Žalostno do neba, huje ne more biti!

Hudo trpinčenje živali, tokrat najbolj konj, obravnavajo v okolici Grosupljega pri lastniku, ki je zaposlen na Veterini; Kdor lahko pretepa živali, ne more delati z živalmi

Vsa Slovenija, zlasti ljubitelji živali, je v minulih tednih in mesecih bila zgrožena nad vnovičnim primerom nezaslišanega mučenje živali na Krasu, ki še zdaleč ni osamljen primer, saj veliko tega ostane za stenami, a se je sedaj le pojavil nov primer nečloveškega ravnanja do živali, pa še to s strani človeka, ki dela na veterini, torej z živalmi. Društvo za zaščito konj, ki v Velenju deluje za vso Slovenijo, je namreč podala urgentno prijavo o zanemarjanju in trpinčenju živali, in sicer zoper lastnika Janeza Javornik iz Praproče pri Grosupljem 18, zaposlenega na Veterini Dobro v Grosupljem kot tehnik za osemenjevanje. K prijavi so poleg drugih dokazov priložili tudi fotografije, ki vse povedo. Omenjeni Javornik, naj „bi po pripovedovanju bil lastnik 20-25 plemenskih kobil hladnokrvne oz. posavske pasme, pri njem naj bi bila nastanjena tudi dva državna plemenilna žrebca. Vhlevljenih naj bi imel še cca 10-12 govedi, je lastnik psa in nekaj mačkov ter kuncev. Vse živali živijo v izredno slabih pogojih, v veliki agoniji. Po pripovedovanju naj bi na kmetiji živel sam, žena in otroci so se menda odselili zaradi njegovega nasilništva. Kljub temu otroci še prihajajo, da poskrbijo za živali, kolikor zmorejo in znajo“, so potrdili v Društvu za zaščito konj.

Konji živijo v velikem blatu in dreku, nimajo vode in hrane, oz. hrano, ki jo dobijo, ne morejo normalno zaužiti, saj jim je tudi da položena v blato, iztrebke in gnojevko. Živali, ki slučajno obležijo, se iz blata ne morejo same dvigniti, potrebno jih je dvigovati. Če uidejo, se sprehajajo po cesti in ogrožajo promet ali pa hodijo k sosedom, oz. po njihovih površinah. „Državni plemenski žrebec je privezan v hlevu, stoji v gnojevki in lastnih iztrebkih. Ko je poginila kobila, jo je pustil ves dan ležati v blatu z drugimi konji, ki so hodili čez in po njej, tako, da so jo zvečer komaj izvlekli. Bila je tako usrana in pohojena, da niti sam ni vedel, katera kobila mu je poginila. Po vsej verjetnosti pa so, glede na to, da ima v oskrbi dva državna žrebca, vse kobile tudi breje. Tudi stanje govedi je slabo, tudi te živali stojijo in živijo večinoma v gnoju, privezane na verige, ki se jim vraščajo, česar ne uredi in jih ne zdravi. Po pripovedovanju prič in očividcev, za te stvari poskrbijo njegovi otroci, ki se jim živali smilijo. Krmi jih, če se mu ljubi, drugače ne. Tudi njih pretepa in brca jih tako močno, da po tleh ležijo njihovi zobje. Le redko kida, pa še to ponavadi njegovi otroci, ki tja prihajajo občasno, saj se nasilnega očeta bojijo in se jim živali smilijo“.

V DZK poudarjajo, da gre za „žalost do neba“, saj naj bi lastnik živalim odtegoval tudi vodo, tako, da so večkrat žejne. Je nasilen in jih pretepa. Imajo odprte rane, ki jih ne zdravi, otekline na očeh. „Je tudi lastnik psa, ki je prav tako deležen brc in pretepanja, hrane in vode mu ne daje, njegov izgovor je, da za to nima časa. Nepotrebno se mu zdi tudi hranjenje cca 10-tih mačk, saj so ten a njegovi kmetiji zato, da lovijo miši, kar po njegovem strokovnem mnenju pomeni, da si morajo same najti hrano, če želijo preživeti. Po pripovedovanju naj bi otroci imeli tam tudi dva hišna kunca, ki jim ju ne dovoli odpeljati, zanju pa tudi ne skrbi. Nadalje so bile pritožbe tudi glede njegovega dela, saj pretepa, brca in zmerja tudi živali lastnikov katerim hodi živali osemenjevat. Dejansko pa je bil to tudi povod za prijavo, saj je lastnikom govedi prekipelo in se strinjajo, da takšen človek ni primeren za opravljanje tega poklica“.

Iz društva so prijavo razširili tudi na rejsko organizacijo hladnokrvnih konj, oz. posavcev (žal ne vedo pasme konj), ki je zadolžena za preverjanje državnih pripustnih žrebcev ter na VF, ki mu je oba žrebca dala za pripuste brez, da bi se pozanimala in preverila, kakšni so pogoji oskrbe pri lastniku pripustne postaje. „Prav tako zaradi slabega dela in odnosa do živali, prijavljamo njegovega delodajalca Veterino Dobro Grosuplje, ki kljub pritožbam strank, ni ukrepala in je še nadalje dovoljevala, da se njihov zaposleni izživlja nad živalmi njihovih strank. Vsi našteti so pripomogli in dopuščajo, da se tako grozovito mučenje živali na tem posestvu dogaja in da se tak človek lahko tudi službeno izživlja nad živalmi, zaradi katerih sploh ima službo“. V društvu pričakujejo, da bodo uradni veterinarji zadevo „urgentno in strokovno uredili v skladu z vašimi pooblastili, kar pomeni takojšen odvzem vseh živali s prepovedjo doživljenjskega posedovanja katerekoli živali. Društvo za zaščito konj je pripravljeno sprejeti vse kobile, v kolikor jih ne bo prevzela ustrezna rejska organizacija in tudi tista dva kunca, ki sta last otrok“.

Skušali smo govoriti tudi z lastnikom živali, ki naj bi jih trpinčil, a se na naše klice ni odzival, so pa na Veterino Dobro v Grosupljem dejali, da ga „stranke imajo rade“. Glede njegovih lastnih živali, pa da nimajo nič s tem, temveč je to v domeni uradnega veterinarja oz. veterinarskega inšpektorja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: