Skip to content

Bakos.si

Veliko jih je Praznovalo skupaj, a brez publike

Množična udeležba kulturnih skupin in posameznikov na „veselem dnevu kulture“

Podobno kot marsikje po državi, so tudi v Gledališki in koncertni dvorani Lendava, konec tedna, obeležili Ta veseli dan kulture. Ob nastopu številnih kulturnih in podobnih društev in skupin, ter posameznih kulturnih ustvarjalcev, je namreč potekala prireditev poimenovana Praznujmo skupaj. Zaradi trenutnih epidemioloških razmer je JSKD OI Lendava prireditev pripravil skupaj z javnim zavodom KKC Lendava nekoliko drugače, brez občinstva, saj bo slednja izšla kot video posnetek, ki si ga je moč ogledati preko spleta.

Za pestro vsebino so, ob upoštevanju priporočil NIJZ, so pod vodstvom Bojana Rajka, poskrbele skupine in posamezniki kot so: FD Prekmurje Lendava, Ljudski pevci in godci Gaberski mantraši, Gledališka sekcija DU Odranci, KD Ferda Godine Bistrica, Ljudski godci in pevci Gomilički degaši, Moški vokalni kvintet Aeternum, Ljudski pevci in citrarji Pünkösdi rózsa KD Sándorja Petőfija iz Doline pri Lendavi, Ljudski pevci Dobronaki nótázok, Hrvaško KD Pomurje Lendava, Komorni pevski zbor Vita, ter recitatorji Jasna Bači, Andrej Tibaut in Tomaž Gregorec. Poleg omenjenega dogodka so v občini Lendava imeli tudi Dan odprtih vrat na lendavskem gradu, kajti v Galeriji – Muzeju Lendava pa so praznik kulture obeležili tudi s prostim vstopom za ogled razstav na lendavskem gradu. Na ogled sta namreč bili tudi dve novi razstavi, “Onkraj videnega – Interierji v času pandemije” v kletnih prostorih lendavskega gradu in dopolnjena stalna zbirka malih plastik z umetninami v prenovljenem delu podstrešnega razstavišča lendavskega gradu.

Tokrat je sicer Ta veseli dan kulture, ko so številne kulturne ustanove po Sloveniji na široko odprla svoja vrata, potekal že dvajseto leto zapored. Ta veseli dan kulture obeležujemo vsako leto 3. decembra, na dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna. To je dan – Ta veseli dan kulture –, ko znova in veliko bolj javno kot druge dni v letu, vabijo v muzeje, gledališča, na različne umetniške dogodke. »Čas, zaznamovan s korona krizo, je težek čas tudi za področje kulture in umetnosti, vendar pa nas še dodatno opominja na pomen in vrednost umetnosti in kulture – za vsakega posameznika in za družbo. Literatura, gledališče, likovna umetnost, film, ples in glasba nam odpirajo ves svet. Ustvarjajo smisel, nam nudijo uteho, podporo. Kultura in umetnost nam pomaga videti svet z očmi drugih in razviti empatijo, ki jo v naši raznoliki družbi nujno potrebujemo. Kultura in umetnost oživljata in presegata meje, dražita znane poglede, nas silita k razmišljanju, nekatere k ponovnemu razmisleku. Omogočata nam, da izkusimo, kdo smo, od kod prihajamo in kam lahko gremo,« je ob letošnjem dnevu odprtih vrat v slovenski kulturi povedala Barbara Koželj Podlogar, v. d. generalnega direktorice Direktorata za ustvarjalnost na Ministrstvu za kulturo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: