Skip to content

Bakos.si

Neznanec v Prlekiji s podganjim strupom zastrupil devet čistokrvnih ovčarjev!

Žalostno, da huje ne more biti; Kot nam je povedal lastnik, so psi bili na infuzijah, šest jih je že doma, trije so v bolnišnici, dva sta še v kritičnem stanju

Iz Prlekije, natančneje iz vasi Šafarsko v občini Razkrižje, ki meji na sosednjo Hrvaško, je minuli petek popoldan prišla nadvse žalostna novica ob kateri praktično nihče ne more ostati ravnodušen. Po zanesljivih podatkih naj bi neznanec na Šafarskem, družini zastrupil devet psov, pet mladičev in štiri odrasle pse. Dogodek je bil prijavljen na policijo, ki zadevo že preiskuje. Kot sta nam povedala lastnika Zvezdan Cener in Maja Vozlič, so psi bili na infuzijah, trije so še vedno v ambulanti na zdravljenju. Šest psov, ki so v domači oskrbi, je v stabilnem stanju, od ostalih treh pa sta dva trenutno že nekoliko bolje, ena psička pa je še vedno v kritičnem stanju. Lastnik psov Ceber nam je še povedal, da se je zastrupitev zgodila pri njih doma, na domačem dvorišču. Neuradno naj bi bil uporabljen strup za podgane, ki je v zadnjem času postal nekakšno neuradno orodje tudi za pse in mačke, tokrat za same čistokrvne nemške ovčarji z rodovniki, ki so šolani ter z ustreznimi izpiti.

Ob takšnem stanju še najbolj trpi sinek Nik, ki pse, zlasti mladiče ima najraje in je praktično vseskozi zraven. Prav en izmed njegovih ljubčkov je ostal med tistimi izmed šestih odraslih in sedmih mladičev, ki niso bili zastrupljeni. „Očitno je zmanjkalo strupa in najbolj trpijo tisti, ki so bili prvi zraven in so ga največ zaužili. Za nekatere ni ostalo strupa in štirje, po dve samičke in mladiča, niso bili zastrupljeni“, pravi Cener, ki je ogorčen nad početjem neznancev, za katere upa, da jih bodo organi pregona našli in ustrezno sankcionirali. Tako je na svojem FB portalu, poleg objavljenih fotografij svojih trpečih psov in nenazadnje otroka, je ostro zapisal: „Evo vaščani Šafarskega (Razkrižje), to vam je slika, ko se nekdo spravi na pse! Poglejte si kakšne budale živijo med vami! Zastrupljenih 9 psov, samo da veš da te čakajo enake bolečine kot vidiš na sliki! Samo si zapomni, da to nebo pozabljeno! Je…t ču ti mater“

Pozneje se je naš sogovornik nekoliko pomiril in dejal, da policisti zadevo preiskujejo in verjame, da jim bo uspelo odkriti storilca. „Policisti so prišli že v petek zvečer, ko smo jih poklicali, nato pa še v soboto, ko so vse fotografirali in začeli s temeljito preiskavo. Zato je najbolje, če se jim omogoči nemoteno delo, kjer predvsem želimo, da bi odkrili storilca ali storilce. Nič ne želim špekulirati o morebitnih storilcih, saj verjamem policistom“, nam je povedal Zvezdan Cener, ki je hvaležen veterinarjem iz Murske Sobote (Veterinaria MS ter Veterina Škarica), ki so najprej pomagali vsem psom potem pa so se borili za tri najbolj zastrupljena kužka in še posebej za psičko, kateri še vedno izjemno slaba kaže. Sogovornik nam je tudi razložil, da se z vzrejo nemških ovčarjev ukvarjajo že sedem let in prej niso imeli tovrstnih težav. Hodijo na razstave in tekmovanja, kjer dosegajo lepe rezultate, sedaj pa jim nekdo skuša nagajati.

Zastrupljanje živali je v zakonu o zaščiti živali opredeljeno kot prekršek, lahko pa gre tudi za kaznivo dejanje mučenja živali, po 1. in 2. odstavku 341. člena KZ-1 RS. V 1. odstavku je zapisano: Kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta, v 2. odstavku pa: Kdor z dejanjem iz prejšnjega odstavka muči več živali, ali mučeno žival trajno hudo pohabi ali na krut način povzroči njen pogin, se kaznuje z zaporom do dveh let.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: