sobota, 4 aprila, 2020

Pri Tothu in Zamudi odkrili spominsko ploščo: Hranili orožje 1990-1991

Mestu in občini Gornja Radgona ter tudi širšem območju, gotovo pripada eno častnih mest, ko gre za spomin na osamosvojitveno vojno izpred 28 let, in zato ne preseneča, da se veteranska in domobljubna združenja skušajo, tako ali drugače oddolžiti tistimi, ki so pomagali, da se je nekaj dni “zasedeno” mesto rešilo. Še posebej pa se veteranska društva prizadevajo mladim vsaditi nekoliko več domovinske zavesti in sploh domoljubnosti. In da se dogajanje iz konca junija ter začetka julija 1991 ne bi pozabilo, postavljajo tudi obeležja, ki spominjajo na omenjene dogodke. Tako je ob letošnjem prazniku Dnevu suverenosti, 25. oktobru, ko je leta 1991 zadnji vojak v koprskem pristanišču zapustil slovensko ozemlje, še posebej slovesno bilo na domačijah Tothovih v Očeslavcih in Zamudovih na Račkem Vrhu. Ob domačih in sosedih so se namreč na obeh lokacijah zbrali predstavniki vseh štirih domoljubnih veteranskih združenj, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, Policijskega veteranskega društva Sever, Območnega združenja slovenskih častnikov ter Območnega združenja borcev za vrednote NOB.

Kot je ob tej priložnosti dejal Niko Brus, predsednik OZ VVS Gornja Radgona, omenjene domoljubne organizacije tudi letos nadaljujejo s postavitvijo spominskih plošč-Hranili orožje na lokacijah, ki so jih takratni poveljujoči iz Oobčinskem štabu TO Gornja Radgona načrtno izbrali. Tehtno in povsem v popolni tajnosti so v UE Gornja Radgona določili preko 30 tajnih skladišč. “Zaupanje v človeka, domoljuba, ki z vso odgovornostjo v svojem imenu in v imenu družine sprejme odločitev za to tajno nalogo, je največja vrednota“, je uvodoma dejal Brus, ki jr nanizal nekaj pomembnih podatkov, ki sami po sebi govorijo o domoljubih in njihovih dejanjih v obeh mejnikih Slovenske zgodovine-NOB 1941-1945 in Osamosvojitveni vojni 1991. Pri domačiji Jožeta Totha očeta sedanjega lastnika Draga), pri hišni št.22 v Očeslavcih so se že leta 1943 začeli zbirati partizani. „Največ pa se je tu zadrževal Janko Jurkovič – Jovo, doma iz Turjancev, po poklicu odvetnik, ki se je že leta 1941 vključil v NOB. Okrog sebe je zbral mlade fante domoljube, Alojza Horvata,Cirila Grosičarja in Milana Streicharja ter jih vpeljal v partizanstvo. Skupaj so sodelovali pri sabotažnih akcijah. Jeseni 1944 so Vlasovci zajeli partizanko Miro. S prisilo je pristopila na njihovo stran ter pričela z izdajami posameznikov aktivistov NOB. Ob tem je izdala tudi postojanko, na tem mestu.11. aprila 1945 je okrog 50 Vlasovcev obkolilo mlin, kjer se je v tistem trenutku nahajal Janko Jurkovič-Jovo. Ugotovil je, da je obroč obkolitve sklenjen in se odločil za izpad. Skočil iz nadstropja v reko Ščavnico, jo preplaval, toda bil smrtno ranjen. Po dogodku so gospodarja Jožeta odvedli v zapor v Ljutomeru, od koder pa odpeljali v Radvanje ter ga kot talca ustrelili. Gospodinjo pa odpeljali v koncentracijsko taborišče in domačijo popolnoma izropali“, je dejal Brus, ki je v nadaljevanju še posebej poudaril domoljubno noto celotne družine Tothovih, Draga in Lojzke, ki sta se med osamosvojitveno vojno 1991 odločila za hrambo orožja in minsko eksplozivnih sredstev. To je bila odločitev zavednih državljanov, ki je pri njih že v družinskih genih. Zavedali so se, da je to odgovorna odločitev s katero bi lahko in so ogrozili življenja cele družine.

Spominsko ploščo sta odkrila Niko Brus in Lojzka Toth, saj se Drago, zaradi težke bolezni slovesnosti ni mogel udeležiti. Ob tej priložnosti, je Brus družini Toth podaril tudi državno zastavo, ki naj domači izobesijo ob vseh državnih praznikih. Enako se je pripetilo tudi pri družini Jožeta in Marije Zamuda na Račkem Vrhu 2 v občini Radenci. Sredi leta 1991 sta se odločila skupaj z odgovornimi v TO Gornja Radgona za hrambo orožja in minsko eksplozivnih sredstev. „Tukaj se je hranilo orožje od 24. do 28.junija 1991, ko se je zaradi potreb po njem tudi izvzelo. Danes si je ob domačiji zgradila dom Jožica Zamuda, ki se je skupaj z nami odločila, da v spomin na takratne dogodke postavimo to spominsko ploščo na pročelju hiše, ki je bila že od nekdaj gostilna in trgovina se je odvilo mnogo pomembnih dogodkov. V tej stavbi v nadstropju je bila med agresijo na Slovenijo nastanjena ena od enot TO Gornja Radgona. Tukaj se je kuhala prehrana za omenjeno enoto in iz trgovine je potekala oskrba enot TO na terenu s predmeti za osebni higieno, oblačili ter tobačnimi izdelki ter še mnogo od tega. Takrat je namreč imel trgovino v najemu že pokojni Edi Vake s soprogo“, je dejal Niko Brus, ki je po razgovoru z sedanjo gostiteljico Jožico, izvedel kar nekaj zanimivih dogodkov iz 2. svetovne in osamosvojitvene vojne.