Spominska obeležja pripovedujejo: E-knjiga s 66 prispevkov!

Obeležili so 30. letnico MSNZ in podelili nagrade natečaja za šolsko leto 2019/20

V organizaciji Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Lendava, Območne zveze Slovenskih častnikov (OZ SČ) Lendava in Policijskega veteranskega društva (PVD) Sever za Pomurje, pododbor Lendavam je pri OŠ Turnišče, potekala prireditev in srečanje veteranov ob 30. letnici Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) in 30. letnici zadržanja orožja TO Lendava. Podeljena pa so bila tudi priznanja (medalje) literarnega natečaja Spominska obeležja pripoveduje za šolsko leto 2019/20, ki ga je razpisala regijska koordinacija Domoljubnih in Veteranskih organizacij Pomurja (KODVOP). V prisotnosti 10 praporščakov KODVOP, je prireditev potekala po smernicah in navodilih NIJZ.

Po uvodnem pozdravnem nagovoru gostitelja, župana občine Turnišče Boruta Horvata, je predsednik OZ VVS Lendava Ljubo Dražnik orisal dogodke izpred 30 let, o ne oddaji orožja ter njegovem skrivanju v prostorih takratne tovarne obutve Planika v Turnišču, ki je pozneje bilo uporabljeno pri obrambi domovine. Predsednik PVD Sever za Pomurje Drago Ribaš je predstavil tajno delovanje MSNZ pred 30 leti, slavnostni govornik, predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič pa je orisal pomen dogodkov izpred 30 let v Sloveniji. Spomnil je na aktivnosti MSNZ, ki je po vsej Sloveniji povezovala pripadnike takratne Milice, TO, civilna društva…, in je odigrala veliko vlogo pri osamosvojitvi Slovenije. Še posebej je poudaril pomen ohranjanja spomina na takratni čas.

„Na zaključku svečane prireditve so mentorji in nagrajeni učenci iz pomurskih osnovnih (OŠ Bogojina, OŠ Kapela, OŠ Gornja Radgona, OŠ Ljutomer, DOŠ Lendava, OŠ Puconci, OŠ Tišina, OŠ Murska Sobota 1) in dveh srednjih šol (Gimnazija Frana Miklošiča Ljutomer in Gimnazija Murska Sobota), ki so napisali 66 prispevkov prejeli lične medalje z napisom Prekmurje v srcu. Vsa dela so zbrana v E Knjigi, katera urednik je generalmajor dr. Alojz Šteiner. Svečanost je sicer povezoval sekretar OZ SČ Lendava Branko Bratkovič, v kulturnem programu pa sta nastopila Nina Dominko, Danilo Dominko ter orkester Slovenske policije“, nam je povedal Janez Kološa, sekretar OZ VVS Murska Sobota.

Fotografije: Dani Mauko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: