Rešili so trpinčene živali, toda te so sedaj lačne…

Po največjem urgentnem odvzemu kopitarjev v Sloveniji, 13 konj in osliček potrebujejo pomoč, predvsem hrano

– Vsa Slovenija, zlasti ljubitelji živali, je v minulih dnevih in tednih spet bila zgrožena nad vnovičnim primerom nezaslišanega mučenje živali. Tokrat na Krasu, kjer je lastnik stradal konje in osla, kadaver žrebeta je ležal v ogradi z živalmi. Kalvarija konj in osla, prepuščenih na milost in nemilost, ko niso imeli ne hrane ne kakršnega koli zavetja, da bi se skrili pred vetrom, mraz in dežjem, je sedaj končana. Društvu za zaščito konj je namreč uspelo pripraviti odgovorne in tudi realizirati »urgentni odvzem 13 konj in enega oslička«, kot je povedala predsednica omenjenega društva Natalija Nedeljko. Spomnila je, da so pred tem policisti obravnavali sum kaznivega dejanja mučenja živali. Oslu in 13 konjem, ki so bili v ograjenem pašniku v Vojščici, lastnik ni nudil nobenih pogojev za življenje, zlasti nobene hrane ne. V ogradi so našli tudi kadaver poginulega žrebeta. Preostale živali niso življenjsko ogrožene, toda ker v društvu nimajo finančnih sredstev za krmo in vse drugo kar potrebujejo, lahko spet pride do težav. Mimogrede pa so policisti Policijske uprave Nova Gorica o žalostnem dogodku obvestili državno tožilstvo in preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča v Novi Gorici ter pristojno veterinarsko inšpekcijsko službo iz Nove Gorice. Inšpekcija je odredila obdukcijo kadavra, da bi ugotovili natančen vzrok pogina živali…

Ko so uradne službe opravile svoje in odobrile največji urgentni odvzem kopitarjev v Sloveniji sploh, so na delo stopili aktivisti društva za zaščito konj. „Bil je turoben, moker, vetroven in mrzel decembrski petek trinajstega, ko se je na Krasu vršil inšpekcijski odvzem trinajstih konj in osla. Za UVHVVR je odlov in prevzem konj, z odločbo o trajni lasti, izvršilo in prevzelo Društvo za zaščito konj Velenje in jih nastanilo v zavetišču RC Petra v Orovi vasi. Odvzete živali, ki so tavale po pustih in praznih kraških poljih ter travnikih, so v zelo slabem rejskem stanju, so sestradane in dehidrirane, polne zunanjih in notranjih zajedalcev. Strokovni veterinarski pregled je pokazal, da so skoraj vse kobile, kljub zahiranosti in shiranosti, breje, precej konj ima težave z zobmi, žrebeta so zahirana do te mere, da se niso normalno razvila. Večina konj ima težave z izcedki iz oči in nosnic, imajo težave s kožo na hrbtu. Vse skupaj sicer zakriva gosta zimska dlaka, ki se sprijema v šope. Povrhu vsega je v čredi še šest žrebcev, ki jih je potrebno kastrirati. Vsi konji, brez izjeme pa potrebujejo tudi pomoč pri socializaciji, saj človeku ne zaupajo in se ga bojijo“, pravi Natalija Nedeljko in dodaja, kako so vsi „reševalci“ bili premočeni do kože, ampak uspelo jim je izvesti urgentni odvzem 13-tih konj in enega oslička.

„Ni bilo lahko tako na hitro organizirati prevoz, še večja težava je bila gozdna pot, ki smo jo za tovornjak, morali še očistiti, porezati grmovje, drevje in grmičevje. Konji in osel so bili sicer pridni, čeprav brez manjših trmoglavosti ni šlo, ampak Boris, Matej, Christjan in Valerija so se odlično odrezali. Vsi konji so že nastanjeni v hlevih, že jedo seno in z veseljem so odkorakali v bokse, kjer je bilo vse pripravljeno za njihov prihod. Ja, odslej jim ne bo treba mokrim stat na kraški burji in se jim premočenim do kože, tresti na mrazu. Lahko se bodo v miru najedli, napili in legli v mehko nastlan boks“, pove Natalija Nedeljko, ki še posebej zahvaljuje tudi inšpektoricama UVHVVR Nova Gorica, ki „sta se resnično urgentno odločili za tale odvzem. Seveda pa sem ponosna tudi na vse nas, ki smo se samo v dveh urah organizirali in tudi uspešno opravili odlov“.

Odvzem trinajstih konj in osla je velik zalogaj za društvo. Že samo oskrba s hrano, vodo in nastiljem je ogromen strošek, kje je še veterinarska in kovaška oskrba . Povrhu vsega pa se spomladi pričakuje še naraščaj žrebet. Društvo se na javnost obrača s prošnjo za pomoč, na veterinarske ambulante, klinike, bolnice, da po svojih močeh prostovoljno in brezplačno pomagajo pri kastracijah, razparazitenju, brušenjih zob, kovaške mojstre pa, da pristopijo in vsaj prvo urejanje kopit uredijo brezplačno. Predsednica društva, Natalija Nedeljko, dodaja: „To je bil eden najtežjih odvzemov doslej, tudi največji odvzem kopitarjev v Sloveniji, ki jih je prevzelo društvo, saj je tokrat prišlo kar 14 živali. Iz izkušenj pred dvema letoma, ko je bilo v mesecu oktobru odvzetih 13 konj iz bivšega Vitacela, se vsako leto odtlej, z dobavitelji krme, pripravimo in si rezerviramo kakšen šlepar krme več. Tako smo se dogovorili tudi lani, vendar tako velikega odvzema, čisto na koncu leta, res nismo pričakovali. Konji, ki so prišli, so v resnično slabem stanju, tako fizično kot psihično. Krma se jim polaga večkrat na dan, vseskozi pa jo imajo na voljo, prav tako tudi vodo, streho in suh, nastlan boks. Neverjetno je videti, kako postajajo zadovoljni, kako z užitkom ležejo v debelo nastlan boks, kako z veseljem pijejo čisto vodo. Ne zaupajo še popolnoma, vedo pa, kdo jih hrani in da se bodo z Borisom Sušcem učili zaupati. Ker so bili rešeni malo pred božičem, smo jih poimenovali “Božični konji in osliček”. Iz srca prosim, da nam pomagate. Toliko sestradanih živali naenkrat, poje ogromne količine hrane, zato je potrebno redno, na tri do štiri tedne, pripeljati šlepar sena“.

Približno 1600 evrov stane ena takšna dobava. Prostovoljne prispevke lahko nakažete na TRR društva SI56 1010 0005 0589 375, preko sms sporočil na 19191 konji5 ali preko paypala admin@dzk.si. Zelo veseli bodo tudi vsake pomoči v sanitetnem material, pastah za razgliščenje, kremah za oči, … kot tudi hrane, dodatkov, krmnih mešanic in podobnega, za žrebičke, ki se bodo skotili pa tudi slame za nastilj. Potrebujemo tudi nekaj krmilnikov za krmljenje dodatkov, pa kakšno novo oglavko in povodec, opremo za nego,… „Jaz sem tem revčkom obljubila, da nikoli več ne bodo ne žejni, ne lačni in vem, da nam bodo ljudje, ki imajo srce do in za živali, pomagali. Vsi namreč veste, da društvo deluje izključno s prostovoljnimi prispevki in donacijami in da se vsak cent porabi izključno in samo za živali.“

Predsednica nam je tudi zaupala, da stanje nekaj konj in osel, ki so mimogrede bili najdeni streljaj od Komna, ni najboljše, saj so poškodovani, opazne so degenerativne spremembe, bili so shirani in dehidrirani ipd. Po njihovih podatkih je lastnik konj Ekološko konjeniško in umetniško društvo Venetika, katerega predsednik je Janez Sabolek – Sabla. „Res je sicer, da so živali rade zunaj, morajo pa imeti stajo, da se skrijejo pred dežjem in burjo, in seveda dovolj hrane ter nekoga, da jih včasih poboža. Žal v tem primeru je vse to izostalo, kriva pa je tudi država, da dovoli tako rejo živali. Prosta reja. Inšpekcijske službe premalo izvajajo kontrol. Živali zunaj na dežju, snegu, blatu, brez hrane… Žal to ni edini takšen primer, ampak jih veliko, saj je ‘lastnikom’ glavno, da vleče denar iz subvencij, koga pa briga če žival trpi“, nam žalostno pove ljubitelj konj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: