Ker so svetniki sprejeli proračun, župan Leljak ne bo odstopil

Kljub očitkom županu, v Radencih sprejeli proračun brez glasu proti

Glede na to, da so člani občinskega sveta Občine Radenci na 11. redni seji brez glasu proti, v prvem branju sprejeli predlog odloka letošnjega proračuna, se bo v deželi treh srčkov vse nadaljevalo po ustaljenem programu. Župan Roman Leljak je namreč pred dobrima dvema tednoma svetnikom zagrozil, da bo v primeru, če ne bodo sprejeli proračuna, odstopil, sedaj pa od tega ne bo nič. V zadnjih dveh tednih so svetniki, župan in občinska uprava uskladili poglede na osnutek proračuna, a kljub temu je na seji bilo slišati očitke na račun Leljaka. Sedaj bodo nekaj časa potekala usklajevanja in ko bo proračun potrjen tudi v drugem branju, se bo začelo normalno financiranje občinskih porabnikov. Da bo proračun tokrat potrjen se je nakazovalo tudi na skupni seji vseh odborov in komisij občinskega sveta, ki so zasedali pred sejo sveta. Tako je na sami seji, od 15 članic in članov sveta predlog proračuna podprlo 13, dva sta se vzdržala, ena svetnica pa se je iz glasovanja izločila.

Člani občinskega sveta so pred glasovanjem predvsem poudarjali, da proračuna ne bi potrdili, če bi bila seja 14. januarja, kot je bila sklicana najprej, potem pa so jo preložili za slaba dva tedna. Pred dvema tednoma so nekateri svetniki Leljaku očitali, da jim ni predstavil ne proračuna ne občinskih načrtov, odbor za finance zato ni potrdil predloga proračuna. Leljak jim je nato zagrozil z odstopom, po podpori občanov, naj tega ne stori, pa si je premislil. Svetnikom, ki zahtevajo, naj jim predstavi občinske projekte, pa je sporočil, da ne namerava igrati njihovega učitelja. V zadnjem tednu so svetniki, župan in občinska uprava večkrat sestali, se seznanili s projekti in uskladili stališča, med drugim so vrnili denar javnim zavodom in krajevnim skupnostim. Na seji so tako poudarjali, da je proračun skupno delo vseh, od Leljaka pa še vedno pričakujejo, da jim bo podrobneje predstavljal načrte in projekte, vendar jim je odgovarjal, da morajo biti, če želijo biti svetniki, sami aktivni in pravočasno tudi kaj predlagati. Tega, kot je dejal, z redkimi izjemami doslej niso.

Največ pripomb so imeli svetniki na gradnjo 2,2 milijona evrov vredno telovadnico oziroma športno dvorano pri OŠ Kapela. Gre za največji občinski projekt, ki mu nihče ne nasprotuje, vendar se zdi nekaterim telovadnica za 137 učencev prevelika in zato predraga. V razpravi svetnikov, po podanih mnenjih odborov, so namreč nekateri svetniki povedali, da nikakor niso proti gradnji telovadnice na Kapeli, saj je ta res nujno potrebna, ne zdi pa se jim primerna velikost telovadnice, saj se jim zdi za šolo s toliko otroki telovadnica prevelika. Konec koncev, je menil eden od svetnikov, imajo v občini že probleme z vzdrževanjem ene telovadnice. In večja kot bo telovadnica, dražje bo tudi vzdrževanje, je še menil. Proračun občine Radenci, najvišji v zgodovini, bo imel po predlogu 11,6 milijona evrov prihodkov, odhodkov pa 14,5 milijona. Primanjkljaj bodo pokrili z zadolžitvijo za dober milijon in pol, razliko v skoraj enaki višini, pa z ostankom denarja od lani. Sploh pa, za v letošnjem proračunu daleč največ sredstev namenjenih za investicije, in sicer največ poleg omenjene telovadnica na Kapeli, še za novo čistilno napravo. Poleg teh želijo začeti še z investicijami, kot so: knjižnica z medgeneracijskim središčem, igrišče za nogomet z umetno travo pri ŠC Slatina, začetek urejanja bazensko-parkovnega kompleksa, pripravljalna dela za obnovo ceste Radenci-Grabonoš, sanacija dela vodovoda v Radencih, vinska fontana in še nekatere druge…

Kljub nekaterim kritikam, je Leljak bil zadovoljen, da je prepričal svetnike, in da so podprli pripravljeni osnutek proračuna. Po glasovanju pa je Roman Leljak dodal le še, da ne odstopa in nadaljuje svoje delo župana, kar so nekateri pospremili z besedami: Tresla se je gora…Kakorkoli že, Leljaku bo sedaj lažje, a nikakor ne povsem enostavno, kajti sam ima v občinskem svetu močno opozicijo, med katerimi je župan ob svoji napovedo odstopa, na družbenih omrežjih med drugim zapisal: „Glavni razlog za to je navedel Toni Žitek, in sicer, da nimajo zaupanja vame.“ O vsem drugače razmišlja nekdanji Leljakov najožji sodelavec, podžupan Žitek, ki pravi: „Noben projekt, ki je v proračunu – gre za novo čistilno napravo v Radencih, za telovadnico na Kapeli, za obnovo starega bazena v Radencih, za igrišče z umetno travo na športno-rekreacijskem centru Slatina – ni bil predstavljen svetnikom in javnosti. V proračunu so spet samo številke“, ob tem je opozarjal in poudarjal, da niso proti projektom, ampak, nasprotno, želijo samo, da se dela transparentno, kar so župana z javnim pismom ob dopolnitvi proračuna prosili že lani in ga opozarjali, naj ne dela po domače.

Leljak, ki ga je menda pisno ali z različnimi sporočili odvrnilo od razmišljanja o odstopu, pa spet razmišlja drugače. Sam ne pristaja na to, da svetniki ne bi glasovali za proračun, ker ne poznajo projektov.“Ne pristajam na logiko, da zavračajo proračun, ker ne poznajo projektov, potem naj bodo doma, naj ne hodijo na sejo. In zanje ne bom igral učitelja. Svetniki so dolžni sodelovati, saj sodelujejo v zgodbi občine, jaz kot župan nisem za to, da bi jim predstavljal projekte. Oni izvajajo občinsko politiko, zato dobijo tudi plačo, jaz je ne, in so dolžni sodelovati z upravo in županom ter se pripraviti za seje“, je prepričanj Leljak in dodaja, da svetniki niso nadzorna ali inšpekcijska služba, ampak morajo poznati projekte, te pa jim predstavljajo strokovne službe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: