sobota, 4 aprila, 2020

Po največjem urgentnem odvzemu kopitarjev v Sloveniji, 13 konj in osliček potrebujejo pomoč

Vsa Slovenija, zlasti ljubitelji živali, je v minulih dnevih spet bila zgrožena nad vnovičnim primerom nezaslišanega mučenje živali. Tokrat na Krasu, kjer je lastnik stradal konje in osla, kadaver žrebeta je ležal v ogradi z živalmi. Kalvarija konj in osla, prepuščenih na milost in nemilost, ko niso imeli ne hrane ne kakršnega koli zavetja, da bi se skrili pred vetrom, mraz in dežjem, je sedaj končana. Društvu za zaščito konj je namreč uspelo pripraviti odgovorne in tudi realizirati »urgentni odvzem 13 konj in enega oslička«, kot je povedala predsednica omenjenega društva Natalija Nedeljko. Spomnila je, da so pred tem policisti obravnavali sum kaznivega dejanja mučenja živali. Oslu in 13 konjem, ki so bili v ograjenem pašniku v Vojščici, lastnik ni nudil nobenih pogojev za življenje, zlasti nobene hrane ne. V ogradi so našli tudi kadaver poginulega žrebeta. Preostale živali niso življenjsko ogrožene, toda ker v društvu nimajo finančnih sredstev za krmo in vse drugo kar potrebujejo, lahko spet pride do težav. Mimogrede pa so policisti Policijske uprave Nova Gorica o žalostnem dogodku obvestili državno tožilstvo in preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča v Novi Gorici ter pristojno veterinarsko inšpekcijsko službo iz Nove Gorice. Inšpekcija je odredila obdukcijo kadavra, da bi ugotovili natančen vzrok pogina živali…

Ko so uradne službe opravile svoje in odobrile največji urgentni odvzem kopitarjev v Sloveniji sploh, so na delo stopili aktivisti društva za zaščito konj. „Boj je to res mrzel, deževen, snežen in vetroven dan. Vsi smo bili premočeni do kože, ampak uspelo nam je izvesti urgentni odvzem 13-tih konj in enega oslička. Ni bilo lahko tako na hitro organizirati prevoz, še večja težava je bila gozdna pot, ki smo jo za tovornjak, morali še očistiti, porezati grmovje, drevje in grmičevje. Konji in osel so bili sicer pridni, čeprav brez manjših trmoglavosti ni šlo, ampak Boris, Matej, Christjan in Valerija so se odlično odrezali. Vsi konji so že nastanjeni v hlevih, že jedo seno in z veseljem so odkorakali v bokse, kjer je bilo vse pripravljeno za njihov prihod. Ja, odslej jim ne bo treba mokrim stat na kraški burji in se jim premočenim do kože, tresti na mrazu. Lahko se bodo v miru najedli, napili in legli v mehko nastlan boks“, pove Natalija Nedeljko, ki še posebej zahvaljuje tudi inšpektoricama UVHVVR Nova Gorica, ki „sta se resnično urgentno odločili za tale odvzem. Seveda pa sem ponosna tudi na vse nas, ki smo se samo v dveh urah organizirali in tudi uspešno opravili odlov“.
Ob tem Natalija Nedeljko žalostno ugotavlja, da njihovo neprofitno in nepridobitno društvo nima dovolj denarja in s tem hrano ter drugih potrebščin za nove živali, ki so napolnile hleve Društva za zaščito konj v Orovi vasi pri Polzeli. Zato jim je dobrodošla pomoč vse ljudi dobre volje, zlasti upajo, da se bodo izkazali tisti, ki veliko sredstev dajejo za nepotrebne čezmerne obdaritve. Največji dar je pomagati komu nemočnemu, bodisi človeku ali živali. „Vsi, ki želite pomagati pri tokratnem odvzemu, ki je še večji, kot je bil tisti pred dvema letoma, zelo hvaležni bomo za vsako nakazilo na naš TRR SI56 1010 0005 0589 375, SMS donacijo na 1919 – konji5, nakazilo na paypal admin@dzk.si, za vsako namero dohodnine, za vsako donacijo v hrani in nastilju, seveda pa tudi vsem, ki boste licitirali na naši strani Licitacije za ostarele in poškodovane živali DZK. Aja, pa kakšen res topel objemček na objemu topline lahko podarite. Hvala vsem, ki nas podpirate pri našem delu in nam pomagate, da mi lahko pomagamo vsem njim, ki potrebujejo pomoč. Za 13 konj in oslička bodo letošnji prazniki čudoviti ob vsem kar so doslej doživljali. Zato ji ne pustite na cedilu temveč jim pomagajte po lastnih zmožnosti“, dodaja predsednica DZK Natalija Nedeljko.

Povedala je tudi, da stanje nekaj konj in osel, ki so mimogrede bili najdeni streljaj od Komna, ni najboljše, saj so poškodovani, opazne so degenerativne spremembe, bili so shirani in dehidrirani ipd. Po njihovih podatkih je lastnik konj Ekološko konjeniško in umetniško društvo Venetika, katerega predsednik je Janez Sabolek – Sabla. „Res je sicer, da so živali rade zunaj, morajo pa imeti stajo, da se skrijejo pred dežjem in burjo, in seveda dovolj hrane ter nekoga, da jih včasih poboža. Žal v tem primeru je vse to izostalo, kriva pa je tudi država, da dovoli tako rejo živali. Prosta reja. Inšpekcijske službe premalo izvajajo kontrol. Živali zunaj na dežju, snegu, blatu, brez hrane… Žal to ni edini takšen primer, ampak jih veliko, saj je ‘lastnikom’ glavno, da vleče denar iz subvencij, koga pa briga če žival trpi“, nam žalostno pove ljubitelj konj.