sobota, 4 aprila, 2020

„Hišni ljubljenček“ – afriški serval na dražbi

Ljubitelji živali so zgroženi, zaradi dolga od 400 evrov, na dražbo, zaradi sodne izvršbe, gre divja mačka vredna 3.700 €

Res je sicer, da upniki na vse načine skušajo priti do svojega denarja in jim je malo mar, ali bo kdo ostal brez strehe nad glavo, brez česa kar mu je posebno pri srcu, ali celo brez reči, brez katerih bi potem težko živel. Zato ne preseneča, da se na dražbah zaradi sodne ali kakšne druge izvršbe najdejo vse možne premične in nepremične lastnine dolžnikov, celo živa bitja. Gotovo pa se v Sloveniji še ni zgodilo, da bi na javni dražbi, zaradi dolga prodajali divjo mačko – afriškega servala. Prav to je šokiralo ljubitelje živali, ker je Okrajno sodišče v Ljubljani razpisalo javno dražbo, katero bo vodila izvršiteljica Irena Erjavec.

Upnik je MOJ VET, klinika za male živali, d.o.o., iz Ljubljane, ki ga zastopa odvetnik Rok Fink iz Celja, dolžnik pa Mateja Lipovšek. Slednja je omenjeni kliniki dolžna 400,87 € s pripadajočimi obresti. In na podlagi sklepa o izvršbi, ki ga je izdalo Okrajno sodišče v Ljubljani, bodo na drugi javni dražbi, ki bo potekala v ponedeljek, 2.12.2019, ob 9,00 uri na Klopčičevi ulici 2 v Ljubljani, prodajali „naslednji zarubljeni predmet – premičnina: Mačka ženskega spola z imenom Sara, pasme serval, srednje velikosti, s kratko dlako, tigrasta, datum rojstva 4.5.2016, št. čipa 705091000003111“. Ocenjena vrednost mačke, ki je daleč vse drugo kot hišni ljubljenček, je 3.700 evrov, tokratna izklicna cena pa znaša 1.400 evrov.

Javni razpis za javno dražbo nedolžne in nemočne živali, ki gotovo ne razume človeške neumnosti, pa je vsekakor šokiral in razburil mnoge ljubitelje živali, in ne samo njih. „Dokler bodo živali obravnavane kot stvari, bodo lahko predmet izvršb“, poudarjajo na Lajki, društvu za zaščito in pomoč živalim v stiski, kjer ne morejo dojeli, da se kaj takega lahko dogaja v naši sodobni in demokratični družbi. „Ne bomo spraševali zakaj bi kdo imel to žival za hišnega ljubljenčka, ampak se je za vprašati: kako je mogoče, da se za vrednost dolga 400 € terja življenje živali? Kdo nadzira kdo kupi ta “predmet” na dražbi? Bo zagotovil primerne pogoje za bivanje tega “predmeta”? Vprašati se je tudi o etičnosti veterinarja, ki je pripravljen za 400 € zahtevat dražbo te živali (servalka bo izgubila svoj dom, svoje ljudi, okolje – vse, kar pozna“, so ogorčeni pri Lajki, kjer se sprašujejo, ali bodo prihodnjič za nekoga, ki nima premoženja, kar njega dali na javno dražbo?

Ljubitelji živali so prepričani, da na dražbi tudi tokrat ne bo interesentov za nakup divje mačke iz Afrike, kajti vsakomur, ki se vsaj malo spozna na živa bitja, je jasno, da to ni navadna plišasta igrača, temveč je serval (Leptailurus serval) srednje velika mačka z dolgimi tacami, ozko glavo, vitkim telesom in velikimi ušesi. Odrasla žival je težka do 12 kg, njena dolžina pa je 83 cm.

Čeprav je tipičen prebivalec savane ga najdemo tudi v barjih in bambusovih gozdovih. Najraje se zadržuje na krajih z gostim rastlinstvom, v bližini vode. Suhih predelov se izogiba. Zelo je razširjen v Afriki, južno od Sahare, ne živi pa v gostem tropskem deževnem gozdu in suhih območjih. Serval je dober plezalec in plavalec, najbolj pa ga poznamo kot odličnega tekača. Je samotarska zver in svoj revir označuje z urinom. Ko servali izražajo konflikte, uporabljajo posebno tehniko grozilnih kretenj in glasnih krikov. Uporabljajo pa jih le, če je to nujno potrebno. Do svojih sovrstnikov so napadalne, le v času parjenja, pa še tedaj se raje umaknejo, kot pa bi se pobile.

Čas parjenja je pri servalih na določenih regijah različen. Včasih imajo samice celo dve legli na leto. Samce privabljajo z glasnim mijavkanjem. Enega do 4 mladičev se skoti po desetih tednih v skritem brlogu, postlanim s suhim listjem. Po skotitvi so še majhni, nebogljeni in slepi. Mati jih doji do sedmega meseca starosti, v tem času jih pa tudi uči loviti in preživeti. Ko so pripravljeni za samostojno življenje, jih mati nažene s svojega teritorija. Mladiči si nato sami poiščejo svoj revir. V ta namen prehodijo dolge razdalje, ko pa ga najdejo, mu ostanejo zvesti vse življenje.

Večinoma lovi v večernem mraku in ponoči. Izključno lovi ponoči tam, kjer se ljudje ukvarjajo s poljedelstvom. Pleni večinom glodavce, ne odreče se pa tudi zajcem, malim antilopam in ponirkam, pticam, žabam in kuščarjem. Če gre za preživetje, se prehranjuje tudi s termiti, kobilicami in in celo s sadeži. Serval pozna več tehnik lova. Včasih leži v zasedi in čaka na mimoidoči plen. Včasih pa uporabi tehniko presenečenja – se priplazi iz kritja in ko je oddaljen le nekaj metrov, nenadoma v teku napade žrtev. Da bi ujel ptiča, lahko skoči tudi 3 metre visoko. Svoj plen použije takoj, če pa ulovi kaj večjega, pa ga nekaj odstopi tudi drugim…

1 Comment

boris odreitz 27/01/2020 at 19:03

v sloveniji se je že dogajalo podobno,sicer pa, upniki,če gredo v neki posel bi morali tudi sami nositi posledice če dolžnikova egsistenca pade da ne more dolga poravnat.Sicer pa, čemu gredo v tako poslovanje.Ali je posredi pohlep ———-?

Leave a Comment