Sredinec za slovenski grb: Nedopustno in nesprejemljivo!

Vrstijo se obsodbe početja treh mladih radgonskih karateistov; Fotografija treh slovenskih reprezentantov iztegnjenih sredincev na slovenskem grbu izzvala veliko ogorčenje

Prav v času, ko so odpotovali na Evropsko prvenstvo za kadete, mladince in člane U-21 v Budimpešti (6.2.- 9.2.2020), kjer v ekipnem delu zastopajo Slovenijo, se je v domovin vsipal plaz kritik na račun treh slovenskih karate reprezentantov, članov Shotokan karate-do kluba Gornja Radgona. Med uporabniki družbenih omrežij je namreč zaokrožila fotografija treh mladih pomurskih športnikov, ki so s svojim nešportnim vedenjem močno razburili celotno slovensko javnost, sporna fotografija, ki se je hitro razširila po spletu, pa je bila objavljena kar na spletni strani kluba. Mladi člani radgonskega kluba in mladinski reprezentanti so namreč za fotografijo, kot kaže, na nedavnem Balkanskem prvenstvu v Brežicah športnih dogodkov pozirali z iztegnjenim srednjim prstom na slovenskem grbu na reprezentančnih trenirkah.

Sporno fotografijo so s klubske spletne strani že odstranili, velika črna pika pa bo gotovo težko izbrisana, kajti mladi člani kluba B.K., K. K. in M.Č., so naredili veliko neumnost. Težko jih bo opral tudi Anton Rožman, ki se iz dneva v dan bori za pridobitev sredstev, ki v tem športu niso majhna, in ki dogodek močno obžalujejo. Zgodil naj bi se iz gole nevednosti in kot pravi, namen nikakor ni bil žaljiv. Po njegovem je šlo zgolj za otroško vihravost in mladostniško nevednost, kot je povedal predsednik radgonskega karate kluba. Tudi sam je, kot pojasnjuje, ob objavi fotografije na profilu opazili le položaj rok, ne pa tudi spremljajoče geste. To so opazili šele ob podrobnejšem pregledu oziroma povečavi slike, in jo nato odstranili. „Člani Shotokan karate-do kluba se opravičujemo vsem, ki jih je objavljena fotografija užalila. Sami niso vedeli – iz igrivosti so pokazali na grb v takem smislu, ampak so ravnali napačno. Nastala je zgolj v nevednosti, nikakor pa ne v smislu norčevanja nad slovenskimi simboli ali ustanovami“, je še dodal predsednik Shotokan karate-do klub Gornja Radgona Anton Rožman

Kakorkoli že; Tudi če so fantje dejansko bili zavedeni gre za nedopustno, nesprejemljivo in vseh obsodb vredno početje, saj so Kristjan, Mišel in Blaž že odrasli in gotovo vsaj delno mislijo s svojo glavo. Zato med drugim ne presenečajo velike kritike na družbenih omrežjih, niti predlogi ter celo zahteve, da se jim odvzame priznanje, ki ga je konec leta 2019 podelil radgonski župan Stanislav Rojko, in sicer prav za dosežek (osvojitev ekipnega naslova balkanskih prvakov), po katerem je nastala sporna fotografija. Vsekakor pri takšnih zadevah bi toleranca morala biti ničelna. In zato je pričakovana reakcija predsednika kluba Anton Rožman, ki se je v imenu vseh že opravičil javnosti.

V klubu sicer upajo, da ta pritisk ne bo negativno vplival na fante, ki v soboto, na kulturni praznik slovenskega naroda imajo odločilno tekmo na Evropskem prvenstvu. Morebiti pa jih bo vsaj izučilo za naprej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: