Grški huligani pretepli slovenskega košarkarskega sodnika

Poleg Damirja Javora, napadena tudi Emir Mogulkoc in Luigi Lomanica, ki je končal v bolnišnici

Po sinočnji tekmi Evropske košarkarske lige med grškim Panathinaikosom in Barcelono, ki je bila odigrana v OAKA hali v prestolnici Grčije, je prišlo do hudega incidenta, ki bo gotovo negativno vplival na nadaljnji potek najmočnejšega evropskega klubskega košarkarskega tekmovanja. Ker so gostitelji igralci Panathinaikosa dvoboj izgubili 92:81, s čem so si praktično zaprli vrata uvrstitve med štiri najboljše ekipe, a je vseeno zelo blizu play offa osmih najboljših ekip. Mimogrede, vodstvo košarkarske evrolige je za prireditelja zaključnega turnirja četverice leta 2020 izbralo Köln. Turnir bo potekal med 22. in 24. majem v tamkajšnji Lanxess Areni, kjer v zadnjih letih poteka tudi final four rokometne lige prvakov.

Kakorkoli že, na „sporni“ tekmi v Atenah so dvoboj med Panathinaikosom in Barcelono (81:92) vodili sodniki: Luigi Lamonica (Italija), Damir Javor (Slovenija) in Emir Mogulkoc (Turčija), Po poročanju lokalnih medijev je med tekmo bilo kar nekaj napak sodnikov, kar naj bi razburilo domače navijače. Sodniki so se po tekmi, v družbi grškega kolega Nikosa Picilkasa, s taksijem peljali proti hotelu, ko se je v ulici Kifisas v atenskem delu Sidera Haladrija, ob taksi vozilu pojavilo motorno kolo. Huligana, ki sta bila na motorju, naj bi najprej razbila zadnje okno na taksi vozilu s čem naj bi bil huje poškodovan Italijan Lamonika, ostali trije sodniki, med njimi tudi naš Davor Javor, pa naj bi po poročanju grških elektronskih medijev utrpeli le lažje telesne poškodbe. Ker je na kraj hitro prispela pomoč sta huligana pobegnila in po zadnjih informacijah iz Grčije še nista odkrita. Reševalci so poškodovanim sodnikom nudili prvo pomoč, pozneje pa so jih policisti odpeljali do hotela, čeprav nekateri mediji (Grški Sport24) trdijo, da je Italijan odpeljan v bolnišnico. Danes dopoldan pa so menda vsi trije napadeni sodniki v spremstvu policije odpeljani na letališče in so že zapustili Grčijo. Po tem dogodku, če se ugotovi, da gre za navijača Panathinakikosa, bosta razjarjena huligana gotovo svojemu klubu povzročila medvedjo uslugo. Vodstvo tekmovanja bo najbrž ostro reagiralo na dogodek, ki se nikoli in nikjer ne sme dogajati, tudi če so sodniku morebiti oškodovali njihov klub.

Sicer pa košarkarski sodniki so pogosto na meti različnih klubov in reprezentanc, še posebej to velja za Italijana in Slovenca v zadnjem dogodku iz Grčije. Luigija Lomanica še posebej sovražijo Hrvati, ki so prepričani, da jim je že leta 2005 na EP v Beogradu odvzel medaljo, pozneje pa so se nenehno pritoževali še drugi klubi in reprezentance, a se FIBA za to ni menila in ga vseskozi šteje med najboljše, če ne prav za najboljšega evropskega sodnika. Ko gre za Ljubljančana Damirja Javorja pa ni dosti bolje, še posebej pa se nanj jezijo klubi, med drugimi še posebej Crvena Zvezda iz Beograda, med drugimi pa tudi madridski Real, ko je tam igral še naš zvezdnik Luka Dončić.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: