Skip to content

Bakos.si

„Človeški izrodki“ ubijajo mačke kot po tekočem traku

Franček je v tretje padel pod naboji; Vrstijo se nezaslišani poboji nedolžnih mačk. Po Hotizi in Podgradju, okrutnež tudi v Turnišču pokončal nemočnega mucka; Kaj pravi nevropsihiater?

Žalostno je spoznanje, da v zadnjem času kot po tekočem traku iz različnih delov države prihajajo informacije o nečloveškem in nehumanem ravnanju posameznikov, ki zastrupljajo, trpinčijo in ubijajo štirinožne prijatelje pse in mačke. Na skrajnjem severovzhodu države so prav muce tarča okrutnežev ali kot nekateri pišejo na družbenih omrežjih „človeških izrodkov“, ki so v zadnjih dneh s strli iz zračnega orožja ranili ali pokončali kar nekaj mačk. Tako je očitno, v teh kriznih časih, ko je veliko ljudi v „domači karanteni“ nekaterim posameznikom očitno dolgočasno. Lastniki in ljubitelji živali ugotavljajo žalostno resnico, da nekateri sploh ne vemo ceniti življenje, ne svoje in še manj drugih živih bitij, kot so denimo živali. Nič krive in dolžne so nedolžni štirinožci ali tudi pernate živalce, tarča nevestnih objestnežev, ki jih streljajo. „Kdor danes vandalsko strelja na živali, bo jutri streljal tudi na ljudi, na soseda, znanca, celo najbližjega svojca…“, poudarja prekmurska veterinarka Smiljana Nabergoj iz Veterinarskega inženiringa Moravske Toplice, ki ima veliko izkušenj pri reševanju ustreljenih mačk, psov, sov, štorkelj in drugih živali.

In medtem ko Društvo za zaščito živali Pomurja, policisti PP Lendava in lastniki mačka iz Hotize pri Lendavi iščejo neznanca, ki je z zračnim orožjem ustrelil nič slabega slutečega hotiškega mačka, in ko v Prlekiji, natanko v Podgradju, dober streljaj iz središča prleške prestolnice Ljutomera, lastnik in tudi policisti, iščejo nevestneža, ki je v kratkem času ustrelil tri mačke, se je sedaj „žogica vrnila“ na levi breg reke Mure, v Turnišče, kjer je pod streli iz zračne puške padel štirinožni lepotec, ki ga je lastnica imenovala kar Franček. In v nobenem primeru ljudje vsaj z malo razuma ne morejo dojeti, kaj je vodilo nekaterim, da izvajajo „streljanje na žive tarče imenovane mačka“.

„To je (bil) moj maček. Pred pol ure je umrl pri veterinarju na mizi“ Zakaj? Zaradi strelne rane!
Zato lepo prosim, da mi “TI”, ki v Turnišču streljaš mačke, stopiš pred oči in poveš zakaj? Zakaj to delaš? No ajde imej jajca pa se javi!“ je konec tedna na družbenem omrežju objavila lastnica mačka Frančka, ki tretjega streljanja, po decembru in januarju, sedaj ni preživel. Torej, v Turnišču je bil na delu zlobnež, ki je iz neznanega razloga ustrelil prijaznega in nedolžnega mačka. In to je zadnji znan primer človeška krutost, ki očitno ne pozna meja, saj se v Pomurju na vsake toliko časa ponovi zgodba o krutem znašanju nad nedolžnimi živalmi. V Turnišču je neznanec v zadnjem obdobju večkrat streljal na mačko, možno je da tudi na druge, a se lastniki ne odzivajo. Frančkova lastnica je ogorčena, saj ne more dojeti, komu je na poti bil njen lepotec, ki je zanj bil enostavno družinski član. Toda okrutneža to ni motilo, da mu je s svojim tretjim strelom povzročil prezgodnjo smrt. Nihče ne more oceniti, ali je nekdo namerno za tarčo in smrt izbral prav Frančka, a se vseeno mnogi spračujejo, kdo bi bil sposoben takega dejanja. „Vem, da je to za nekoga samo le en maček, ampak niti en maček, še zlasti tisti, ki je nekomu več kot prijatelj, si ni zaslužil takšne smrti,“ poudarja lastnica in dodaja, da krutega dejanja niso prijavili policiji, saj ne sumijo nikogar, poleg tega pa je po njenem mnenju težko izslediti zračno puško, ki je bila uporabljena pri uboju njenega mucka. Za prijavo na policijo se ni odločila niti iz strahu pred maščevanjem. Pravi, da se ne želi izpostavljati, saj se boji povračilnih dejanj storilca, kljub temu se je odločila, da zgodbo deli z nami, ker noče, da se kaj takšnega ponovi, ne njenim in ne katerikoli drugi mački. Franček bi sicer bil avgusta letos star tri leta, v njihovem domu pa si poleg njegove mame, prostor delita še dva mucka. „Franček je bil umirjen in lenoben mucek, ki je cele dneve prespal v hiši. Vem, da vsi ne marajo mačk, ampak jo je možno tudi kako drugače odgnati z dvorišča brez, da bi jo ustrelil,“ pove sogovornica, ki ji tri mačke, ki jih še ima ne morejo nadomestiti priljubljenega Frančka.

Nevropsihiater opozarja na agresijo navzven: Gre za bolezensko-sadistično izživljanje

Dogajanje v „človeški glavi“ že dolgo spremlja ugledni, sedaj že upokojeni nevropsihiater Jožef Magdič, dr. med., ki je dalj časa bil tudi sodni izvedenec. O trenutnih izrednih razmerah, Magdič opozarja na nezmožnost komuniciranja med zakonci in partnerji, kar pripelje do nasilja. Gre za nekakšen travamatiziran družinski odnos, kjer je potrebno več komunikacije, ki pa ni možna. „Ko je nekoč prišlo do težav smo šli v službo ali na sprehod, da se je druga stran ohladila oz. izpuhala. Sedaj pa je stanje drugačno, vseskozi smo skupaj med štirimi stenami in zaradi tega prevladuje agresivna komunikacija, ki prehaja v agresivnost in nasilje. Potrebna je predvsem zdrava pamet, ki žal zmanjkuje. Če bi se človeško usedli in konstruktivno dogovorili, bi morebitni problemi bili rešeni. Žal se v tem času dve tretjini konfliktov konča negativno in le ena s konstruktivnim dogovorom. Ocenjujem, da ni pripravljenosti za dogovor in potem ni možna zgladitev konfliktov. Zdaj imamo veliko časa in če bi bila pripravljenost za konstruktiven pogovor težav sploh ne bi bilo“, je prepričan dr. Magdič.

Po njegovem zaplete prispeva več dejavnikov, ne le morebitno skakanje čez plot, temveč socialni problemi, finančni prispevki v družinski proračun ipd. Nekoč tega ni bilo, ko sta partnerja svoji plači dal na isti kup, danes pa vsakdo ima svojo plačilno kartico in pogosto nihče ne zna natančno, kaj se dogaja z denarjem. „Sčasoma je med partnerji premalo časa, premalo in preslaba komunikacija, ljubezen prehitro izginja in vse to vodi k nesoglasjem in včasih tudi najhujšemu. Vedno več je slabih partnerskih odnosov, premalo se posvečamo partnerju. Vse to vodi k paranoji oz. nezaupanju in tukaj je potrebno iskati vzroke za večino težav in konec koncev tudi krvnih deliktov. Pogosto se že pri nastajanju partnerskih vezi vidi, da se bo vse skupaj slabo končalo“, pravi naš sogovornik in opozarja, da težave povzročajo tudi ločitve, zlasti se težko odloča o skrbništvu nad otroci, ki trpijo čeprav ničesar niso krivi, in tudi pri premoženjskih zadevah, katere so najpogosteje kamni spotike.

Seveda, po njegovem, trenutna izoliranost dodatno vpliva na ljudi, ki se maščujejo drugim živim bitjem. „Mislim, da gre za agresijo navzven. Človek je sam omenjen z gibanjem, ne more ven, zato je jezen na vse drugo, kar se zunaj giblje in potem želi tem osebkom škodovati tudi s streljanjem. Nekateri namreč težje kontrolirajo svojo agresijo in tukaj po mojem, če kdo strelja na živali gre za bolezensko-sadistično izživljanje. Druge pametne logike in razlage tukaj ni“, nam je povedal dr. Jože Magdič, ki opozarja, da je streljanje z zračnim orožjem lahko nevarno tudi za ljudi, saj „sem imel paciente, ki so zaradi streljanje z druge strani ostali brez očesa…“

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: