Prleški Velenjčan iz Radencev do srebra na EP v Budimpešti

Mladi karateist Niklas Tamše, član KK Shotokan Radenci podprvak Evrope

Minulo Evropsko prvenstvo v karateju za kadete, mladince in člane – U21 v Budimpešti, katero so „obeležili“ tudi trije mladi karateisti iz Gornje Radgone, katere so s prvenstva suspendirali, je pozitivno še posebej zaznamoval nadobudni šestnajstletnik, Niklas Tamše, ki karate znanje pili v Karate klubu Shotokan Radenci, pod vodstvom Branka Krambergerja. Mladi Velenjčan (mimogrede njegove korenine so iz Prlekije, iz Križevcev pri Ljutomeru), ki je že nekaj časa v deželi „treh srčkov“ je namreč na prvenstvu v madžarski prestolnici, v kategoriji mladincev do 55 kg osvojil srebrno kolajno. Izjemne uspeh bi lahko bil obeležen še bolj svetlo, saj je v finalu moral s tesnih 3:4 priznati premoč reprezentantu Azerbajdžana Huseynovu, v nasprotnem bi zlato prišlo v Slovenijo. Mimogrede pa je na EP v Budimpešti slovenske barve, pod vodstvom petih reprezentančnih trenerjev, zastopalo trideset reprezentantk in reprezentantov. Največ veselja pa je slovenski reprezentanci prinesel prav srebrni Niklas Tamše, ki je tako lanskoletno deveto mesto iz Svetovnega prvenstva v Čilu le še oplemenitil.

Do kolajne so Niklasa popeljali fenomenalni nastopi od samega začetka, ko je začel zelo previdno proti nasprotniku Abdulahu Backu iz Albanije, s katerim še ni pomeril. Zmage v prvem krogu se je veselil po sodniški odločitvi (5:0). Nato je gladko (4:0) premagal starega znanca iz Hrvaške, Noo Rumenjaka. Proti Portugalcu Gabrielu Pauolo je slavil le s tesnim (1:0). V polfinalu se je pomeril s starim znancem Stefanom Stanojevićem iz Srbije. Gladka zmaga (6:1) ga je popeljala v popoldansko finalno borbo, kjer mu je nasproti stal predstavnik Azerbajdžana, Sultan Huseynou. Dvoboj tekmovalcev, ki se dobro poznata iz borišč večjih mednarodnih tekmovanj (Karate Grand prix Croatia, Budapest open, Svetovno prvenstvo) je delno odločila sreča, saj se kljub vodstvu Huseynova Niklas ni predal in je vztrajno napadal. V zadnjih sekundah je nasprotnika presenetil z najvišje točkovano tehniko ipon, vendar se je čas na borišču iztekel.

Sicer pa, že od petega leta starosti je karate pomemben del življenja Niklasa Tamšeta. Kljub povprečni lanski sezoni je bila menjava kluba in trenerja prava odločitev. Šolske obveznosti na Srednji zdravstveni šoli Celje uspešno usklajuje z vsakodnevnimi treningi doma, kot tudi v tujini. Od lanskega leta je njegov matični klub KK Shotokan Radenci, kjer pod strokovnim vodstvom trenerja Branka Krambergerja vzdržuje kondicijo, osvaja nove tehnike, prijeme in skupaj kujeta taktike za prihajajoča tekmovanja. Enkrat tedensko se jima na treningih pridruži priznani hrvaški trener Vlado Bošnjak, s katerim Niklas pili tehnike, agilnost in hitrost.

Že z dosedanjimi dosežki, še zlasti tokrat v Budimpešti, je Niklas Tamše dokazal, da lahko s predanostjo, voljo, disciplino in neomajno vztrajnostjo, ob podpori in spodbudi staršev, klubskega trenerja in zunanjih sodelavcev kljub rosnim šestnajstim letom postavlja mejnike v slovenskem karateju. Športna disciplina, ki se v svetu tradicionalnih slogov karateja uveljavlja počasi vendar vedno bolj prodorno, sploh sedaj, ko je bilo soglasno potrjeno, da je karate nov olimpijski šport, ki je vključen v program olimpijskih iger v Tokiu leta 2020. Svojega in največjega slovenskega uspeha na letošnjem evropskem tekmovanju se skromni Niklas, na katerega dosežke sta ob trenerju Krambergerju, še posebej ponosna mama Edita in oče Dejan, še ne zaveda in pravi: „Vem, da sem osvojil kolajno, v resnici še podoživljam tekmovanje, sprejemam čestitke in lepe želje. S trenerjem sva analizirala borbe. Jasno mi je, da je to trenutno moj največji uspeh v karieri, kaj sledi…s trdim delom je vse mogoče.“

Omeniti sicer kaže, da je na 47 MEP v Budimpešti nastopalo preko 1100 tekmovalk in tekmovalcev iz 52 držav, izmed tridesetih naših pa je samo Niklas osvojil medaljo. Njegov trener Branko Kramberger, gre za ugledno ime v slovenskem karateju, je prepričan, da je uspeh vrhunski, a bi lahko bil še višji. „Fant ima nekaj, kar je jamstvo, da bo še naprej dosegal dobre rezultate in za to ima veliko možnosti“, pove prav tako njegov skromni trener. Sicer pa, pred vrati so že nova tekmovanja na domačih in mednarodnih boriščih, v maju pa Svetovni kup za mlade na Cipru, kjer bodo nove priložnosti, da svojemu izkupičku doda nove točke na Svetovni WKF lestvici, ki ga trenutno uvršča na visoko 5. mesto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: