Kupite golobico za 118.000 $ oziroma 109.000 €?

Na dražbi v Južni Afriki, Američan kupil prleško golobico Marjano S za rekordnih 109 tisoč evrov

Golobi in zlasti golobice so nedvomno lepe ptice, katere mnogi imajo radi, nekaterim, zlasti tam kjer jih je preveč, kot je denimo v Benetkah ali na sarajevski Baščaršiji, pa vseeno gredo na živce. Golobi in golobice pa gotovo ne gredo na živce pravim ljubiteljem teh lepih in pametnih ptic, ki jih gojijo, slednje pa jim lahko prinesejo tudi bogastvo. In med slednje sodi Miha Sovič in njegova družina iz Cvena, dober streljaj iz Ljutomera, ki gotovo nikoli ne bo pozabil svojo golobico z imenom Marjana S, ki jo je na dražbi v Južni Afriki, za rekordnih 118.000 dolarjev (slabih 109.000 evrov), kupil ljubitelj golobov in golobarstva iz Združenih držav Amerike. Ta znesek mnoge niti ne preseneča ob dejstvu, da je Marjana S pred nedavnim zmagala na največjem svetovnem tekmovanju golobov, kjer je za zmago svojemu takratnem lastniku, Mihi Soviču, navrgla nagrado v zavidanja vrednem bruto znesku kar 300.000 dolarjev oziroma 272.000 evrov.

Že pred slabim mesecem dni, v začetku februarja smo poročali o omenjeni cvenski golobici Marjani S, ki je na prestižnem tekmovanju golobov pismonoš South African Million Dollar Pigeon Race v Južni Afriki najhitreje preletela 600 kilometrov dolgo pot. Golobica Marjana je pot preletela v slabih 12 urah in pol, lastnikom, družini Sovič s Cvena, pa je s tem prinesla 300.000 ameriških dolarjev (okoli 272.000 evrov) nagrade. Po tekmovanju je golobica ostala v Afriki, kjer jo je čakala licitacija, že takrat pa se je glasno ugibalo, da bi cena zanjo lahko znašala tudi do 100 tisoč evrov. Toda zgodilo se je, da je novi lastniki za „Prlečko“ odštel še nekoliko več, menda rekord. Vsi golobi, ki so bili na dražbi so imeli izklicno ceno 67 dolarjev (slabih 62 evrov), Marjana pa je že po nekaj dneh dobila dražitelja, ki je bil zanjo pripravljen plačati 50.000 dolarjev (46.000 evrov). Zadnji dan, ko poteka še dražba v živo, je cena za Marjano še poskočila, tako ga so na koncu zanjo dobili rekordnih 118.000 dolarjev (slabih 109.000 evrov), njen kupec pa je iz Združenih držav Amerike. Koliko od tega bo dobil njen dosedanji lastnik Miha Sovič, še ni znano, ker večji del denarja od dražbe obdrži organizator, nekaj od prve nagrade pa bo Miha pustil v Južni Afriki za prijavljanje na tekmovanja v naslednjih letih.

Nedavna zmaga na jugu Afrike še vedno odmeva po Prlekiji, a tudi širše, v minulih dneh pa je najbolj zaposlen bil lastnik Marjane, ki mimogrede ima ime po njegovi mami, Miha Sovič, ki je moral mmnogim razlagati vse o golobarstvu, ki je pri Sovičevih doma že več kot štiri desetletja. Miha je zraven že od pleničk, saj je že ko je shodil „pomagal“ očetu Borisu, sicer velikemu zaljubljencu v golobe. S štirimi leti je Miha že postal lastnik golobov, seveda jih mu je „posodil“ oče Boris. Danes sta s partnerko Barbaro, in seveda majhno 20-mesečno hčerko Živo, lastnika golobnjaka z natanko 306 golobov, ki jima samo za hrano letno poberejo štiri do pet tisoč evrov, ko gredo na tekmovanja pa so stroški še bistveno višji. Doslej sta imela eno odmevno zmago, sedaj pa največjo možno, kjer jima je nagrada pokrila dosedanje stroške. „Golobarstvo, golobi in tekmovanja so zame predvsem ljubezen, šele potem biznis. Meni je najbolj pomembno tekmovanje, na katero lahko vplivam sam. To pomeni tekmovanja doma, ki so maja, junija in julija, ko preskusiš sposobnosti svojih golobov. Tekma v Afriki pa je dokaz, da delamo dobro in da so naši golobi ravno toliko vredni, kot drugi, čeprav na papirju niso,“ je povedal Sovič, ki nam je razložil, da je South African Million Dollar Pigeon Race eno najprestižnejših tekmovanj golobov, od 3600, kolikor so jih trenirali za tekmo, jih je v finalu poletelo 1548. Tam je Marjana prvega zasledovalca prehitela za 16 minut in 19 sekund, tretjeuvrščeni je priletel čez slabo uro in le ti trije so prileteli na cilj prvi dan tekmovanja. Sam lastnik je tekmo spremljal na spletu, saj že pot golobov na tekmovanje precej stane, za štiri, ki jih je poslal tokrat, je plačal okoli 5000 evrov. Na pot jih običajno pošljejo mlade, stare od meseca do štirih mesecev, trenirajo jih drugi. Tokrat so jih začeli konec novembra, tako da so jih vozili čedalje bolj daleč, golobi pa so se seveda morali vrniti v golobnjak. Na razdaljo 120 kilometrov so jih vozili 25-krat, potem so bile dirke na razdalji od 160 do 340 kilometrov, vsi, ki so uspešno premagali te razdalje, pa so prišli v finale. Sovič pravi, da na tekmah golobi dosežejo povprečno hitrost 100 kilometrov na uro, tokrat so bili počasnejši, saj so leteli proti vetru pri vročini 32 stopinj. Kot kažejo uradni rezultati Marjanina hitrost na dirki je bila 13,374 m/s. Miha sam sicer ima golobe za tekmovanja tudi drugod po svetu, v Sloveniji pa je po njegovih besedah blizu 100 rejcev, od česar na Cvenu trije.

Kakorkoli že, golobica Marjana S je poskrbela za čudovito promocijo Slovenije in še zlasti Prlekije. Tako je namreč na daleč znano dejstvo, da Prlekija slovi predvsem po konjih kasačih, dobrih vinih in kulinariki, ter prijaznih in gostoljubnih ljudeh, od 1. februarja 2020 ima nov atribut. Pokrajina pod slovenskim Jeruzalemom je namreč postala tudi domovina golobov pismonošev. Prleška golobica Marjana S je namreč bila najhitrejša na prestižnem, največjem tekmovanju golobov na svetu, ki so ga na južnoafriškem posestvu Heron Banks Golf and River Estate v Južni Afriki, pripravili že 24-ič: Prijavljenih je bilo več kot 5000 golobov…

Na največjem tekmovanju so seveda sodelovale vse svetovne velesile v golobarstvu. Čisto nori na to so v prvi vrsti Belgijci, Nizozemci, Poljaki in Nemci. Največji “plačniki” pa so definitivno Kitajci. Posamezne ekipe so tvorili po štirje golobi – eden tekmovalec in trije rezervni ptiči. Dan pred samo finalno tekmo so jih prepeljali na štartno točko v kraju Hanover v Južni Afriki, kjer so se okrepčali. Minulo soboto pa so jih okoli šeste ure zjutraj osvobodili, nakar se je 1.548 tekmovalcev podalo na 600-kilometrsko pot. Zmagovalna prleška golobica, Marjana S je na cilj priletela s časom 12 ur, 27 minut in 50 sekund. Potovala je torej s povprečno hitrostjo 13,374 metrov na sekundo oziroma 802,44 metra na minuto. Kot rečeno ptice so letele v jasnem vremenu, a je vendarle šlo za zelo naporno tekmo, saj so imele opraviti s čelnim vetrom in temperaturami do 32 stopinj Celzija. Naš šampion je pravzaprav bil eden od le štirih golobov, ki so na 600 kilometrov cilj prispeli še isti dan.

Pismonoš je plemenita ptica, ime izhaja iz starih časov, ko so med oddaljenimi gradovi, za katere so ljudje rabili dni, tedne, mesece da so prišli do njih, pismonoši prenašali dejansko pisma oz. sporočila. Dandanes pa tekmujejo s pismonoši…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: