Skip to content

Bakos.si

Evropski dan opazovanja ptic 2020

Evropski dan opazovanja ptic poteka v času, ko milijoni ptic s severnih krajev zapuščajo svoja gnezdišča in se pomikajo v toplejše, s hrano bogate kraje. To je edinstvena priložnost za opazovanje številnih vrst ptic, ki se pri nas ustavijo in počivajo tekom naporne in nevarne selitve.

DOPPS vas skupaj z BirdLife International vabi, da izkoristite priložnost in spoznate osupljivi svet ptic in njihovih selitev. Največji dogodek zveze BirdLife International, bo letos potekal v soboto, 3. in nedeljo, 4. oktobra 2020. Vse od leta 1993 smo na skoraj 41.000 dogodkih po vsej Evropi ptice približali že več kot milijon ljudem, ki so skupaj opazovali več kot 77 milijonov ptic.

Glavni namen dogodkov je ljudem približati svet ptic in jih ozavestiti o potrebah ptic selivk na gnezdiščih, postajališčih vzdolž selitvenih poti in prezimovališčih ob Mediteranu in v Afriki. Letos vas skupaj s 35 evropskimi partnerji zveze BirdLife International vabimo, da z nami opazujete ptice in prisluhnete dejstvom o selitvah ptic in nevarnostim, katere te srečujejo na svoji poti. Organizirali bomo izlete, kjer boste lahko izvedeli več o selitvah ptic, njihovih poteh, z nekaj sreče pa boste katero izmed ptic lahko tudi opazovali. V Evropi skupaj za vas pripravljamo več sto dogodkov.

Ob letošnjem Evropskem dnevu opazovanja ptic 2020 (EuroBirdwatch20) vas hkrati lepo vabimo, da obiščete uradno Facebook stran EuroBirdwatch, kjer si lahko ogledate ali delite fotografije. Skupaj lahko pokaženo diverziteto dogodkov, ptic in ljudi v naravi vse od Azerbejdžana preko Norveške do Gibraltarja! Zelo veseli bomo tudi vaših lastnih fotografij in prispevkov, katere lahko z nami delite na Facebook strani EuroBirdwatch, DOPPS-BirdLife Slovenia ali jih pošljete na tilen.basle@dopps.si.

Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije smo letos za vas pripravili dogodke na več koncih države. Vabimo vas, da se katerega izmed njih udeležite in skupaj z nami opazujete eden najbolj fascinantnih naravnih pojavov – selitev ptic!

Sobota, 3. oktober:

Letni zbor članov DOPPS – ob 11. uri v Ormožu

Nedelja, 4. oktober:

Evropski dan opazovanja ptic na Gajševskem jezeru – zbirališče ob 8. uri na parkirišču v Grabah

Evropski dan opazovanja ptic na Račkih ribnikih – zbor ob 9. uri pri opazovalnem stolpu pri Račkih ribnikih

Evropski dan opazovanja ptic v Mestnem parku Maribor – zbor ob 9. uri pred Akvarij-terarijem

Evropski dan opazovanja ptic v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok – opazovalni točki med 10. in 13. uro

Opazovanje ptic v mestnem parku Tivoli – zbor ob 9. uri na parkirišču pred kopališčem Tivoli

Pozdravljeni,
v nedeljo, 4. oktobra bomo člani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije na več koncih države pripravili dogodke ob Evropskem dnevu opazovanja ptic. Več o tem Dnevu in dogodkih lahko izveste, če kliknete na naslednjo povezavo Evropski dan opazovanja ptic
Vabimo vas, da se nam v Pomurju pridružite na sprehodu ob Gajševskem jezeru, kjer bomo ob prvih vodnih selivkah iz severa (raca žličarica, konopnica, …) spoznavali tudi ostale ptice kmetijske krajine (veliki srakoper, repnik,…) in gozdne ptice (brglez, šoja, …). Priporočljiva je primerna terenska oprema (visoki terenski čevlji ali škornji), daljnogled in priročnik za določanje ptic.
Zbirališče je na parkirišču v Grabah (zapornice pri iztoku reke Ščavnice) ob 8. uri zjutraj. Izlet traja približno do 11. ure in je primeren za vse osebe, ki jih zanimajo ptice, ne glede na starost.Za več informacij se obrnite na vodjo izleta, Željka Šalamuna (tel.št. 041 712 396 ali na zeljko.salamun@dopps.si).  

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: