Skip to content

Referendum o preimenovanju Titove ceste v občini Radenci bo 13. junija

Natanko 4.332 volivcev bo odločalo o preimenovanje Titove ceste; Župan Leljak: Referendum je sramota!

V zadnjih tednih in mesecih, pravzaprav že dobro leto, je v občini Radencih bilo veliko povedanega in napisanega o referendumu, ki se bo sedaj očitno tudi realiziral. Razdeljenost občanov, čemur je botrovala trma in samovolja lokalnih političnih veljakov, je postala tako močna, da je po številnih takšnih in drugačnih odločitvah, številnih posredovanjih upravnega in ustavnega sodišča, radenski občinski svet potrdil, da bodo volilni upravičenci v občini Radenci le morali na volišča, kamor bi prvotno morali že oktobra lani, a je pandemija tudi tukaj naredila svoje. Seveda je dogajanje povezano s preimenovanjem Titove ceste v Radencih, v zadnjem letu, mnogim „popestrilo osamljenost in korona karanteno“. Žal pa v negativni smeri, saj so občani postali razdeljeni na dva pola, kot nikoli doslej. V vsakem primeru pa bodo eni in drugi v nedeljo, 13. junija, na referendumu odločali, ali se strinjajo, da se Titova cesta preimenuje, kot je to 29. decembra lani odločil občinski svet. Verjetno bo obveljala odločitev volivcev, čeprav je v Radencih možno marsikaj, in zato ne bi bilo nobeno presenečanje, če bi v primeru zmage nasprotnikov preimenovanja Titove ceste v Radencih, spet moralo posredovati upravno sodišče, morebiti pa tudi Ustavno sodišče RS.

Kakorkoli že, skladno s 23. členom Zakona o volilni in referendumski kampanji, je Ministrstvo za notranje zadeve RS, 3. maja 2021 objavilo število volilnih upravičencev v Občini Radenci. Teh je na omenjeni datum bilo 4332, ki bodo volili na dvanajstih volilnih mestih. Omenjeno ministrstvo je potrdilo, da je Občina Radenci 20. aprila 2021 sprejela akt o razpisu referenduma o preimenovanju Titove ceste v Radencih. Za dan, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, je določen 3. maj 2021, glasovanje pa se bo izvedlo v nedeljo, 13. junija 2021. Število volilnih upravičencev v radenski občini na dan 3. maja 2021 je znašalo 4.332 (29 manj, kot je bilo 1. septembra 2020 op. p.), in sicer: Radenci – tri volišča (1.776), Boračeva (377), Šratovci (142), Janžev Vrh (242), Turjanci (185), Hrastje Mota (302), Hrašenski Vrh (225), Murščak (209), Kapelski Vrh (652), Okoslavci (222). Ti bodo torej na dvanajstih voliščih izrazili svojo voljo o omenjenih vprašanjih in mnogi si želijo, da bo takrat zmagala demokracija, ne pa sovražnost med ljudmi, ki so žal, trenutno zelo visoka…

Sedaj bo posebej zanimivo videti, kako se bosta obe strani odločili za prepričevanje volivcev. V Civilni iniciativi Radenci 501, oziroma skupini Enotni ZA občino Radenci, ki so zbrali 331 (namesto potrebnih okoli 220) overjenih podpisov za referendum ob preimenovanju Titove ceste v Radencih, snujejo načrte „dokončanje svojega dela pri preprečitvi preimenovanja njihove (Titove) ceste“, kot poudarja vodja omenjene CI 501: Franc Vukajč. Povsem drugače razmišlja radenski župan Roman Leljak, ki občanom svetuje, da referendum preprosto ignorirajo. „Referendum je sramota in se ga večina svetnikov ne bo udeležila in sodelovala v kampanji. To bo projekt SD, DeSUS in Liste Tonija Žitka. Sporočilo Občinskega sveta občanom je, da se referenduma ne udeležijo. 13. junija 2021 bomo raje z družino,“ poudarja Leljak.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: