Kmetijska ministrica Aleksandra premagala obrambnega ministra Karla

Pivčeva premagala Erjavca in prevzela vodenje DeSUS ter prinesla mladostno energijo v upokojensko stranko

Izjemno napeto stanje pred kongresom stranke DeSUS, začinjeno tudi s podtikanji in pranjem umazanega perila s strani dosedanjega „nepremagljivega“ predsednika upokojenske stranke Karla Erjavca, se počasi umirja. Toda minilo bo še nekaj časa, da se stanje v celoti konsolidira in da bo znana prihodnost tako stranke, kot njenega sodelovanja v Vladi RS, saj je dosedanji predsednik že napovedal odhod z obrambnega ministrstva. Kakorkoli že, kmetijska ministrica, dr. Aleksandra Pivec je na današnjem kongresu DeSUS v Ljubljani po napetem boju za vodenje stranke premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca, ki je stranko vodil od leta 2005. Pivčevo, katero je mimogrede kandidiralo članstvo iz Pomurja, je podprlo 145 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov. Tretji kandidat Borut Stražišar je prepričal le osem delegatov.

Pivčeva je v nagovoru takoj po izvolitvi dejala, da ji je v izjemno čast in veselje, da so ji izkazali zaupanje.”Resnično sem vesela in ganjena,”je dejala in se delegatom zahvalila za zaupanje. Kot je dejala, vodenje DeSUS prevzema s ponižnostjo in odgovornostjo. Njena izvolitev je prelomen trenutek, ne le za stranko, ampak za vso slovensko politiko. Odgovornost za vodenje te države po njenih besedah sedaj prehaja na novo generacijo politikov, ki bodo z drugačnimi pogledi in drugačnimi praksami skušali iskati odgovore na največje izzive sedanje in prihodnjih generacij.

Dejala je, da jih čaka ogromno dela, pri tem pa bodo izhajali iz bogatih izkušenj stranke, tako dobrih kot slabih.”Pomembna bodo znanje in izkušnje prav vsakega od nas,”je dejala in pozvala, da pozabijo na zamere. Želi si, da od tega trenutka delujejo kot enotna ekipa – morda občasno z različnimi pogledi, a skupnimi cilji. Demografski trendi Slovenije bodo po njenih besedah terjali takojšnje in hitre ukrepe. Opozorila je, da ne smejo dopustiti, da bi se nove generacije starejših soočale s socialno izključenostjo in revščino. Dostojna starost mora biti, kot je dejala nova predsednica DeSUS, ena največjih vrednot družbe, ob tem pa ne bodo pozabili na mlajšo generacijo. A pri zasledovanju tega cilja v DeSUS ne bodo pristajali na vse kompromise, ne dobo sklepali zavezništev brez jasno opredeljenih konkretnih ukrepov za izboljšanje položaja starejših.”Naša naloga bo, da v naslednjih mesecih in letih strnemo vse zanje in izkušnje, da nam ne bo treba več trepetati in da bomo dosegli prag parlamenta,”je dejala. Erjavcu se je zahvalila za dosedanje vodenje stranke in vse uspehe v zadnjih 15 letih. Vsem, ki želijo stranki svetlo prihodnost, ponuja roko, energijo in znanje, da skupaj spreminjajo Slovenijo in življenje ljudi na bolje. Zavezala se je, da bo delovala pošteno, iskreno in z vsem srcem za dobro stranke.

Vodenje upokojenske stranke torej prevzema Aleksandra Pivec, 47-letna kemijska tehnologinja, ki v vladi Marjana Šarca vodi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Afera SRIPT ji očitno ni škodovala, stranka DeSUS, ki na zadnjih nekaj parlamentarnih volitvah ni bila preveč uspešna, pa si po 15 letih lahko obeta svežo energijo. Pivčeva, vnukinja slovitega prelškega vinogradnika Stanka Čurina, se je rodila 26. marca 1972 na Ptuju, poklicno pot pa je začela kot mlada raziskovalka na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Doktorirala je s področja kemijskega inženirstva. Bila je tudi strokovna raziskovalka v Znanstveno-raziskovalnem središču Bistra na Ptuju, ki ga je šest let tudi vodila. Delovala je na področju priprave in vodenja ter koordinacije nacionalnih in mednarodnih razvojnih, znanstveno-raziskovalnih in aplikativnih projektov, med njimi priprave publikacij ter črpanje evropskih sredstev. Septembra 2016 se je zaposlila na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer je bila pristojna za področje razvoja in pomoči pri povezovanju razvojnih interesov in aktivnosti med Slovenci na tujem ter rojaki doma na področjih kulture, izobraževanja, gospodarstva, mladih in EU sodelovanja.

Na zadnjih državnozborskih volitvah je kandidirala za poslanko na listi DeSUS, a poslanskega sedeža ni dobila. Stranka jo je nato predlagala za ministrico v Šarčevi vladi, kjer od septembra 2018 vodi resor kmetijstva. Med prednostnimi nalogami v mandatu je tedaj izpostavila pripravo na izvajanje skupne kmetijske politike v prihodnji finančni perspektivi, zagotavljanje varne hrane ter upravljanje s tveganji, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Takoj se je odpravila tudi na teren. Na obiskih pri kmetih se je seznanila s položajem in težavami oz. ovirami pri kmetovanju in gozdarjenju, zanimali so jo dejavniki, ki vplivajo na podeželje in njegov razvoj. V Pomurju je obiskala prašičerejce, v gozdovih si je ogledala poškodbe zaradi podlubnikov, srečevala se je z vinarji. Čebelarjem je obljubila pomoč zaradi slabe letine, ribičem pa podporo pri črpanju evropskih sredstev. S trgovci se je pogovarjala o odpravi nepoštenih poslovnih praks v verigi preskrbe s hrano. Maja lani je v Vatikanu papežu Frančišku podarila slovenski čebelnjak. Zavzemanje za kmete je pokazala tudi junija lani, ko je ob očitkih o neodzivnosti ministrstva za okolje in prostor vladi v sprejem predlagala interventni zakon o odvzemu medvedov in volkov iz narave, ki so v tistem času vsakodnevno povzročali škodo z napadi na drobnico in druge domače živali.

Da namerava na kongresu DeSUS izzvati dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca, so mediji začeli namigovati že poleti, novembra pa je ta ugibanja potrdila tudi sama. Kot je pojasnila, se je tako odločila na prigovarjanje posameznih članov stranke in več teritorialnih odborov, ki v stranko verjamejo in ji zaupajo, a menijo, da potrebuje svežo energijo, odprte odnose, skupinsko delo in soodločanje ter aktivno udeležbo pri obravnavi tem. „Sem ženska, razmeroma mlada političarka, zato menim, da s svojim načinom razmišljanja in dela lahko ponudim novo pot sokreiranja in odločanja, drugačen pogled na delo v stranki in drugačen pristop k vodenju,“ je tedaj za STA navedla Pivčeva. Predvsem pa si je zaželela, da DeSUS postane tudi stranka, ki gradi „iskren most med generacijami“. V istem času so v javnost prišle novice o sumu nepravilnosti pri projektu SRIPT, pri katerem je sodelovala tudi Pivčeva. Projekt, sofinanciran z evropskim denarjem, je pri gospodarskem ministrstvu prijavila Turistično gostinska zbornica Slovenije, katere direktorica Klavdija Perger je morala zaradi suma kaznivih dejanj goljufije, goljufije na škodo EU in ponarejanja listin v začetku novembra oditi s položaja.

Pivčeva, ki je pri projektu SRIPT sodelovala v času, ko je bila še državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, je bila sicer tarča medijskih očitkov o domnevnih nepravilnostih, vendar pa ni bila med poznejšimi ovadenimi v tej zgodbi. Tudi sama je ves čas zatrjevala, da je svoje delo opravila pošteno in legitimno, kljub temu pa je kadrovska komisija DeSUS sprva izrazila vsebinske zadržke do njene kandidature za predsednico stranke. Prav tako je ni podprl Erjavec, pač pa je premierja izzval, naj se izjasni, ali kot ministrica še uživa njegovo zaupanje. Med obema ministroma stranke DeSUS v manjšinski vladi se je v zadnjih tednih vnel tudi oster in na trenutke umazan javni spopad… A delegati so na kongresu odločili, da si želijo nekaj novega, predvsem mladostniške zagnanosti!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: