Skip to content

Staša Špur med izbranimi sodnicami za WEURO 2022 v Angliji

Po Pomurcu Robertu Vukanu, ki je sodil na EP, bo sodniško zastavico na evropskem prvenstvu vihtela tudi Pomurka

Nekdanja odlična nogometašica in sedaj ena najboljših slovenskih nogometnih sodnic, Staša Špur iz Satahovcev pri Murski Soboti, se vse bolj uveljavlja tudi na mednarodni sodniški sceni. Potem, ko je pred nedavnim vihtela zastavico na polfinalu UEFA Lige prvakinj med Lyonom in Paris Saint Germainom, mimogrede so 3:2 slavile igralke Lyona, ki je že šestkrat osvojila ligo prvakinj, je Prekmurka zdaj deležna še enega in še večjega priznanja, saj bo julija del evropskega nogometnega prvenstva za ženske. Staša je v Franciji bila vključena v ekipo s hrvaškima sodnicama Ivano Martinčić in Sanjo Rodjak-Karšić, sedaj pa bo v družbi vseh najboljših sodnic stare celine. Slovenskih nogometašic ne bo na letošnjem evropskem prvenstvu (WEURO 2022“ v Angliji, zato bo pa Slovenijo na Otoku predstavljala sodnica Staša Špur. Triintridesetletnica bo namreč ena od 25 sodnic pomočnic, ki bodo med 6. in 31. julijem dejavne na zaključnem turnirju najboljših ženskih reprezentanc stare celine.

Evropska nogometna zveza (UEFA) je namreč tudi uradno imenovala sodnice, pomočnice sodnic in video sodnike za UEFA Evropsko prvenstvo za ženske 2022, ki bo v Angliji praktično celi letošnji julij. „Veliko priznanje je prejela tudi Zveza nogometnih sodnikov Slovenije, saj je med najboljšimi 25 izbranimi pomočnicami sodnic za WEURO 2022 tudi naša predstavnica iz Prekmurja, 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote. Pomočnice sodnic prihajajo iz 23 različnih držav poleg Slovenije, saj Francija in Anglija prispevata po dve sodnici. Sodniški kamp med turnirjem bo v Readingu, kjer se bo 30. junija pojavilo 13 sodnic, 25 pomočnic in 16 video sodnikov med katerimi sta tudi Francozinja Maika Vanderstichel in Belgijka Ella De Vries,“ so sporočili z Nogometne zveze Slovenije, kjer so ponosni na vse dosežke ne le nogometašev in nogometašic, temveč tudi sodnikov in sodnic.

Staša Špur je tečaj za nogometno sodnico pripravnico opravila leta 2010, spomladi 2014 je uspešno pridobila naziv državne pomočnice, potem ko je opravila državni oz nekdanji regijski izpit za pomočnico sodnice. Leta 2015 je debitirala na nivoju 3.SNL, v 2016 pridobila naziv FIFA pomočnice sodnice, aprila 2019 je debitirala na tekmi 2. SNL, oktobra 2020 pa je v Kidričevem na tekmi med Aluminijem in Koprom postala prva in doslej edina ženska, ki je sodila na tekmi najvišjega nivoja državnega tekmovanja za moške (1. SNL). Njen prvi večji mednarodni turnir je bilo udejstvovanje na EP za ženske U-19 leta 2017 na Severnem Irskem, kjer je sodila 3 tekme v skupinskem delu tekmovanja. Tedaj je UEFA sprva ta delegirala kot nadomestno pomočnico sodnice, ki naj bo v pripravljenosti za primer kolikor se kakšna izmed preostalih pomočnic poškoduje oziroma se ugotovi, da ni dovolj dobro telesno pripravljena, kar se je na koncu tudi pripetilo in Staša je pred petimi leti potovala na Otok kot aktivna udeleženka finalnega reprezentančnega turnirja na stari celini za dekleta do starosti 19 let.

Špurova je sicer bila v preteklosti aktivna nogometašinja, kariero pa sklenila pri 26 letih in se je podala v sodniške vode. Cilj in velika želja sta ji bila nastop na velikih tekmovanjih, torej tudi evropskem prvenstvu, kar ji je sedaj tudi uspelo. S tem je Staša, ki prihaja z levega brega reke Mure, iz Prekmurja, po Robertu Vukanu iz Gornje Radgone, z desnega brega reke Mure, druga sodnica iz Pomurja na tako velikem tekmovanju…

Vseh 26 aktualnih slovenskih FIFA grbov

Vsi slovenski sodniki in sodnice (26), ki se nahajajo na mednarodnih listah za leto 2022 – glavni sodniki: Matej Jug (Tolmin), Slavko Vinčič (Maribor), Nejc Kajtazović (Kranj), Rade Obrenović (Ljubljana), David Šmajc (Kranj); pomočnik sodnika: Matej Žunič (Kranj), Robert Vukan (Gornja Radgona), Jure Praprotnik (Ljubljana), Tomaž Klančnik (Slovenj Gradec), Manuel Vidali (Gračišče-Koper), Andraž Kovačič (Ljubljana), Grega Kordež (Maribor), Aleksandar Kasapović (Ljubljana), David Gabrovec (Ptuj), Tomaž Černe (Nova Gorica);

Glavni mednarodni sodnici: Tanja Subotič (Ljubljana), Aleksandra Česen (Kranj), pomočnice sodnika: Slađana Jovičić (Koper), Helena Buh (Ljubljana), Staša Špur (Murska Sobota-Satahovci), Tanja Vrabel (Maribor)

Futsal mednarodni sodniki: Admir Zahović (Maribor), Aleš Perič Močnik (Šenčur), Dejan Veselič (Maribor), Jernej Petek (Ptuj), Doroteja Mušič (Maribor).

Vsekakor izredno veliko sodnikov in sodnic s FIFA grbom glede na velikost naše države. Še bolj pohvalno je, da naši sodniki in sodnice sodijo tudi najpomembnejše mednarodne tekme, kar pomeni, da po odhodu prve slovenske piščalke po osamosvojitvi Damirja Skomine, Slovenci in Slovenke ostajajo pomembni nogometni arbitri…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: