Ko električarji skrbijo za varne domove štorkelj

Zaposleni na Elektro Maribor, skrbijo za gnezda v Pomurju in Slovenskih goricah

Glede na to, da vremenske ujme pogosto poškodujejo tudi domovanje – gnezda dolgonogih in dolgokljunih „avtohtonih“ pomurskih ptic štorkelj, je več kot dobrodošla pomoč, ki jim jo ob vrnitvi z juga nudimo ljudje. K sreči je veliko občudovalcev ptiča, ki nam „prinaša otroke“, katerim ni vseeno kakšno gnezdo bodo ob vrnitvi z zimskega izleta pričakalo, najprej samca, nato pa še samico. Poleg ljubiteljev ptic in živali sploh pa pri „pripravi“, popravilu ali prenovi gnezdišč pomagajo tudi električarji, ki s štorkljami pogosto delijo električne drogove. Ob tem električarji imajo tudi potrebna dvigala s katerimi najlažje pomagajo pri sanaciji morebitnih poškodovanih gnezd, ali pa tudi tistih gnezd, ki bi jih iz kakšnega vzroka bilo potrebno preseliti. In ko gre za skrajni severovzhod države, Prekmurje, Prlekijo in Slovenske gorice, kjer je menda največ štorkelj v Sloveniji sploh, vsako leto ogromno pomagajo zaposleni v družbi Elektro Maribor, ki so v minulih dneh obnovili ali preuredili kar tri gnezda, in sicer v Šalovcih na Goričkem, v središču Gornje Radgone, ter v Branoslavcih v Prlekiji.

Mesto Gornja Radgona je gotovo bilo eno redkih pomurskih krajev, kjer desetletja, mneda vse od leta 1945, ni gnezdil niti en par štorkelj. Pred šestimi-sedmimi leti pa se je porodilo upanje, da se bo to le spremenilo, kajti na električnem drogu, nad regionalno cesto v smeri Radencev, na Ljutomerski ulici, je domnevno samček kar nekaj časa poskusil narediti gnezdo, s katerim bi pritegnil samičko. Tega mu najprej ni uspelo, saj mu je veter v veliki večini uničil gnezdo. Toda, občina Gornja Radgona, DOPPS, električarji in še nekatere organizacije so naslednjo pomlad, bilo je 2015, na omenjenem drogu uredili opornico, in to je obrodilo sadove, kajti od takrat tudi v mestu sejmov in penine gnezdi parček štorkelj in že je iz gnezda odletelo tudi kar nekaj mladičev. Mnogi pa so se bali, da letos ne bo nič, kajti pred dnevi, ko je samček priletel z juga je samo žalostno krožil okrog gnezda, ki ga je narava močno „deformirala“. Posebej je škodo naredila velika trava, ki je po lanskem odhodu štorkelj praktično „zasedla“ celotno gnezdo, tako da ni bilo možnosti, da bi si ga sam popravil.

K sreči je to opazil veliki ljubitelj živali Aleš Ravnikar, neposredni sosed, ki si ne more niti zamisliti, da v mestu na reki Muri spet ne bi imeli vsaj en par štorkelj. Hitro je sledila akcija, in le en klic na Elektro Maribor je bil dovolj, da so se še isti dan na prizorišče z dvigalom pripeljala električarja Dani Portir in Simon Geratič, ter vodja nadzorništva OE Gornja Radgona, Marko Bračič. Kar nekaj deset kilogramov zemlje, trave in še kaj so morali odstraniti iz gnezda. In sedaj je vse pripravljeno za novo prijetno domovanje para štorkelj, ki bosta gotovo na svet spravila še kakšnega mladiča. Kot nam je povedal Marko Bračič, električarji Elektro Maribor odlično sodelujejo z Društvom za opazovanje in preučevanje ptic, Krajinskim parkom Goričko in podobnimi organizacijami, ki skrbijo za štorklje in druge ptice. In kot dodaja, ker se njihove poti vseskozi prepletajo, bodo na razpolago vedno, ko bo potrebna njihova pomoč.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: