Slovenska namiznoteniška reprezentanca prvič na OI

Po Iranu, Tokić, Jorgić, Kožul in Hribar premagali še favorizirano Indijo in dosegli fenomenalen uspeh

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca bo poleti igrala na olimpijskih igrah v Tokiu. V odločilni tekmi za neposredno uvrstitev na olimpijske igre so v Gondorju na Portugalskem v osmini finala s 3:1 premagali favorizirano Indijo, peto postavljeno nosilko olimpijskih kvalifikacij. Dve zmagi za uvrstitev v Tokio je prispeval Darko Jorgić, eno pa Bojan Tokić. V slovenski izbrani vrsti so dolgo razmišljali, v kakšni postavitvi igrati proti Indijcem, petimi nosilci olimpijskih kvalifikacij, ki so v drugem krogu s 3:0 premagali Luksemburg. Medtem ko je Indija v dvojicah igrala z igralcema, ki sta dobila že dvoboj proti Luksemburgu, Sharath Kamal Achantom in Harmeetom Desaijem, se je slovenska selektorka Andreja Ojsteršek za drugačno postavitev. In zadela v polno, čeprav sta bila v prvem dvoboju Deni Kožul in Bojan Tokić brez pravih možnosti proti indijski dvojici. Nekaj odpora sta Achati in Desaiju nudila le v prvem nizu, v drugem in tretjem sta bila Indijca nezaustavljiva.

Da bi to lahko kljub porazu v igri dvojic to lahko bil slovenski dan, je v prvem posamičnem dvoboju najavil Darko Jorgić. Najbolje uvrščeni slovenski igralec na svetovni lestvici, trenutno je na 40. mestu, je bil proti Sathiyanu Gnanasekaranu, ki je na svetovni lestvici deset mest pred mladim Hrastničanom, v končnicah prvega in drugega niza obakrat bolj zbran, v tretjem pa je Indijcu prepustil le tri točke. Izkušeni Tokić je še enkrat več dokazal, da zanj ni izgubljenega položaja. Trenutno 62. igralec svetovne lestvice je proti Desaiju, ki je na svetovni lestvici na 86. mestu, že izgubljal z 1:2 v nizih. V prvem in tretjem nizu nikakor ni prišel do svoje igre, v drugem je bil boljši v končnici, toda ko je bilo najbolj potrebno, je 39-letni Novogoričan popolnoma nadigral trinajst let mlajšega tekmeca. Dokončno je slovenski izbrani vrsti pot v Tokio potrdil 21-letni Jorgić, ki se razvija v enega najboljših igralcev na svetu. V izenačenem prvem nizu je sicer rešil eno zaključno žogico, v drugem pa je bil ves čas boljši nasprotnik. Tudi tretji niz se je končal na razliko, le da v korist Hrastničana, ki je v četrtem nizu s prvo zaključno žogico poskrbel za veliko slavje maloštevilne slovenske odprave v Gondomarju.

„V Tokio gremo, je bilo naprej, kar sem pomislila po zadnji točki Darka. Vse to je plod trdega dela fantov, ki so v ta uspeh vložili veliko truda in dela. Vse so naredili, kar je bilo treba, to pa nam je tudi prineslo rezultat. Pred štirimi leti smo si postavili določeno vizijo z Jorgićem in Kožulom kot nosilcema, Hribarjem in Cvetkom za njima ter držati Tokića čim dlje bo to možno. V svoji nameri smo uspeli in mislim, da bomo še kar nekaj let trdi oreh za vse najboljše reprezentance na svetu. Ker je včeraj Tokić imel vročino, smo se odločili, da Jorgić igra obe posamični tekmi. Oba sta svojo nalogo opravila brez napake, toda tudi če se to ne bi izšlo, je bil zadaj še Kožul,“ je dejala slovenska selektorka Andreja Ojsteršek Urh.

„Indijci so bili res favoriti, ampak na koncu smo bili mi tisti, ki smo se veselili zmage. Zadovoljen sem z obema svojima partijama, prvo sem res odigral vrhunsko in premagal precej višje uvrščenega Gnanasekarana. Kaj naj še rečem? Vrhunski rezultat za vse nas, želja se nam je izpolnila, Tokio je tukaj, prve olimpijske igre so pred nami. Čeprav je Tokić včeraj zbolel, je zmogel toliko moči, da je prišel do posamične zmage in dokazal, zakaj je še vedno vodja te ekipe. Veliko vlogo v zmagi sta imela tudi Kožul in Hribar,“ se je velikega uspeha veselil Darko Jorgić.

Poražena Indija bo svojo pot do Tokia iskala v repasažu, kjer se bo za še eno prosto mesto borilo osem reprezentanc, ki so v osmini finala ostale praznih rok oziroma so osvojile 2. mesto v skupini.

Slovenija – Indija 3:1

Deni Kožul/Bojan Tokić – Sharath Kamal Achanta/Harmeet Desai 0:3 (-9, -7, -5)

Darko Jorgić – Sathiyan Gnanasekaran 3:0 (9, 10, 3)

Bojan Tokić – Harmeet Desai 3:2 (-5, 10, -6, 5, 6)

Darko Jorgić – Sharath Kamal Achanta 3:1 (-10, 7, 10, 8).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: