Skip to content

Bakos.si

Anonimka o krivolovu pripeljala do policijskega ostrostrelca?

Pomurski policisti, ki so na Goričkem iskali krivolovce, ter med drugimi ujeli tudi svojega kolega, preiskuje vse okoliščine

Čeprav policisti vseskozi občasno naletijo na kakšnega storilca kaznivega dejanja nezakonitega lova, je več kot očitno, da se v zadnjem času, zlasti na severovzhodu države, pojavlja vedno več krivolova. Po eni strani se bližajo domače kolike, ko vedno več ljubiteljskih mesarjev, pri izdelavi salam in klobas, svinjini dodaja tudi divjačino, po drugi strani pa se lahko dobro zasluži s prodajo nezakonito uplenjene divjad, predvsem srn, jelenov in divjih prašičev. Ob tem naj bi nekateri, ne da bi potrebovali meso, divjad ubijali „iz osebnega zadovoljstva“, kot pravi naš vir. V zadnjem času naj bi kar nekaj kaznivih dejanj obravnavali, vse tja od mogočnih koroških gozdov, čez Štajersko, do Prekmurja. Večinoma nezakonito ubijanje anonimno prijavijo občani, a tudi lovci, ki so v veliki večini pravi varuhi narave in divjadi, nekateri pa se najdejo tudi med storilci kaznivih dejanj. Žal pa, kaže tudi, da so med nezakonitimi ubijalci divjadi tisti, ki bi morali odkrivati storilce, policisti, kar naj bi se v teh dneh potrdilo v Pomurju, kjer naj bi bilo več nezakonitega lova, preiskovalci pa naj bi ugotovili nezakonit odstrel manjšega , 30 kilogramskega divjega prašiča, s čem je lovski družini povzročil le kakšnih 40 evrov škode.

Tudi na PU Murska Sobota so namreč v zadnjih tednih prejeli več anonimnih pisem in drugačnih sporočil, ki naj bi omenjala domnevne nepravilnosti v lovskih družinah na območju Goričkega, kjer je največ velike divjadi. Predvsem naj bi šlo za nezakoniti lov, kar nam je potrdila tudi Suzana Rauš, tiskovna predstavnica Policijske uprave Murska Sobota. Ob tem je dodala, da so policisti dober teden nazaj, med preiskovanjem navedbam iz ene izmed anonimk, o domnevnem krivolovu na Goričkem obravnavali tudi enega od policistov PU Murska Sobota, torej svojega kolega. „Na Policijsko upravo Murska Sobota je bilo pred časom posredovanih nekaj anonimnih pisanj v zvezi nepravilnosti v lovskih družinah na območju Goričkega. V soboto, 21.11.2020 so policisti na omenjenem območju obravnavali dogodek, ki bi lahko bil povezan z prej opisanimi anonimni pisanji. O dogodku je bil obveščen lovski inšpektor in pristojno Državno tožilstvo. Ker je zadeva še v fazi zbiranja obvestil vam zaradi preiskave ne moremo podati več informacij. Lahko pa potrdimo, da preverjamo vpletenost uslužbenca PU Murska Sobota v tem dogodku“, je za Slovenske novice odgovorila Rauševa.

Ker naj bi preiskovali najmanj tri člane ene izmed večjih lovskih družin z Goričkega, ki naj bi domnevno nezakonito lovili v območju Lovišča posebnega namena (LPN) Kompas Peskovci, in sicer v revirju LPN v občini Gornji Petrovci, smo zadevo preverili tudi pri starešini lovske organizacije, LD Prosenjakovci, Ludviku Rituperju, katere člani naj bi bili domnevni krivolovci, ter lovskem inšpektorju Igorju Simšiču. Ker je domnevno osumljeni policist šele lovski pripravnik v LD Prosenjakovci, nikakor ni znana njegova nadaljnja usoda in ali bo sploh kdaj postal član zelene bratovščine. „O vsem je preuranjeno govoriti, kajti zadeva je šele na začetku. Tudi v lovski organizaciji velja pravilo, da nisi kriv dokler ti krivdo ne dokažejo. Zato bomo počakali, da se konča uradna preiskava in ko bomo izvedeli kakšni bodo ukrepi, bomo tudi v naši lovski družini spregovorili o tem“, nam je povedal znani Prekmurec, starešina LD Prosenjakovci Ludvik Rituper, ki se sicer strinja, da občasno prihaja do nezakonitega lova, v tem primeru, ko gre za minimalno škodo, pa Rituper meni, da si najbrž „nihče ni želel narediti nepotrebno blamažo“.

Rituper nam je tudi povedal, kako so v zadnjem času, nazadnje v soboto, 28.11.2020, policiji uradno naznanili najmanj pet primerov nezakonitega lova. Pokončano je bilo pet živalih, v dveh primerih jelenjad, v treh pa srnjad, s čem je povzročena skupna škoda v znesku dobrih 6000 evrov. Po pravilniku, ki obravnava protizakoniti lov, je srnjad ocenjena po 650, jelenjad pa po 2100 evrov. Mimogrede pa je tudi domnevno osumljeni policist, ki naj bi bil zaposlen na Postaji prometne policije Murska Sobota, sodi med pridne policiste. Omeniti kaže, da je diplomiral iz Slovenskega prekrškovnega prava na Fakulteti za državne in evropske študije, menda je tudi uradni ostrostrelec Posebne policijske enote PU Murska Sobota, in sploh sodi med uspešne policiste, saj je med drugim v letu 2019 prejel visoko policijsko priznanje – Bronasti ščit policije.

Kakorkoli že, poznavalci razmer povedo, da je v tem jesenskem in pozneje zimskem času domačih kolin največ krivolova. Ljudje so se namreč navadili, da salamam in klobasam dodajo tudi divjačino, katero poceni kupijo pri nezakonitih lovcih. „Žal je tega ogromno in tukaj ni sam en človek, bodisi da gre za policaja, ki naj bi jih tukaj bilo več, ali koga drugega, temveč se je to močno razširilo in zato je bilo potrebno, da se zadeva vsaj začne urejati. Posebej žalostno je, da so organizirane kriminalne združbe, ki zase mislijo, da jim ne more nihče nič, med njimi pa je veliko lovcev, ki bi morali delovati ravno nasprotno in skrbeti za stalež divjadi. Veliko nezakonitega lova je po celem krajinskem parku Goričko, največ pa tam na območju Kuzme, proti Martinju in naprej proti območju občin Gornji Petrovci in Šalovci. Veliko divjad ubijajo predvsem za prodajo, nekateri pa se ne zavedajo, da razhajajo tudi bolezni, zlasti pri divjih prašičih, kar bi lahko bilo nevarno. Tukaj bi morali delati organi pregona od drugod, kajti tukaj se vsi povezani in se med seboj poznajo, kar pomeni, da težko neobremenjeno delajo“, nam je zaupal lovec in lovski čuvaj ene izmed lovskih družin, ki se zaenkrat ne želi izpostaviti, komaj pa čaka, da bodo organi pregona naredili nekaj otipljivega. Naš sogovornik se sicer strinja, da divjad naredi neprecenljivo škodo goričkim kmetovalcem, toda krivolov ni način urejanja tega problema.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je lovski inšpektor Igor Simšič za Slovenske novice odgovoril, da so z zadevo na Goričkem bili seznanjeni, a jo šele obravnavajo policisti.

S samostrelom in puščicami nad jelene

Krivolov ni problematičen samo v Prekmurju temveč marsikje na severovzhodu države. Tako so policisti PP Radlje ob Dravi v zadnjih treh mesecih, s strani lovcev in drugih občanov, dobili kar tri prijave resnih primerov nezakonitega lova na območju Ribnice na Pohorju. Tako so pred nedavnim na območju Josipdola, v občini Ribnica na Pohorju, pri nezakonitem lovu dobili 37-letnega moškega, doma z območja PP Radlje ob Dravi in mu zasegli samostrel s puščicami. Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je 37-letni občan poleg primera nezakonitega lova v začetku novembra, osumljen še najmanj dveh kaznivih dejanj nezakonitega lova v mesecu septembru.

„Osumljeni si je za potrebe nezakonitega lova divjadi kupil opremo za opazovanje in fotografiranje divjadi ter samostrel s puščicami, s katerim je v septembru, v gozdu na območju Ribnice na Pohorju, ustrelil dva jelena. Osumljenega 37-letnika bodo policisti PP Radlje ob Dravi kazensko ovadili zaradi suma kaznivega dejanja nezakonit lov, po 1. odstavku 342. člena Kazenskega zakonika KZ – 1) RS. Prav tako so mu izdali odločbo o prekršku po Zakonu o ohranjanju narave, zaradi vožnje v naravnem okolju, saj je z osebnim avtomobilom vozil po gozdu in travniku na območju Ribniške koče in Josipdola“, je povedala Milena Trbulin, tiskovna predstavnica PU Celje.

SONY DSC

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: