Skip to content

Bakos.si

V vsaki vasi en ali več sakralnih objektov

Domačini so ponosni na cerkev in kapele v županji Negova

Pokojnega papeža Janeza Pavla II, Karola Józefa Wojtyla, je ob obisku v Sloveniji navdušilo koliko verskih znamenj stoji po vsej Sloveniji. Tedaj je, ob srečanju z mladimi v Postojni, izrekel tudi znameniti stavek: »Papež ma´ vas rad«. Veliko verskih je tudi v Župniji Marijinega Rojstva v Negovi. Iz zgodovine je znano, da je bila sedanja cerkev v Negovi zgrajena, ob veliki podpori grofije Trauttmannsdorf, katera je bila lastnica mogočnega negovskega gradu. Gotovo je v davni preteklosti, ko še Negova ni imela cerkve, potekalo bogoslužje v grajski kapeli sv. Ane, ki je ohranjena v »starem« delu negovskega gradu. Sedanja cerkev je bila zgrajena leta 1710, zgodovino župnije in postavitev cerkve pa je v svoji knjigi Moja župnija opisal Štefan Sobočan.

Na negovskem koncu je veliko verskih znamenj in jih je težko predstaviti v sliki ali jih v besedi podrobneje predstaviti v časopisnem prispevku. K večjemu bi to lahko storili v obliki knjige, kjer bi lahko bili objavljeni opisi in slike popisanih in fotografiranih obeležij. Tako knjigo, s popisom vseh verskih znamenj v župniji in občini Sv. Jurij Ob Ščavnici, je izdalo Zgodovinsko društvo Gornja Radgona. Tokrat pa predstavljamo le nekaj kapel, kajti, kot je znano, so verska znamenja v preteklosti postavljali ob domačijah, s katerimi so se Bogu zahvaljevali za različne dogodke. Z njimi so se spomnili žalostnih in veselih dogodkov. Spomin na žalostne dogodke v zgodovini, so tudi spomeniki, ki jim pravimo kužna znamenja. V župniji Negova stojijo tri, eno v Radvencih pri Rajšpovi domačiji, drugo pa v križišču cest v Spodnjih Ivanjcih pri Slogovičevi domačiji in tretje pri Breznikovi vili v Gornjih Ivanjcih.

Kapele pa stojijo po vaseh in imajo tudi svoja imena, kot so jim jih dali domačini. Tako se v sami Negovi nahajajo: Plojeva kapela, ki stoji ob hiši družine Iskra; Rajšpova kapela, ki stoji ob Rajšpovi domačiji v zaselku Ločjak; Kapela, ki stoji na farovškem zemljišču ob Tomažičevi domačiji in Zormanova kapela, ki stoji v zaselku Negovski Vrh ob Zormanovi domačiji. V Gornjih Ivanjcih se ob Bratkovičevi domačiji nahaja Mlinarjeva kapela; v Lokavcih pri domačiji Jaušovec-Gerič, stoji Kraličova kapela; v Kunovi se na občinskem zemljišču, ob hiši družine Duh, nahaja Zrnečova kapela. V Radvencih se nahajajo štiri kapele: Ob Mlaskovi domačiji je Čušova kapela, ob Celcarjevi domačiji Celcarova kapela, ob Ratnikovi domačiji, ki sodi v občino Benedikt, pa stoji kapela, ki pa sodi v župnijo Negova. Ob tem obstoja Pintaričeva kapela, ki pa se nahaja v sklopu Pintaričeve hiše v zaselku Radvenski Vrh. V Spodnjih Ivanjcih stojijo kapele: ob Senekovičevi domačiji Lešjakova kapela, ob Škrlečovi domačiji, sredi travnika, stoji Srečova kapela, ob Borkovi domačiji pa Borkova kapela in ob Mirovi domačiji Klemenčičeva kapela.

Fotografije: Ludvik Kramberger

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: