Skip to content

Cerar in Schützenhöfer kot Tito in Jonas

Minilo je 50 let od odprtja mostu čez Muro med Gornjo Radgono in Bad Radkersburgom

V soboto, 12. oktobra 2019 je minilo natanko pol stoletja, odkar sta takratna predsednika SFRJ in Avstrije, Josip Broz Tito in Franz Jonas, v nedeljo, 12. oktobra 1969, odprla nov 111 metrov dolg in 13 metrov širok betonski most čez Muro, s čem sta bila bistveno bolj povezana prijateljska naroda, pravzaprav dve državi, dve mesti z enakim imenom, ki sta pred stoletjem še bila eno mesto. Ob 40-obletnici mostu, v letu 2009 sta na podlagi medsebojnega sporazuma med državama izvedli njegovo temeljito sanacijo. V okviru omenjene sanacije mostu je bilo vozišče zoženo na dva vozna pasova, urejeni so bili kotički za posedanje na mostu in kolesarska pot. Novi most je okrasila posebna ograja s plastičnimi ploščami, ki mostu dajejo poseben videz. In ob petdeseti obletnici tega dneva je v soboto, 12. oktobra 2019, potekala slovesnost, katere sta se med več sto sosedov in gostov z obeh bregov reke Mure, udeležila tudi Hermann Schützenhöfer, deželni glavar avstrijske Štajerske in dr. Miro Cerar, minister za zunanje zadeve Republike Slovenije. Poleg obeh visokih gostov, sta množice navzočih, ob priložnostnim kulturnim programom, pozdravila tudi župana prijateljskih mest, ki prav po osamosvojitvi Slovenije, na mnogih področjih življenja, sodelujejo bolje kot kadarkoli prej, Gornje Radgone, Stanislav Rojko, in Radgone (Bad Radkersburga), Heinrich Schmidlechner.

Tokratna slovesnost je potekala v skupni želji po še boljšem sodelovanju, kar sta poudarila tudi slavnostna govornika, Cerar in Schützenhöfer, ki sta mimogrede zelo dobro sodelovanje med Slovenijo, Avstrijo in deželo Štajersko potrdila tudi na neformalnem srečanju pred slovesnostjo. Srečanje je bilo eden prvih dogodkov v sklopu leta sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo, ki se je začel 9. oktobra (trajal bo do konca leta 2020) in je poleg predstavitve kulturnih projektov iz obeh držav namenjen boljšemu spoznavanju in ozaveščanju o dobrih praksah sodelovanja ter spodbujanju novih partnerstev. Sosedski dialog, ki sta ga zastavila minister dr. Cerar in nekdanja avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl je poleg predstavitve kulturnih projektov iz obeh držav namenjen boljšemu spoznavanju in ozaveščanju o dobrih praksah sodelovanja ter spodbujanju novih partnerstev.

V nagovoru na mostu je Cerar poudaril, da Slovenijo in Avstrijo povezujejo skupne vrednote in cilji, poslovne, kulturne, znanstvene in človeške vezi ter da ima Slovenija na gospodarskem področju največ blagovne menjave prav z deželo Štajersko. Leta 2018 se je ta povečala na 1,3 milijarde evrov. „Most prijateljstva nas povezuje že mnogo več kot 50 let, saj je tu preko stoletij stalo že več mostov. Ta most povezuje dve mesti, dve državi, dve kulturi, dva jezika in na simbolni ravni predstavlja tudi prijateljsko povezavo med dvema sosednjima državama – Slovenijo in Avstrijo,“ je v nagovoru izpostavil minister dr. Cerar, ki je nadaljeval: „Državi sta danes članici EU in schengenskega območja, zato je zelo pomembno, da med nami ni več fizične meje, da se vsi potrudimo, da bo tako tudi ostalo, storimo vse, da se bo duh schengena ohranil, da tudi kontrole na meji ne bodo potrebne, ter da bodo lahko ljudje res prosto prehajali čez mejo in se družili. Prepričan sem, da večkulturnost in večjezičnost bogatita prostor in ustvarjata dobre in konkretne vezi med prebivalci na obeh straneh meje,“ je med drugim povedal Cerar, ki je posebej je omenil tudi slovensko narodno skupnost v Avstriji, katere del živi tudi na avstrijskem Štajerskem. Tudi Schützenhöfer je v nagovoru pozval h krepitvi sodelovanja in poudaril, „da je naša naloga mladim generacijam povedati, da mir in svoboda nista nekaj samoumevnega, da se je treba zanju dnevno truditi, da bodo lahko tudi mladi nekoč živeli skupaj, drug z drugim, zato se moramo vsi truditi za ohranitev svobode, miru in blaginje.“ Po besedah radgonskega župana Stanka Rojka na obeh straneh Mure živijo samo ljudje, ki želijo živeti skupaj, njegov kolega z drugega brega Mure Heinrich Schmidlechner pa je dodal, da je bil most prijateljstva ob odprtju povezan s skupno nalogo graditi mostove do sosedov. In to je po njegovem prepričanju odlično uspelo.

V programu so sodelovali učenci OŠ Gornja Radgona in OŠ Bad Radkersburg ter pihalna orkestra obeh mest. In medtem ko so na začetku slovesnosti zaigrali slovensko in avstrijsko himno, se je prireditev zaključila z evropsko himno spustitvijo petdesetih belih balončkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: