Pot do Tokia vodi preko Indije

Fantje odlično začeli kvalfikacije za Olimpijske igre

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je v drugem krogu ekipnih kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu prišla do pomembne zmage. V izenačenem dvoboju so s 3:1 premagali Iran, po enkrat sta zmagala Darko Jorgič in Bojan Tokič, že v prvem dvoboju pa sta v igri dvojic slavila tudi Darko Jorgič in Deni Kožul. V petek bo Slovenija za neposredno uvrstitev na olimpijske igre igrala z Indijo, ki je bila s 3:0 boljša od Luksemburga.

Dvoboj med Slovenijo in Iranom se je začel z igro dvojic. Slovenska selektorka Andreja Ojsteršek Urh se je odločila za Deni Kožula in Darka Jorgića, ki sta v prvem nizu imela eno zaključno žogico za vodstvo proti dvojici Hamidreza Taherkhani in Nima Alamian. Kar ni uspelo njima, je v drugem poskusu Irancem. Zato pa sta Kožul in Jorgić Iranca nadigrala v drugem nizu, zato pa sta bila v tretjem spet boljša Taherkhani in Alamian. Toda v četrtem in petem sta bila Slovenca dovolj zbrana, da sta prišla do pomembne zmage.

Noshah Alamian, najboljši iranski igralec na svetovni lestvici, je bil tokrat premočan za ne ravno razpoloženega Bojana Tokiča. Novogoričan, ki je prejšnji teden proslavi svoj 39. rojstni dan, je po izenačenem uvodnem nizu, v katerem je bil boljši levoroki Iranec, v drugem popolnoma popustil, v tretjem je le prišel do svoje igre, toda v četrtem mu spet ni prav veliko uspevalo.

Jorgič, ki je s Kožulom igral že v dvojicah, se je v drugem posamičnem dvoboju pomeril z Nimo Alamianom, ki je prav tako igral v igri dvojic. V prvem nizu je bilo vse v znamenju slovenskega državnega prvaka, toda v drugem je Nima Alamian hitro pobegnil za tri točke, vodil je tudi z 8:4, nato pa je izkoristil svojo drugo zaključno žogico. V tretjem nizu sta si bila tekmeca izenačena do pete točke, s tremi zaporednimi pa je Iranec Hrastničanu pobegnil za tri točke, vendar je Jorgič v izjemni končnici izid na deveti točki izenačil, nato pa prišel do vodstva z 2:1 v nizih. Trenutno štirideseti igralec sveta je proti 107. igralcu svetovne lestvice v četrtem nizu povedel s 7:2, nato pa dvoboj tudi zanesljivo dobil.

V tretjem posamičnem dvoboju je namesto Noshaha Alamiana zaigral Hamidreza Taherkhani, ki ga ni na svetovni kakovostni lestvici. Iranec je v prvem nizu presenetil izkušenega Tokiča, ki je bil tudi v drugem že skorajda v izgubljenem položaju, saj je rešil dve zaključni žogici ter nato izkoristil svojo prvo. V tretjem je bil večinoma v prednosti Taherkhani, ki je tudi izkoristil prvo zaključno žogico. Vendar se izkušeni Tokič ni predal, po izenačenju v nizih na 2:2, je v še enem napetem, tokrat odločilnem nizu, še enkrat več potrdil, da je najboljši takrat, ko je to najbolj potrebno. S četrto zaključno žogico se je Slovenija uvrstila v osmino finala, kjer bo za neposredno uvrstitev v Tokiu igrala z Indijo, ki je brez večjih težav premagala Luksemburg s 3:0.

Slovenija – Iran 3:1

Kožul/Jorgić – Taherkhani/Alamian 3:2 (-10, 4, -8, 9, 8)

Bojan Tokič – Noshah Alamian 1:3 (-9, -2, 8, -3)

Darko Jorgič – Nima Alamian 3:1 (6, -9, 9, 4)

Bojan Tokič – Hamidreza Taherkhani 3:2 (-8, 10, -9, 7, 12)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: