Župan Roman Leljak občanom odsvetuje odhod na volišča

Radenski (vele) referendum, ki bi moral biti v nedeljo, 25. oktobra, še vedno pod vprašajem

Čeprav je največ doprinesel razdeljenosti občanov in s tem pobudi o referendumu, kjer bi občani odločali o tem, ali želijo preimenovanje Titove ceste v Radencih, ki je sčasoma prerasel v „mega“ referendum, kjer naj bi občani odgovarjali na najmanj šest vprašanj, radenski župan Roman Leljak je tik pred zdajci obrnil ploščo. Referendum, ki naj bi v Radencih izvedli v nedeljo, 25. oktobra, za katerega so občani – volilni upravičenci že pred dnevi dobili vabila, je sedaj pod velikim vprašanjem. Župan Leljak v trenutni situaciji, kot sam pravi, ne želi ogrožati zdravja občanov. Posvetoval naj bi se tudi z ministrom za javno upravo, ki da je svetoval preložitev referenduma za pol leta.

Zato je župan Roman Leljak zapisal, da bo občinskemu svetu predlagal, da občane obvestijo, da se referendum ne bo izvedel. „Ne želim, da bi z referendumom še bolj ogrožali zdravje. Referendum bomo izvedli takoj, ko bo to mogoče. V primeru, da bo državna birokracija zahtevala, da referendum vseeno izvedemo, pa bom pozval občane, da ne ogrožajo svoje zdravje in ne gredo na referendum. Občane radenske občine bom s posebnim dopisom, na vsako gospodinjstvo obvestil, da naj ne gredo na posvetovalni referendum, če bo Občinska volilna komisija trmasto vztrajala, da ga izvede. Nič ni bolj pomembno kot zdravje vseh nas. Na voliščih se ljudje srečujejo, se pozdravljajo, ne bom si dovolil, da bi se virus prenesel na ta način. Volivci bi vstopali v šoli, vrtec…kljub rokavicam, ki jih bodo morali imeti, kljub temu, da se bo svinčnik moral razkužiti po vsaki uporabi…ne razumem, da je birokratom res vseeno, če 500 ljudi vstopi v vrtec. Verjamem v občane, ki bodo razumeli, da sedaj ni čas za politiko. Sedaj je čas za zdravje, za pomoč bližnjim. Še bo čas za referendume, za politična kreganja, sedaj to zagotovo ni. Skupaj s koalicijo bomo delali, projekte peljali naprej, ustvarjali nove. Tisti, ki verjamejo v naše delo, ki spoštujejo zdravje svoje družine bodo v nedeljo. 25.10. ostali doma, v toplini in zdravju svojega doma“, je sporočil Leljak. S tem je sicer gotovo zanesljivo, da referenduma ne bo oz. ne bo uspešen, a kljub temu bo več znanega v teh „rdečih“ koronskih dneh, dokler mošk v kleteh vre in se spreminja v vince.

Leljakova opozicija oziroma njegovi najostrejši nasprotniki so prepričani, da gre za „še en županov nepotrebni manever, saj želi, da bi vse skupaj preložil oz. odpovedal, ker se zaveda, da bi izgubil. To je njegovo taktiziranje, čeprav se zaveda, da posvetovalni referendum ni obvezujoč in bi mogoče v primeru, da bi mu uspelo izmislil nekaj novega, da je potrebno odločitev referenduma uveljaviti“.

Kakorkoli že, v zadnjih tednih in mesecih je v občini Radencih bilo veliko povedanega o referendumu, ki se sedaj očitno ne bo realiziral. Razdeljenost občanov, čemur je botrovala trma in samovolja lokalnih političnih veljakov, je postala tako močna, da je po številnih takšnih in drugačnih odločitvah, radenski občinski svet potrdil, da bodo volilni upravičenci v občini Radenci morali na volišča, kjer bodo odgovarjali na kar šest vprašanj. A ker gre za svetovalni referendum bi pozneje o vseh zadevah odločali drugi, v prvi vrsti župan Roman Leljak, ki ima glavno besedo, in nato seveda občinski svet. Najbrž pa bi o nekaterih zadevah tudi po referendumu in odločitvah na občinskem svetu odločala tudi sodišča, med njimi najbrž tudi Ustavno sodišče RS.

Kakorkoli že, skladno s 23. členom Zakona o volilni in referendumski kampanji, je Ministrstvo za notranje zadeve RS, objavilo število volilnih upravičencev v Občini Radenci. Omenjeno ministrstvo je že pred časom potrdilo, da je Občina Radenci 28. avgusta 2020 razpisala svetovalni referendum o: preimenovanju Titove ceste v Radencih, zmanjšanju števila svetnikov v Občini Radenci na 13 članov, spremembi načina zagotavljanja gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo, izgradnji javnega kopališča v Radencih, priključitvi zasebnih vodovodov v Občini Radenci na javno vodovodno omrežje, izgradnji nove vežice na pokopališču v Kapeli. Za dan, s katerim so začeli teči roki za volilna opravila, je določen 1. september 2020, referendum pa bi moral biti v nedeljo, 25. oktobra 2020.

Število volilnih upravičencev v radenski občini na dan 1. septembra je znašalo 4.361, in sicer: Radenci – tri volišča (1.770), Boračeva (376), Šratovci (144), Janžev Vrh (240), Turjanci (189), Hrastje Mota (310), Hrašenski Vrh (435), Kapelski Vrh – dve volišči (667), Okoslavci (230). Ti naj bi na dvanajstih voliščih izrazili svojo voljo o omenjenih vprašanjih in mnogi so si želeli, da bi takrat zmagala demokracija, ne pa sovražnost med ljudmi, ki so žal, trenutno zelo visoka… Žal!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: