Skip to content

Laško bo dva tedna svetovno namiznoteniško središče

Začenja se WTT Contender Laško presented by I feel Slovenia

Športna dvorana Tri lilije v laškem se je za naslednja dva tedna že spremenila v svetovni center namiznega tenisa. Po devetih letih bo namreč v prvi polovici novembra Slovenija gostila kar dva turnirja Mednarodne namiznoteniške zveze. Velenjski turnir nam je nekdaj že ponudil izjemne dvoboje, tudi z obiskom najboljših kitajskih igralcev. Tudi tokrat Kitajci prihajajo k nam. Ne sicer z vsemi najboljšimi, nedvomno pa z zelo močnima zasedbama na čelu katere je sedmi igralec svetovne lestvice Lin Gaoyuan. V zadnjem letu in pol ob »zaprtju« športnega dogajanja pa so Kitajci na tujem nastopili le na Olimpijskih igrah v Tokyu.

Zadnja oktobrska sobota je že prinesla prvi žreb, saj se 1. novembra tekmovanje v petih kategorijah že začenja. Med slovenskimi predstavniki pa so se kroglice žreba najbolj nesrečno poigrale z reprezentantom na zadnjem Evropskem prvenstvu v Cluju Tilnom Cvetkom. Korošec bo med redkimi v slovenski vrsti, ki bo moral za mizo že v 1. krogu kvalifikacij. Mednarodna namiznoteniška zveza je v zadnjem obdobju spremenila način svojih tekmovanj na mednarodnih turnirjih in vse skupaj že v kvalifikacijah poteka po teniškem vzoru. Torej nič več po skupinah z vsaj tremi igralci, pač pa na izpadanje in turnir se lahko hitro konča. Obenem pa je domači »izziv« vrhunska priložnost za večino slovenskih igralk in igralcev, ki imajo le redko stik s tako odmevno konkurenco kot jo bomo v naslednjih dneh spremljali v Laškem.

Tilen Cvetko, ki je zaradi klubskih obveznosti v Avstriji izpustil državno prvenstvo na Rakeku bo za uvod igral s FrancozomLeom de Nodrestom. Tudi ob morebitnem uspehu pa ga v nadaljevanju čaka visoka japonska prepreka. Oba mlajša Slovenca, ki morata v kvalifikacije, Aljaž Godec in Žiga Žigon bosta v prvem krogu prosta. Neposredno v glavni del žreba so uvrščeni Bojan Tokič, ki se po Tokyu vrača v slovenski dres ter Deni kožul in Peter Hribar.

Pri ženskah se že v prvem krogu kvalifikacij obeta zanimiv domači, primosrki boj med Leo Paulin in 15-letno Saro Tokić. Slednja je v tem tednu odlično nastopala na mladinskem turnirju WTT v Lignanu v Italiji, kjer se je v svoji kategoriji prebila v polfinale. V polfinalu zadnjega DP na Rakeku je bila Tokićeva uspešnejša in izkušenejšo Izolanko premagala s 4:3 v nizih. Ostale štiri Slovenke, med katerim pa ni polfinalistke državnega prvenstva Aleksandre Vovk, so neposredno v 2. krogu in čakajo na nasprotnice iz prvega kroga kvalifikacij. Vsaka slovenska zmaga že v tem delu tekmovanja pa bo zelo pomembna. Na glavni turnir so v prvem tednu uvrščene, državna prvakinja Katarina Stražar. Ana Tofant in Aleksandra Vovk.

Obe selektorici, sestri Andreja in Vesna Ojsteršek sta se odločili za mize poslati čim več slovenskih igralcev in igralk. Slednjim je to prej kot ne zadnje letošnje soočenje z mednarodno sceno, saj jih zaradi novih pravil ITTF ne bo na bližnjem Svetovnem prvenstvu, ki bo konec novembra prvič v ZDA, v Houstnu. Prva nosilca kvalifikacij sta Hrvatica Mateja Jeger in Portugalec Joao Garaldo.

Na prvem turnirju v Laškem ne bo prvega slovenskega loparčka Darka Jorgića, ki je s 23. mestom na svetovni lestvici najviše doslej med slovenskimi igralci. Jorgić bo v ponedeljek 1. novembra s svojim Saarbruecknom odigral tekmo nemškega pokala, konec prvega novembrskega tedna pa ga čaka nastop na turnirju evropske lige prvakov. Naslednji teden Hrastničan pride v bližnje Laško. Drugi turnir bo ob Savinji še močnejši od prvega. O tem pa veliko pove že dejstvo, da bo Darko Jorgić na njem sedmi postavljeni igralec. Zaradi poškodobe gležnja je nastop v Laškem moral odpovedati najboljši veropski igralec, Nemec Dimitrij Ovtcharov, ki ga ne bo niti na SP v ZDA.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: