Skip to content

Bakos.si

Dobrota se z dobrim vrača: Gluhonemi Štefi in psička Pika imata le drug drugega

Reveža, a velika prijatelja, ki živita sama v koroški dolini ob gozdu, zdaj potrebujeta pomoč

Priljubljena turška pisateljica Elif Shafak je v svojem romanu Štirideset pravil ljubezni, na zanimiv način prepletla različne človeške usode v preteklosti in sedanjosti. In če ona na zgovoren način piše o ljubezni med ljudmi, pri nas, na Koroškem, lahko pišemo o kruti usodi človeka in psičke, ter njuni neizmerni ljubezni in skromnosti, katera marsikomu požene solze na lice. In znova se je potrdilo, da se dobrota, kar prijateljstvo in ljubezen med človekom in štirinožcem, gotovo je, z dobrim vrača. Mnogi ljudje dobre volje so namreč, na poziv za pomoč človeku in psu, odzvali z odprtimi pljuči in pomoč je nemudoma začela prihajati. S tem so mnogi želeli pomagati dvema živima bitjema, gluhonememu Štefiiju in psički Piki, ki živita sama, izven civilizacije, nekje v koroški dolini ob gozdu, in tako sta družba le drug drugemu.

Prisrčna Pika je Štefija našla, saj je sama pritačkala do njega, on je pa zanjo brez pomislekov poskrbel. Zdaj pa so posamezniki iz okolice ugotovili, da oba potrebujeta našo pomoč in ta je hitro tudi prišla, a najbrž ne zadosti. Štefi je praktično brez vsega, saj živi s svojo pasjo prijateljico v hladni hiši. Je gluhonem in tako spregledan s strani sistema. Zima bo letos veliko toplejša saj je dobil kar nekaj toplih oblačil v velikosti S, obutve, seveda tudi kakšno toplo odejo in pa kaj hrane. A to ni dovolj, aktivisti ki skušajo pomagati Štefiju in Piki opozarjajo, da je še vedno dobrodošla pomoč, tudi kakšen evro Na pretresljivo stanje Štefija je sicer opozorila soseda, ki ga obiskuje že dve leti, Pavla Robnik, ki je tako poklicala Društvo za zaščito živali Koroške in prosila za obravnavo tega osamljenega gospoda s svojo psičko. »Štefi ima novo streho, ki mu jo je plačala občina, saj mu je stara zamakala, dobil pa je tudi nov pralni stroj. Njegova hiša nima nikakršne izolacije, gospod pa tudi ni sposoben delati. Morda, bi lahko enkrat, v bližnji prihodnosti, kdo priskočil na pomoč s kakšnimi deli na hiši,« je povedala Suzana Vodnjov, predsednica Društva za zaščito živali Koroške.

Pomoč je potrebna tudi za Piko, ki mora biti čipirana in sterilizirana, zato se zanjo sprejemajo finančna sredstva. Ker se približuje zima bi potrebovala tudi kakšno odejico, toplo ležišče, za sprehode pa bi bila vesela tudi ovratnice, povodca ter posodice za hrano in kakšne konzerve pasje hrane. Pakete pomoči sprejema gospa Suzana na naslovu Društvo proti mučenju živali Koroške, Prežihova 24, 2390 Ravne na Koroškem. Finančna sredstva se zbirajo na računu omenjenega Društva proti mučenju živali Koroške, Prežihova 24, 2390 Ravne na Koroškem, na računu NLB: 02470-0016671514. Če bo kaj viška denarja, bo društvo pomagalo Štefiju pri nakupu drv za zimo.

„Danes sem v božjih rovtah obiskala gluhega in nemega Štefija in njegovo psičko Piko, ki je pred tremi leti prišla do njegove bajte in ostala. Živita zelo skromno in samotno življenje. Imata samo eden drugega. Potrebujeta našo pomoč, Piko je treba sterilizirati, cepiti in čipirati, potrebovala bi še: ležišče, dekice, povodec, ovratnico, igračke, posodice za hrano in hrano, Štefi bi pa bil vesel kakršnekoli pomoči, saj skoraj nič nima. Skupaj jima lahko polepšamo bedno življenje. Pavla Robnik je tista, ki me je prosila, naj jima pomagamo. ❤️Štefi bo vesel oblačil (velikost S), tople obutve (št. 38-39), tople odeje,… pa kaj dobrega za v usta. Nujno bi pa potrebovala še drva, da se bosta pozimi lahko grela. Pakete zanju lahko pošljite na naslov: Društvo proti mučenju živali Koroške, Prežihova 24, 2390 Ravne na Koroškem…Svet je lepši, če nekoga potegnemo iz dreka. Hvala vnaprej“, je bilo prvo obvestilo iz DPMŽ Koroške. „In do zdaj je bila akcija že kar uspešna, odzvalo se je namreč veliko posameznikov, ki so bili pripravljeni, brez pomislekov, pomagati“, poudarja Suzana Vodnjov, sicer defektologinja, ki se že vse svoje življenje razdaja za druge, ki je dodala: „Pavla Robnik in Stane Podgoršek sta v celi zgodbi najbolj zaslužna, da smo skupaj stopili za Štefija in Piko.❤️ Onadva že tri leta skrbita zanj po svojih močeh. Zaslužita si javno pohvalo“. ❤️

Kaj bi še najbolj potrebovali?

Ker je veliko ljudi spraševalo, kaj še Štefi in Pika najbolj potrebujeta, so aktivisti malo bolj pogledali okoli sebe in ugotovili: „Obleke, obutve in hrane za Štefija je zaenkrat dovolj, prav tako hrane in opreme za Piko. Tudi veterinarska oskrba za Piko je že dogovorjena. Pika bi nujno potrebovala še boks s pasjo utico, bivalni prostori bajte pa vsaj beljenje in sanacijo tal v najmanj dveh prostorih. Od pohištva bi potreboval omaro za oblačila, pisalno mizo, kopalniško omarico z lučko (da se bo videl, ko se brije) in morda mizo z jedilnim kotom. Ugotovili smo tudi, da Štefi, ki je gluh in nem, precej slabo vidi, zato ga bomo peljali na pregled vida in po prva očala. Na poslovnem računu Društva proti mučenju živali Koroške se je doslej za Štefija in Piko zbralo cca 1500 evrov (natančne podatke bom objavila, ko jih bo pripravila računovodkinja). Dogovorili smo se, da bomo zbrano zanju namenili za plačilo veterinarskih storitev za Piko, kupili bomo material za sanacijo tal v dveh sobah in talne obloge, nabavili material za beljenje in prebelili stene, plačali očala, za ostanek pa kupili drva, ki jih na zimo potrebuje cca 15m3. 10m3 jih je že naročil sam, 2-3 m3 mu bodo pa še pripeljali dobri ljudje. Dobrodošla bi bila pomoč pri delu (postavitev novega boksa, če ga bo kdo poklonil, saniranje tal, polaganje talnih oblog, beljenje, čiščenje …) in morebitnih prevozih poklonjenega pohištva. V imenu Štefija in Pike se zahvaljujem za nazaj in vnaprej“, je sporočila Suzana Vodnjov iz DPMŽ Koroške.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: