Skip to content

Bakos.si

Mogočna Štrafelova hiša sameva in propada

Ker je obremenjena s hipoteko je neznana usoda ene starejših hiš v Gornji Radgoni

V mestu sejmov in penine Gornji Radgoni je veliko starih, bolj ali manj dobro ohranjenih objektov, tako graščin in dvorcev, kot tudi manjših in večjih stanovanjskih hiš. Žal so med njimi nekatere, ki jih je načel zob časa, ter propadajo in kazijo videz mesta. In med slednje bi lahko uvrstili tudi staro hišo na Gorkega ulici 1, ki je v lasti družine Štrafela, katere zunanjost je sicer še vedno lepa, posebej pa je zanimiva njena starost in lokacija, kjer stoji. Tam blizu je nekoč živel tudi ugledni zgodovinar, ddr. Ivan Rihtarič, ki je vseskozi raziskoval tudi zgodovino Radgone. Zato med vsemi Radgončani prav dr. Rihtarič objekt najbolj pozna, a kljub njegovem poznavanju hiše in lastnikov, tudi on ni mogel postreči z letnico izgradnje.

Vsekakor pa je zanimiva je njena velikost in postavitev v okolje. Čeprav je pred hišo ravnica, torej dovolj prostora, da bi jo postavili na odprtem prostoru, so jo stisnili v breg. Zakaj tako, je težko reči? Verjetno so takrat bolj cenili vsak košček zemlje, da so lahko na njem pridelovali živež za preživetje. Hišo je po pogodbi od lastnika Kaufmana, kupil Ivan Štrafela (1912-1986). Ker občina Gornja Radgona za njegovega sina Mitja Štrafela, plačuje del stroškov za njegovo bivanje v Domu starejših občanov v Gornji Radgoni je, po besedah njegova brata Ivana Štrafela, ki živi v Avstraliji, hiša obremenjena s hipoteko. Hiša je sameva, saj je brez stanovalcev. Po Rihtaričevem spoznanju so v tej hiši nekoč bivale redovnice iz Avstrije. Hiša je dobila zato ime Mariaheim, oziroma Marijin dom.

Kot zanimivost kaže omeniti, da se je Mariaheim imenovalo tudi znano radgonsko smučišče, kjer so se smučale mnoge generacije. Smučišče je delovalo v bližnji strmini. Potekalo je iz brega, kjer sedaj stoji nova hiša Vide in Borisa Križaniča, pa vse do Apaške ceste. V začetku je bilo zelo strmo, v izteku pa položno. Smučišče je služilo dobrim smučarjem, ki so se spustili po strmini, za manj vešče pa je služilo v položnem delu smučišča. Na tem smučišču so se celo odvijali tečaji za smučanje, ki so jih vodili člani SK Radgona. Smučišča tam ni več, kajti prekinila ga je izgradnja prostorov za potrebe podjetja ELSA.

Štrafelova hiša je „stisnjena“ pod breg (Fotografije: Ludvik Kramberger)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: