Zlasti otroci navdušeni nad malimi pasemskimi živalmi!

Na 1. meddruštveni razstavi v Gornji Radgoni nad 200 malih živali

Društvo gojiteljev malih pasemskih živali (DGMPŽ) Gornja Radgona, ki je ustanovljeno šele pred letom dni, novembra lani, je, zelo dejavno. Poleg številnih aktivnosti v letošnjem letu, članice in člani društvo, ki ima sedež v osrčju vinorodnih radgonskih goric, na Aženskem Vrhu nad Gornjo Radgono, ne počivajo niti v teh jesenskih dneh, saj so minuli konec tedna, od petka do nedelje, pripravili I. Meddruštveno razstava, ki je v veliko razstavno dvorano „C“ Pomurskega sejmišča v Gornji Radgoni, pritegnila številne razstavljalce, s skupno več kot 200 različnih malih pasemskih živali. V treh dneh je razstava pritegnila tudi veliko obiskovalcev, zlasti najmlajši, otroci iz vrtca in šole, so bili navdušeni, ko so se sprehajali med prijaznimi živalmi, ki so vajene tovrstnih razstav in vse brez težav prenašajo.

Kot nam je povedala prva predsednica in ena največjih gojiteljev omenjenih živali, predvsem perutnine, Andrejka Serdt, so se v DGMPŽ Gornja Radgona odločili pripraviti in organizirati, prvo tovrstno razstavo malih pasemskih živali tudi zaradi lastne promocije, saj jih bodo ljudje, predvsem ljubitelji omenjenih malih živali, poslej bolje poznali in se jim mogoče pridružili. Sama razstava je sicer bila tudi ocenjevalna, tako da so prvi dan razstave največ dela imeli sodniki, ki so izbirali najlepše razstavljene živali. Razstava je nedvomno vila zelo zanimiva in se jo je izplačalo ogledati, kajti poleg živali članic in članov radgonskega društva so se s svojimi najlepšimi živalmi predstavili tudi posamezniki in skupine iz drugih društev malih pasemskih živali iz cele Slovenije. Člani društev, ki jih povezuje misel in ljubezen do vseh okrasnih in pasemskih živali, ki jih imajo, gojijo in vzrejajo na svojih domovih, so predstavili svoje najlepše primerke, ki jih imajo v svoji „kolekciji“. Naša sogovornica Andrejka dodaja, kako so „naši gojitelji ‘stari mački’ v vzreji okrasne pasemske perutnine, okrasnih kuncih, vodne perutnine, ptic, papig, golobov, drobnice, glodavcev ipd.“

Čeprav gre za mlado radgonsko društvo, ki je tokrat pripravilo enkratno razstavo, imajo člani in članice podporo tudi v širši skupnosti. Tako sta DGMPŽ Gornja Radgona, že ob uradni otvoritvi tokratne razstave kopico pohval namenila, slavnostna govorca, župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko in izvršna direktorica Pomurskega sejma Mateja Jaklič. Oba sta društvu obljubila podporo tudi v prihodnje, tako da je že sedaj jasno, da prva razstava ni bila tudi zadnja, temveč bo gotovo potekala tudi v prihodnje. „To gotovo drži, kajti z letošnjo prireditvijo smo zelo zadovoljni. Vse je bilo lepo, tudi obisk razstave, saj je bilo na obisku veliko odraslih in še več otrok, zlasti šolarjev iz OŠ Gornja Radgona. Ocene živali so tudi bile odlične, kar je še posebno zadovoljstvo gojiteljev. Iz našega DGMPŽ Gornja Radgona je sodelovalo pet gojiteljev in skupno smo osvojili 12 pokalov. Podeljen je bil naslov prvaka razstave, ki ga je prejel petelin pasme Araucana“, je dejala predsednica Andrejka Serdt, ki je dodala, da so letos na razstavi, poleg domačinov iz radgonskega društva, sodelovali gojitelji iz še šestih (Laško, Maribor, Beltinci, Ptuj, Murska Sobota in Dravinjska dolina) društev. Serdtova je z zadovoljstvom dodala, da je nekaj ljubljenčkov po razstavi zamenjalo lastnike in tako dobili nove ljubeče družine in domovanja. Seveda so organizatorji zadovoljni s sodelovanjem otrok iz šole, ki so celotni razstavni prostor okrasili z desetinami risbic povezanih z živalmi. In tudi omenjen rizbice so navdušile mnoge obiskovalce.

„Rada bi še zahvalila vsem, ki so nam pomagali pripraviti in realizirati tako velik zalogaj, kot je prva meddruštvena razstava, predvsem: občini Gornja Radgona, Komunali Radgona, županu Stanislavu Rojku, vsem zaposlenim v družbi Pomurski sejem, predvsem izvršni direktorici Mateji Jaklič. Brez teh ljudi in organizacij razstava nebi imela takšnega uspeha in pomena. Brav tako brez pomoči vseh članov DGMPŽ Gornja Radgona, tudi kolegom iz drugih društev. Hvala tudi vsem sodnikom in bodočim sodnikom, skratka vsem, ki jih je težko našteti, med njimi so tudi donatorji, brez katerih bi prav tako vse skupaj težko šlo“, je med drugim povedala predsednica DGMPŽ Gornja Radgona, Andrejka Serdt, ki je z zadovoljstvom napovedala, da se bodo tovrstne razstave v Gornji Radgoni nadaljevale tudi v prihodnje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: