petek, 21 februarja, 2020

Madžarski umetnik se Radgončanom predstavlja z erotičnimi fotografijami

V organizaciji Fotokluba Proportio divina Gornja Radgona, je v galeriji domačega kulturnega doma potekalo odprtje odlične fotografske razstave uglednega madžarskega umetnika Zsolta Ujhelyija. Večinoma erotične fotografije – fantazijske podobe izvrstni fotograf predstavlja v realnosti, pod naslovom: Forma! Po pozdravnem nagovoru predstavnice Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur Gornja Radgona, Katje Bajec, je razstavo in umetnika predstavil predsednik radgonskega Fotokluba Proportio divina Ivo Borko, ki je prav med odprtjem razstave izvedel novico, da ga je Svetovna fotografska zveza povišala „do vrhunca“, v EFIAI/d3, predstavil avtorja razstave in njegove enkratne fotografije. Zanimivo je tudi, da je nekdanji predsednik Foto zveze Slovenije, Ivo Borko po odprtju razstave praznoval tudi svoj življenjski jubilej, rojstni dan, tako da se je vse „pokrilo“, kajti preprosto povedano je tudi sam postal „diamantni fotograf“, kakšnih v Sloveniji, a tudi širše ni veliko.

Ko gre za avtorja razstave v Gornji Radgoni, pa kaže omeniti, da se je Zsolt Ujhelyi rodil 1. maja 1966, v Budimpešti na Madžarskem. Leta 2001 se je preselil v vas Alsoraj blizu Nagykanisze. Takrat se je pričel ukvarjati s fotografijo; sprva kot avtodidakt, bolj resno pa, ko se je leta 2010 včlanil v Fotoklub Kanysza, kjer je dobil prva poglobljena fotografska znanja. „Čeprav se loteva vseh zvrsti fotografije, ga najbolj zanima akt fotografija, še posebej od takrat, ko si je, še z dvema prijateljema, v Nagykaniszi uredil fotografski atelje, kjer tudi največ ustvarja, saj mu le-ta omogoča neizčrpne možnosti kreativnega ustvarjanja. Njegov način ustvarjanja je samosvoj in poseben in zajema celotni postopek od oblikovanja zamisli, planiranja, samega vodenja fotografiranja ter kasnejše obdelave, kateri posveča še posebno pozornost. Redno sodeluje na skupinskih razstavah Fotokluba Kanysza. Sodeloval pa je že tudi na več kot 100 žiriranih razstavah pod pokroviteljstvom FIAP-a in Fotografske zveze Madžarske ter imel več samostojnih razstav, med tem tudi na gradu Negova. Za svoja dela je prejel že več kot 50 nagrad. Aprila 2016 je bil sprejet v Svetovno združenje madžarskih fotografov“, je Ujhelyija predstavil Ivo Borko.

Zsolt Ujhelyi občasno objavlja svoje fotografije tudi v različnih časopisih in revijah, ko gre za razstavo „Forma“ pa je Ivo Borko komentiral: „Čeprav je umetniška akt fotografija klasični fotografski motiv, za katerega bi si mislili, da so ga fotografi dejansko že izčrpali, nam avtor dokazuje, da je tudi v akt fotografiji še veliko neizkoriščenih možnosti za drugačne pristope in kreativno ustvarjanje in mu predstavlja večni izziv ter nudi neizčrpen vir kreativne ustvarjalnosti.

Fotografije skrbno načrtuje. Ideje, ki se mu porodijo, izpelje s pomočjo kontrolirane svetlobe in nenehnega raziskovanja in eksperimentiranja z možnostmi, ki mu jih omogočajo nove tehnologije in iz katerih potegne največ kar se da. Kljub temu, da je torej za njega fotografija dosti več kot le zajetje trenutka, je gibanje (in zamrznitev trenutka) pomemben element njegovega umetniškega izražanja. Njegove slike so predvsem »fantazijske podobe«, saj njegov namen ni preslikava realnosti, pač pa jo, s pomočjo kreativnih možnosti, ki mu jo omogoča digitalna fotografija, zavestno zaobide. Od tu naprej, je meja le nebo in njegova domišljija…“

Škoda je le, da se otvoritve izjemne razstave ni udeležilo več ljudi, kajti gotovo jim ne bi bilo žal. K sreči pa je možnost ogleda tudi v konec letnem prazničnem času, vse tja do 4. januarja 2020.

Tags: , , , , , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: