Skip to content

Bakos.si

Tragedija: Potonila ladja s skoraj 6.000 glavami goveje živine

Materialna škoda samo za mrtve živali znaša skoraj 15 milijonov evrov; Umrl tudi 42 članov posadke

V minulih dneh so vetovni mediji poročali o veliki nesreči, pravzaprav tragediji, ki se je v začetku septembra zgodila v Japonskem morju. Kar 139 metrov dolga tovorna ladja, specializirana za prevoz živih živali, se je namreč prevrnila v razburkanem morju, med Novo Zelandijo in Kitajsko.

Ladja je odplula iz Nove Zelandije s tovorom 5.867 govedi na krovu, pretežno telic. Namenjena je bila na Kitajsko, ki v zadnjem času uvaža veliko plemenskih živali. Zaradi naraščajočega povpraševanja po svežem mleku Kitajska intenzivno gradi mlečno industrijo, zato potrebuje večje število krav molznic. Samo v letošnjem letu je uvozila več kot 46.000 telic. Kitajska kupuje največ telic v Avstraliji, Novi Zelandiji in celotni Oceaniji.

V preteklem letu je Nova Zelandija pristopila k poslu izvoza plemenskih živali na Kitajsko. Pri tem poročajo, da se transport po morju ni najbolj izkazal, saj je pri vsakem prevozu poginilo več sto živali.

Avstralsko podjetje, ki je organiziralo ta prevoz, je sicer specializirano za prevoz živih živali in ima na Kitajskem tudi lastne karantenske namestitve.

»Nesrečna ladja je vplula v območje tajfuna Maysak v japonskem morju, najprej so ji odpovedali motorji, potem pa so jo visoki valovi še prevrnili,« je povedal do sedaj edini preživeli član posadke. Vrednost vsake telice na krovu ladje, vključno s prevozom in karanteno, naj bi znašala približno 2.500 evrov, kar pomeni, da je samo na nesrečnih živalih vsaj 15 milijonov evrov materialne škode.

Seveda so se ob tem odzvali tudi iz Organizacije za varstvo živali kjer sporočajo, da se ne strinjajo s takim transportom, ki je že v osnovi tvegan in menijo, da živo govedo ne sodi na tako dolgo in nevarno pot po morju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: