Skip to content

V domači kleti lahko trenira le servis

Pogovo z odlično mlado slovensko namiznoteniško igralko Ano Tofant

Vesna Ojsteršek, selektorka slovenske ženske namiznoteniške reprezentance, rada pohvali svoje varovanke za marljivost, ki jo kažejo v času pandemije koronavirusa. Čeprav je vsaka na svojem koncu, pridno trenirajo, resda v glavnem le treninge za telesno pripravljenost, kar velja tudi za Ano Tofant, ki je na svetovni lestvici mednarodne namiznoteniške zveze na visokem trinajstem mestu v konkurenci do 21 let. Tako visoko v tej konkurenci ni bila še nobena slovenska igralka.

»Glede na to, da sem oseba, ki je težko na miru, nimam nikakršnih težav s samodisciplino pri telesni aktivnosti. Že od začetka omejitve stikov vsakodnevno delam na telesni pripravljenosti: tečem, delam vaje za moč, hitrost, stabilizacijo. Na povabilo trenerjev iz centra italijanske namiznoteniške zveze v Terniju, kjer letos treniram, sem se priključila skupini, ki dvakrat tedensko online, preko skypea, pod vodstvom njihovega kondicijskega trenerja izvaja organiziran trening telesne priprave. Vendar od vsega najbolj pogrešam samo igro, tako da se z namiznim tenisom na žalost še ne morem ukvarjati, kot bi si želela. Nihče od mojih domačih se namreč ni nikoli ukvarjal s tem športom, tako da je do preklica ukrepov zaradi koronavirusa edini stik z žogico in zeleno mizo vadba servisa v domači kleti. Poleg treninga močno pogrešam tudi domače in mednarodne turnirje, saj se tako s klubskimi soigralci in soigralkami kot z dekleti v reprezentanci ter selektorico Vesno Ojsteršek vedno dobro ujamemo,« je dneve v karanteni opisala Tofantova, ki je tik pred njeno razglasitvijo praznovala svoj 21. rojstni dan.

Najboljša slovenska igralka do 21 let na svetovni lestvici je v tem dobrem mesecu in pol, ko ni bilo nobenih turnirjev, v miru analizirala potek letošnje sezone. Na državnem prvenstvu na Rakeku jo je v četrtfinalu zaustavila Tamara Pavčnik, tako da ni bilo nič z ubranitvijo lanskoletnega naslova, zato pa je le nekaj dni pozneje navdušila na evropskem prvenstvu do 21 let v Varaždinu. Najmanj bronasto kolajno ji je preprečila Švedinja Christina Kallberg.

»V letošnji sezoni mi na domačih turnirjih in na državnem prvenstvu ni šlo, zato pa sem bila toliko bolj zadovoljna z igrami v hrvaški Superligi in na mednarodnih turnirjih, kjer sem se redno uvrščala v glavni žreb turnirjev Challenge in dosegala dobre uvrstitve v konkurenci do 21 let. Ne nazadnje mi je to tudi prineslo trenutno trinajsto mesto na ITTF lestvici U21. Na evropskem prvenstvu U21 v Varaždinu res ni veliko manjkalo do posamične medalje. Zdaj, ko gledam nazaj, vidim en res lep rezultat, sicer z grenkim priokusom izgubljene medalje in obenem potrditev, da se lahko enakovredno kosam z vrstnicami v Evropi. Vse to mi daje še večjo voljo do treninga, s ciljem nekoč narediti odmeven rezultat tudi v članski konkurenci,« je odločna igralka, ki je ob trenutno žal odsotni Alex Galič edina, ki se je popolnoma posvetila namiznemu tenisu.

»Namizni tenis mi v življenju predstavlja prioriteto, vendar pa sem v ‘prostem času’ tudi študentka 3. letnika umetnostne zgodovine in zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Ker časa za prisostvovanje univerzitetnim predavanjem praktično ni, fakulteto večinoma obiščem le v času izpitnih obdobij.«

Ker v Sloveniji nimamo svojega namiznoteniškega centra, je večji del sezone trenirala v Italiji, kjer je v njihovem centru v Terniju sodelovala tudi z Jožetom Urhom.

»S sodelovanjem z Jožetom Urhom sem res zadovoljna, saj svoje veliko znanje in razumevanje namiznega tenisa odlično prenaša na igralce v vseh vidikih igre. Ko sem doma, treniram pod vodstvom Davida Orešnika v domačem klubu NTS Mengeš, kjer sem tudi začela svojo namiznoteniško pot. Sicer pa imamo v Terniju, kjer preživim večino časa, odlične pogoje. Podoben center, kot smo ga nekoč že imeli na Otočcu, bi si želela imeti tudi v Sloveniji,« je velika želja Tofantove, ki bo tudi v prihodnji sezoni na klubski sceni nastopala za ŽSTK Pulo, ki je bila pred prekinitvijo letošnjega državnega prvenstva peta. V tem trenutku pa nihče ne ve, ali se bo ligaška sezona na Hrvaškem nadaljevala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: