Pomurski otroci za varnost v prometu!

Z risbicami so opozarjali voznike, da je varneje brez alkohola

V organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), območna enota Murska Sobota, ter ob pomoči Policijske uprave Murska Sobota, je v Pomurju tudi letos potekala „Martinova“ preventivna ulična akcija z naslovom „Otroci za varnost v prometu“, kjer so otroci iz vrtcev in šol, skupaj s policisti opozarjali na varnost v prometu brez alkohola. Ulične akcije so sicer bile zaključek likovnega natečaja NIJZ OE Murska Sobota, kjer so sodelovali pomurski predšolski in šolski otroci. V natečaju nastale izdelke so otroci skupaj z zdravstveno vzgojnim gradivom delili voznikom, ki so jih ustavljali policisti in se je izpostavilo, da niso vozili pod vplivom alkohola ali pa niso storili kakšnega drugega prometnega prekrška.

Na praznik sv. Martina so ulične akcije Otroci za varnost v prometu, v Pomurju potekale na petih lokacijah, in sicer: Avtobusna postaja pri OŠ III Murska Sobota, kjer so sodelovali tamkajšnji učenci in policisti PP Murska Sobota; Parkirišče Mercator Lendava (učenci DOŠ II Lendava in policisti PP Lendava); Okolica Vrtca Kobilje (otroci iz vrtca Kobilje in policisti PP Lendava); Okolica OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici (učenci OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, otroci iz Vrtca pri OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici in policisti PP Gornja Radgona); Okolica vrtca pri OŠ Grad (otroci iz Vrtca Grad in policisti PP Gornji Petrovci). Omenjeni projekt sicer v pomurski regiji poteka že od leta 2003, od leta 2014 pa tudi v preostalih slovenskih regijah. Ciljna skupina programa so: učenci nižjih razredov osnovnih šol, starejši otroci v vrtcih, njihovi starši, in vsi udeleženci v prometu. Glavni komunikacijski cilji projekta so dvig ozaveščenosti o posledicah uživanja alkohola v prometu. Temeljno sporočilo je: Udeleženci v prometu naj ne uživajo alkohola, slogan pa: Varen voznik je trezen voznik – Ko piješ ne vozi, če voziš ne pij!

Kot nam je razložila Jadranka Jovanović, koordinatorica aktivnosti pri NIJZ OE Murska Sobota, v programu »Otroci za varnost v prometu« je v Pomurju v letu 2019 sodelovalo 1039 učencev in otrok ter 95 mentorjev iz 37 pomurskih osnovnih šol in vrtcev. „Cilj programa je dvig ozaveščenosti o posledicah uživanja alkohola pri udeležencih v prometu. V začetku šolskega leta NIJZ s svojimi območnim enotami pripravi natečaj za osnovne šole in vrtce, ki se vključijo, obravnavajo problematiko alkohola in prometa na otrokom razumljiv način. Pod vodstvom mentorjev izdelajo likovne izdelke s sporočili, ki se zberejo na območnih enotah NIJZ. Na Martinovo, NIJZ skupaj z eno od sodelujočih šol ali vrtcev, območno policijsko postajo organizira ulično aktivnost-akcijo. Uličnih akcij je, seveda lahko več, odvisno od števila prijav šol in vrtcev in usklajevanja izvedbe s policisti“, pravi Jadranka Jovanović.

Na sami akcij so policisti ustavljali voznike, opravili kontrolo dokumentov, in ponudili test alkoholiziranosti, potem pa sta pristopila otroka in vozniku podarita svoj izdelek oz. otroški izdelek iz natečaja – risbico s sporočilom ter zloženko o alkoholu in mu zaželita varno vožnjo brez alkohola. V vsakem primeru je izjemnega pomembno sodelovanje vseh akterjev, od NIJZ in policije do šol in vrtcev. „Mentorji v vrtcih in šolah pri svojem delu uporabljajo glede na starost otrok različne učne metode. Tako otroci skupaj z mentorji izdelajo tematski izdelek iz razpisa. Po navadi so to likovni izdelki otrok (odtis roke, medaljončki, risbice…) z njihovimi sporočili. Istočasno se prične priprava zaključne ulične akcije. V pripravo se aktivno vključujejo tudi policisti. Program je primer uspešnega dolgoletnega sodelovanja več sektorjev na regijski ravni. Vsebina programa je usklajena in povezana s primarnim področjem delovanja partnerjev, kar prispeva ustvarjanju sinergističnih učinkov in kost-efektivnosti. Metodologija dela vključuje tudi inovativnost. Poudarek je na izvedbi zaključne ulične akcije. Učinek »prestrašenosti«, ki mu sledi prijetno presenečenje, prispeva k trajnosti spomina pri vozniku, enako se dogodek dotakne »src« odraslih, ki so starši, babice, dedki, tete, strici…in končno, vseh udeležencev v prometu“, je še dejala Jadranka Jovanovič, koordinatorica projekta, ki je med sodelovanjem na ulični akciji v Svetem Juriju ob Ščavnici, zavalila tudi tamkajšnjem županu Antonu Slani, ki je prišel podpreti takšne akcije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: