Skip to content

Bakos.si

Kastracija in sterilizacija domačih ljubljenčkov med 1.2 in 31.3.

Spomladanska akcija sterilizacij in kastracij mačk in psov bo potekala tudi letos

Potem ko je v letu 2020, kljub težavami zaradi epidemije bilo kastriranih ali steriliziranih kar 1.809 od česa jeseni – 961, in spomladi 848, Društvo za zaščito živali Pomurja tudi v letošnjem letu organizira spomladansko akcijo sterilizacij in kastracij psov in mačkov. Tako bo pomladanska akcija potekala od 1. februarja do 31. marca 2021. V vseh pomurskih veterinarskih ambulantah in večini občinskih upravah po Pomurju lastniki štirinožca dobijo kupone za 20-odstotni popust pri ceni storitve. V društvu lastnikom svetujejo, da poskrbijo za štirinožne prijatelje, da ne bo nezaželenih mladičev. To pa je nenazadnje tudi dolžnost skrbnikov hišnih živali.

Kot prednosti sterilizacije ali kastracije psa in mačke v DZŽP izpostavljajo, da pozitivno vplivata na vedenje in zdravje živali, prepreči ali zmanjša se tveganje za bolezni, manjše je tveganje za spolno prenosljive bolezni, hišni ljubljenčki se bodo tudi manj potepali in pobegnili od doma. Manj bo tuljenja, markiranja in drugih nezaželenih vedenj. Navajajo pa še, da bodo živali bolj umirjene in vodljive, in da mačke po tem posegu še zmeraj lovijo miši. Torej, do konca marca posebna akcija poteka v vseh veterinarskih organizacijah v Pomurju. 20-odstotni popust pri ceni storitve lahko lastniki štirinožcev uveljavite na veterinarskih postajah: Veterina Lendava, Veterinarska ambulanta Tušar Lendava, Veterina Škarica Murska Sobota, Veterinarska ambulanta Ljutomer, Veterinaria Murska Sobota, Šantl – veterinarska ambulanta Bolehnečici, Nabergoj – Veterinarski inženiring Moravske Toplice, Veterinarska postaja Radgona, Veterinarska ambulanta Vernik Moškanci.

Razlogi za sterilizacijo oz. kastracijo:

Zdravje živali in lažje sobivanje: Sterilizirane in kastrirane živali so varne pred spolno nalezljivimi boleznimi. V času parjenja niso zvočno moteče za okolico, poleg tega pa ne uhajajo od doma in zato na ogrožajo varnosti v prometu. Sterilizacija in kastracija varujeta žival pred nekaterimi oblikami raka. Mačke še vedno lovijo miši in psi še vedno čuvajo svojo družino in posest. Kastrirani psi so bolj vodljivi in manj agresivni, mački pa ne označujejo teritorija. V Sloveniji je preveč psov in mačk: Vsekakor se skoti več živali, kot jih lahko dobi dom. Mnoge živali, ki jih ljudje ne morejo oddati, pristanejo na cesti in nato v zavetišču. Preplašene in sestradane imajo 30 dni časa, da spet začnejo zaupati ljudem. Če jih v tem času nihče ne posvoji, jih je po Zakonu o zaščiti živali dovoljeno evtanazirati. S sterilizacijo oz. kastracijo svoje živali lahko tudi vi pripomorete, da bo teh zavrženih živali, za katere se le težko najdejo novi lastniki, manj!

Pobijanje mladičev je nezakonito: Tisoče živali vsako leto protizakonito izgubi življenje v prvih urah svojega življenja. Narava žene samico, da poskrbi za svoj naraščaj – če ji ga odvzamemo, ji povzročimo velik stres. Poleg tega težko verjamemo, da se vam tako pobijanje zdi naravno ali celo etično? Z globo od 800 do 1.200 evrov se kaznuje posameznik, ki naklepno usmrti žival. Spolni ciklus mačk je pod velikim vplivom svetlobe in posledično delovanjem hormona melatonina, ki ga izloča češarika. Če so mačke izpostavljene dnevni svetlobi dalj časa (okoli 14 ur dnevno), se gonitev lahko pojavlja v 4 do 30-dnevnih intervalih, če vmes ne pride do ovulacije. Pri mačkah je ovulacija sprožena s paritvijo, pri nekaterih pa se lahko sproži spontano. Kdaj bo mačka spolno dozorela, je odvisno predvsem od telesne teže, v manjši meri pa tudi od pasme. Ko mačka doseže težo 2,5–3 kg, kar v povprečju predstavlja 80 % odrasle telesne teže, se običajno pojavi prva gonitev. To je približno med šestim in devetim mesecem starosti, lahko pa že pri štirih mesecih. Kratkodlake mačke običajno spolno dozorijo hitreje kot dolgodlake. Zanimivo je tudi, da statistično prostoživeče mačke prej spolno dozorijo kot tiste, ki jih imamo kot ljubljenčke, pravi Nuša Schumet, dr. vet. med.

Reprodukcijski ciklus mačk delimo na štiri faze:

Proestrus je kratek (traja 12 do 48 ur) in ga je težko prepoznati oz. ločiti od estrusa. Mačke se že oglašajo, paritve pa ne dovolijo. Estrus oz pojanje samice so zelo glasne, se drgnejo ob predmete in valjajo po tleh, imajo manjši apetit. Samica samcu pusti zaskok večkrat na dan in s spolnim aktom se sproži ovulacija. Interestrus: gre za obdobje med enim estrusom in naslednjim pri mačkah, ki niso ovulirale. Mačke v tem obdobju ne kažejo znakov gonitve, obdobje pa traja od 8 do 15 dni. Anestrus je obdobje, ko hormoni mirujejo, njihove koncentracije pa so na osnovnih vrednostih. Mačke v anestrusu navzven ne moremo ločiti od tistih, ki so sterilizirane. Anestrus se pojavlja, ko je dnevno svetlobe malo, to je od pozne jeseni do konca decembra.

Brejost pri mačkah traja od 56 do 62 dni. Mačka se po kotitvi goni že v osmih do desetih tednih, če mladiče izgubi, pa že po dveh do treh tednih. Mačke dosežejo višek reproduktivne sposobnosti med drugim in osmim letom starosti. Oploditvena sposobnost začne po desetem letu padati, ciklusi so redkejši in legla manjša. Kljub temu pa se mačke lahko zabrejijo tudi pri dvajsetih letih starosti. Glede na omenjeno kaj kmalu pridemo do ugotovitve, da imajo mačke odlično reprodukcijsko sposobnost in da ima ena sama mačja samica v enem letu lahko tudi dvanajst do osemnajst potomcev, ki so dobre štiri mesece po kotitvi lahko že spolno zreli in nadaljujejo začarani krog. Na tem mestu dobita sterilizacija in kastracija velik pomen. Zaradi prevelikega števila mačk je ne samo v Sloveniji, temveč po vsem svetu vsako leto zavrženih ogromno mačk. Mnoge med njimi končajo na grozljiv način (nesreče v prometu, zastrupitve, evtanazije zaradi prenapolnjenih zavetišč ipd.) in trpijo hude muke. S precej preprostim in rutinskim posegom, kot sta sterilizacija in kastracija, lahko prekinemo začarani krog in na ta način prihranimo veliko mačjih življenj in nepotrebno trpljenje.

Sterilizacija in kastracija sta operacijska posega, ki ju opravljamo veterinarji in na ta način preprečimo razmnoževanje živali. Pri sterilizaciji samici odstranimo jajčnike (ovariektomija) ali jajčnike in maternico (ovariohisterektomija). Pri kastraciji pa samcu odstranimo testisa. Sterilizirane mačke imajo precej manjšo možnost, da bi zbolele za rakom na seskih (še posebej, če so sterilizirane pred spolno zrelostjo), v popolnosti pa se s sterilizacijo izognemo raku na jajčnikih ali maternici in vnetju rodil, ki je lahko življenjsko nevarno. S kastracijo se izognemo pojavu raka na testisih in precej zmanjšamo možnost pojava raka na prostati. Kastrirani samci običajno ne markirajo svojega ozemlja in se ne potepajo, zato imajo veliko manj možnosti, da bi se poškodovali oz. poginili (prometne nesreče ipd.). Tako samce kot samice s kastracijo oz. sterilizacijo v veliki meri zaščitimo pred okužbo z mačjim aidsom in levkozo. Obe bolezni sta neozdravljivi in za mačke usodni. Prenašata se predvsem med pretepi in parjenjem.

Spodnje meje, kdaj se lahko mačke sterilizira oz. kastrira, ni. Vsekakor je priporočljivo poseg opraviti pred spolno zrelostjo, to je nekje pri štirih do šestih mesecih starosti. Pri prostoživečih mačkah posege opravljamo tudi prej, saj te živali nimajo skrbnih lastnikov, ki bi jih na operacijo pripeljali ob optimalnem času. Živali morajo biti pred posegom tešče, zato jim hrano umaknemo 8–12 ur (mladičem 4–6 ur) pred posegom, vodo pa dve uri prej. Živali po operaciji hitro okrevajo in so v domačo oskrbo odpuščene že isti dan. Zagotoviti jim moramo topel in miren prostor, da prvih nekaj dni preprečimo njihovo tekanje, skakanje ter lizanje rane in s tem morebitno infekcijo. Rano vsak dan skrbno pregledamo in preverimo, ali se pravilno celi (rana ne sme biti pordela ali otečena, šivi pa ne poškodovani). Samičkam se načeloma sedem do deset dni po posegu odstranijo šivi in s tem je sterilizacija popolnoma zaključena.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: