Skip to content

Bakos.si

Violinistka Lina in pianist Nejc navdušila Radgončane

Dvorana ZGŠ Maestro gostila izjemen koncert dveh mladih glasbenikov

Korona virus je gotovo mnogim kulturnim ustvarjalcem in tudi organizatorjem kulturnih in podobnih prireditev, v letu 2020, povzročila nemalo preglavic. Zato so bodo mnogi letošnje leto, kot posebno leto, najbrž zapomnili za vedno. A kljub situaciji je JSKD OI Gornja Radgona, skupaj z ZGŠ Maestro, ob upoštevanju vseh priporočil NIJZ-a, tudi letos organiziral in izvedel tradicionalni koncert ob prazniku Občine Gornja Radgona, ki letos praznuje svoj 25. rojstni dan v sedanjem obsegu. V dvorano Zasebne glasbene šole Maestro so povabili dva izjemna mlada glasbenika, domačinko, violinistko Lino Plohl in pianista, Nejca Kampleta iz Maribora, ki sta se predstavila z deli Tartinija Rahmaninova in Čajkovskega. Odlična glasbenika, ki sta navdušila prisotne ljubitelje klasične glasbe, in o katerih se bo gotovo še veliko slišalo, je predstavila moderatorka in organizatorica prireditve, vodja JSKD OI Gornja Radgona, Simona Pirc Katalinič.

Tako smo izvedeli, da je Lina svoja otroška leta preživela v Gornji Radgoni, kjer so zagodle njene prve strune. Najprej v Glasbeni šoli Gornja Radgona in nato še v ZGŠ Maestro. Pri desetih letih pa je z učenjem violine nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Pri 16 letih je bila Lina, na podlagi izjemne nadarjenosti povabljena na študij violine na Umetniško akademijo v Split in tako postala najmlajša študentka glasbe v zgodovini te akademije. Tako je bila v letu 2016 istočasno študentka 1. letnika akademije in hkrati tudi dijakinja 2. letnika Umetniške gimnazije Konservatorija za glasbo in balet v Mariboru. V lanskem letu se je Lina začela pripravljati na sprejemne izpite na eni najboljših svetovnih akademij na Dunaju. Študij je namreč želela nadaljevati v svetovni zibelki klasične glasbe, na akademiji kjer skrbijo za mlade umetnike in jim dajo najboljše možnosti za njihov razvoj. Tako je v letu 2019 med sto vrhunsko pripravljenimi kandidati violine iz celega sveta bila sprejeta v peščico izbranih na Glasbeno akademijo MUK na Dunaju, v razred priznanega ruskega violinista prof. Borisa Brovtsyna, sicer profesorja violine na akademijah v Londonu in na Dunaju. Lina je v letih muziciranja prejela številne nagrade in priznanja. Z največjim veseljem pa je na koncertu v domači Radgoni, prvič sodelovala s priznanim pianistom, Nejcem Kampletom.

Nejc sicer prihaja iz glasbene družine in igra klavir od svojega petega leta. Z odliko je maturiral iz glasbe na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, prav tako je leta 2015 maturiral na 2. Gimnaziji v Mariboru. Leta 2012 je opravil sprejemni preizkus za pripravniški študij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je dve leti kasneje pričel z rednim študijem. V času študija v Gradcu je prejel najvišje nagrade na osmih klavirskih tekmovanjih. Sodeloval je na več glasbenih festivalih v Sloveniji in večkrat nastopil kot solist z orkestri. Igral je že na koncertih v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Nemčiji, Hrvaški, Slovaški, Estoniji. Do svojega 15. leta je prejel več kot 20 prvih in posebnih nagrad na klavirskih tekmovanjih. Leta 2010 je prejel diplomo dr. Romana Klasinca, ki jo Konservatorij v Mariboru podeljuje najuspešnejšim dijakom.

Izjemna glasbenika, ki sta že doslej prijela številna visoka mednarodna priznanja in nagrade, in ki navdušujeta publiko na vseh svojih nastopih, sta se Radgončanom najprej predstavila s Sonato v g-molu, Giuseppeja Tartinija, ki je bolj znana pod imenom Vražji trilček. To je najbolj nenavadna in čudna melodija, ki je bila kdaj koli do takrat ustvarjena in slišana. Tartini jo je napisal po tem, ko je sanjal in sam opisal svoje sanje takole: “Neko noč, leta 1713 sem sanjal, da sem podpisal s hudičem dogovor; v zameno za mojo dušo mi bo na uslugo za vsako mojo željo. In res, vse se je zgodilo tako, kot sem si zaželel. Med drugim sem mu ponudil svojo violino, da bi videl, če sploh zna igrati nanjo. Na moje veliko presenečenje, ko sem ga slišal igrati tako čudovito, umetniško in inteligentno, kot si še nikoli nisem zamislil v svojih najpogumnejših poletih fantazije, sem bil ves prevzet in vznesen, da mi je zastal dih in sem se od silovitega občutka prebudil iz sanj. V hipu sem pograbil violino, da bi obdržal vsaj delček vtisa mojih sanj. A zaman! Skladba, ki sem jo zložil po navdihu teh sanj, je resnično najboljše, kar sem kadarkoli napisal in jo imenujem kar »Vražji trilček«, vendar razlika med to skladbo in tisto, ki se me je dotaknila v sanjah, je tako velika, da bi kar uničil svoj inštrument in se poslovil od glasbe za vedno, če bi bilo mogoče živeti brez užitka, ki mi ga ponuja!«

Sergej Vasiljevič Rahmaninov velja za zadnjega izmed velikanov ruskih skladateljev romantičnega obdobja. S svojo ustvarjalnostjo je pustil ogromen pečat predvsem na področju klavirske klasične glasbe. Njegove kompozicije spadajo med najbolj virtuozne in predstavljajo velik izziv vsem pianistom. Sonata št. 2 v b-molu, ki smo jo slišali, je bila ustvarjena že leta 1913. Po njeni premieri v Moskvi je doživela velik uspeh med poslušalci, kljub temu pa jo je skladatelj leta 1931, zaradi želje po izboljšavi, predelal. Upam, da boste lahko ob Nejčevi interpretaciji začutili tudi delček Rachmaninova, ki je zaradi svoje ustvarjalnosti še danes, ob vsaki izvedbi njegovih del, prisoten med nami in nam tako zapolnjuje naša življenja. Peter Iljič Čajkovski je znameniti violinski koncert napisal marca 1878 v švicarskem zdravilišču, kamor je pobegnil po kratkotrajnem zakonu z ženo Antonino. Zakon se je namreč končal z eno najhujših kriz v življenju tega velikana ruske romantike. Za skladatelja je bil to čas obupa. Življenje okrog njega je bilo prežeto z velikim čustvenim trpljenjem, z okoljem, ki nikakor ni odobravalo drugačnosti. Še danes, v sicer navzven čisto drugih časih – pa se vendarle lahko vprašamo, ali se del nas še zmeraj lahko sreča z občutki notranjega trpljenja, nesigurnosti v sedanjosti in prihodnosti in ali morda tudi današnji trenutek ne prinaša iskrenega upanja in hrepenenja po smiselni izpolnitvi človekovega bivanja in upanja po prenehanju trpljenja – takšnega ali drugačnega. Tokrat smo slišali Violinski koncert v D-duru, Petra Iljiča Čajkovskega, v izvedbi Line Plohl, ob spremljavi Nejca Kampleta.

Dodajamo nekoliko podrobnejši življenjepis obeh mladih umetnikov:

Lina Plohl je rojena leta 2000 v Mariboru. Svoja otroška leta je preživela v Gornji Radgoni, kjer so zagodle njene prve strune na violini. Najprej v Glasbeni šoli Gornji Radgoni in nato še v Zasebni glasbeni šoli Maestro. V starosti 10ih let pa je z učenjem violine nadaljevala v razredu prof. Zorice Todorovič na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Pod njenim skrbnim mentorstvom je svoj talent razvijala z izredno hitrostjo in v naslednjih 5ih letih že dosegla odlične državne in mednarodne rezultate:

– 1. NAGRADA (9thArs Nova Mednarodno tekmovanje, Trst, Italija, 2013),

– 1. NAGRADA (1st Tartini Mednarodno tekmovanje, Piran, Slovenija, 2013),

– ZLATA MEDALJA (44th TEMSIG – Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije, 2015),

– POSEBNA NAGRADA (44th TEMSIG, 2015; posebna nagrada za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja,

– 1. NAGRADA (Mednarodno internetno glasbeno tekmovanje, Beograd, 2016)

– 1. NAGRADA (7th Mednarodno glasbeno tekmovanje- Prize Antonio Salieri, Italija, 2016).

Pri 16ih letih je bila Lina na podlagi izjemne nadarjenosti povabljena na študij violine v razred doc. Evgenije Epshtein na Umetniško akademijo v Splitu (Hrvaška) in tako postala najmlajša študentka glasbe v zgodovini te akademije. Tako je bila v letu 2016 istočasno študentka 1. letnika akademije in hkrati tudi dijakinja 2. letnika Umetniške gimnazije Konservatorija za glasbo in balet v Mariboru.

Sledili so izjemni rezultati:

  • NAGRADA in absolutna zmagovalka 8. Mednarodnega tekmovanja Antonio Salieri v Italiji in dobitnica prestižne nagrade Magnani, Italija, 2017,
  • Predčasno opravljena glasbena matura na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru (avgust 2018),
  • ZLATA MEDALJA in 2. nagrada (47. TEMSIG, 2018),
  • Mednarodno tekmovanje Rudolf Matz 2018 – Čakovec – 1. nagrada in absolutna zmagovalka kategorije
  • solistični nastop z orkestrom Hrvatskega narodnega kazališta iz Splita – marec 2018.

V letu 2019 se je Lina začela pripravljati na sprejemne izpite na eni najboljših svetovnih akademij na Dunaju v Avstriji. Študij je namreč želela nadaljevati v svetovni zibelki klasične glasbe, v akademiji kjer skrbijo za mlade umetnike in jim dajo najboljše možnosti za njihov razvoj. Tako je v letu 2019 med sto vrhunsko pripravljenimi kandidati violine iz celega sveta bila sprejeta v peščico izbranih na Glasbeno akademijo MUK na Dunaju, v razred priznanega ruskega violinista prof. Borisa Brovtsyna, sicer profesorja violine na akademijah v Londonu in na Dunaju. Sedaj še z več strasti, radosti in veselja nadaljuje svojo glasbeno pot.

Nejc Kamplet, rojen leta 1996 prihaja iz glasbene družine in igra klavir od svojega petega leta. Študira na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, v Avstriji, v razredu prof. Zuzane Niederdorfer. Pomembnejši izmed njegovih številnih uspehov s klavirskih tekmovanj so: prva nagrada na Yamahinem štipendijskem tekmovanju na Dunaju, prva nagrada in štipendija na tekmovanju sklada “Hildegard Maschmann” na Dunaju, tretja nagrada solistično in druga nagrada štiriročno na 9. tekmovanju “New York International Piano Competition” v New York City-ju, v ZDA, prva nagrada na štipendijskem tekmovanju “Martha Debelli” na Univerzi za glasbo v Gradcu, prva nagrada na 4. tekmovanju “Euregio Piano Award” v Geilenkirchnu, v Nemčiji, druga nagrada na 15. tekmovanju za mlade pianiste “Ettlingen International piano competition” v Ettlingenu, v Nemčiji, prva in EMCY nagradi na 6. tekmovanju “Young academy award” v Rimu, v Italiji, dve prvi in več posebnih nagrad na 2. in 3. ediciji tekmovanja “Forum per tasti” v Banski Bystrici, na Slovaškem, prva in posebna nagrada na tekmovanju “Jurica Murai” v Varaždinu, na Hrvaškem, pet zlatih plaket in nagrade s slovenskih nacionalnih tekmovanj Temsig, v letih 2007, 2010, 2011 (v komorni zasedbi), 2013 in 2016. Trenutno je povabljen na 16. “Rubinsteinovo” tekmovanje, ki bo meseca aprila leta 2021 v Izraelu, in velja za eno izmed najprestižnejših tekmovanj na svetu. Že od mladih let aktivno sodeluje na različnih glasbenih festivalih po Sloveniji in v tujini, kot naprimer: Festival Ljubljana, Festival Lent, Festival Maribor, Carpe Artem, Les Nuits Pianistiques, Noč slovenskih skladateljev in Arsonore. Kot solist je igral z orkestrom SNG Maribor, s Simfoničnim orkestrom Festine, s Komornim orkestrom Ljubljanske filharmonije, z državnim opernim orkestrom v Banski Bystrici, z orkestrom Slovaške Sinfoniette, s Simfoničnim orkestrom iz Harbina in z Wuhansko filharmonijo. Sodeloval je z različnimi dirigenti, kot so Jiao Yang, Jin Hyoun Baek, Pawel Przytocki, Wolfgang Harrer, Živa Ploj Peršuh, Taejung Lee, Benjamin Pionnier, Igor Bulla, itd. Solistično je nastopil na koncertih v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Nemčiji, New York-u, Novi Mehiki, Litvi, Estoniji, na Poljskem, Kitajskem, Hrvaškem, in Slovaškem, ter se dodatno izpopolnjeval na seminarjih pri številnih svetovno znanih pianistih, kot so: Jacques Rouvier, Arie Vardi, Daejin Kim, Mikhail Voskresensky, Aleksandar Madžar, Ian Hobson, Grigory Gruzman, Robert Levin, Ruben Dalibaltayan, Aquilles D. Vigne, Arbo Valdma, Sofya Gulyak in ostali. Snemal je tudi za slovensko nacionalno televizijo, ki je že večkrat predvajala njegove posnetke. Na podlagi svojih izjemnih dosežkov je prejemnik štipendij Ministrstva za kulturo v Sloveniji, ter občin Gradec in Maribor.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: