Skip to content

Bakos.si

Umetnica Tamara Vogrin niza mednarodne dosežke

Tara edina izmed slovenskih umetnikov, s temi slikami v avstralski knjigi Curatorial

Radgončanka Tamara Vogrin – Tara, odlična vsestranska umetnica, ki že vrsto let navdušuje predvsem s portreti legend iz sveta glasbe, saj je med drugimi naslikala vse od kralja reggae glasbe Boba Marleyja do legendarnih Jimmyja Hendrixa, Micka Jaggerja, Freddieja Mercuryja, Janis Joplin, Kurta Cobaina…, je dosegla nov mednarodni vrhunec. Njene tri umetnine so se namreč pojavile v posebni avstralski knjigi „Curatorialu“, poleg treh slik pa tudi njena krajša predstavitev. Zraven je v knjigi velikega formata, še na stotine fotografij mnogih drugih umetnikov iz celega sveta. Iz Slovenije pa so samo omenjene tri Tarine fotke, skromna umetnica pa nam je povedala kako je prišlo do njene „poroke“ s knjigo Curatorial.

„Po razstavi Obrazi februarja 2019 sem zelo veliko fotografij z razstave objavljala na Instagramu, torej socialnem omrežje, kjer fotografije lahko vidi zelo veliko ljudi, ki jih to zanima. Tako so mi po razstavi poslali e-mail, v katerem je pisalo, da jim je moje delo zelo všeč in če ga lahko objavijo v Curatorialu, skupaj z drugimi umetniki iz celega sveta. Ko so mi poslali imena še nekaterih drugih umetnikov, katerih delo obožujem in so v svetu umetnosti že zelo poznani, sem bila ponudbe zelo vesela in hkrati zelo počaščena. Knjigo so razposlali po celem svetu v ugledne galerije in podjetja“, nam je povedala radgonska umetnica, ki je upravičeno ponosna na svoj novi mednarodni dosežek, kajti Radgonski Obrazi so s to avstralsko knjigo tako prispeli tudi v Warner Bros, Sony Music, Universal Music, Bookmark itd. Sicer pa, izkupiček od knjige Curatorial: Leaders in Contemporary Art (Voditelji sodobne umetnosti) pa gre v BOOK AID International.

V obrazložitvi pod Tamarinimi fotografijami, med drugim piše, da je Tara postala mednarodno prepoznavna z veliko količino portretov slavnih glasbenikov, igralcev, družine in prijateljev. „Je vsestransko sposobna, saj je izučena v grafičnem oblikovanju, scenografiji ter fotografiji. Njen kreativni proces pri zajetju hiperrealističnih portretov se začne z fotografiranjem svojih modelov v različnih trenutkih. Ustvarila je številne poslikave po celotni Sloveniji ter sproducirala različne scenografije za raznolike dogodke. V svoji 20 – letni risarski karieri je sodelovala na nešteto razstav ter je pogosto vključena v skupinske ter tematske predstavitve v muzejih in drugih institucijah. Njena dela drži mnogo privatnih zbirateljev v Sloveniji in po svetu“.

Tamara, ki je sicer leta 1997, torej pred natanko dvaindvajsetimi leti, takrat še študentka Tehniške fakultete v Mariboru, odprla svojo prvo samostojno razstavo, in sicer v prostorih Turistično informativnega centra Gornja Radgona, je torej trenutno edina v Sloveniji, ki se lahko pohvali s takšno serijo razstavljenih slik tovrstne vsebine, naslikanih na platnih tako velikih formatov. Avanturistka Tara se ni ustavila samo pri samo enem svojem konjičku, kajti po slikarstvu večinoma portretov, je pričela ustvarjati tudi čudovite in nepozabne fotografije, zlasti iz naravnega okolja, kakšne le redko vidiš. Slednje nastajajo v Pomurju, na Štajerskem, po vsej Sloveniji in sosednjih in drugih evropskih državah, ter tudi na drugih celinah, celo v Indoneziji, na Kubi in še kje. Zato ne bo nobeno presenečanje, če bomo kmalu dobili Tarino knjigo fotografij, ki jih ni videl ali doživel še nihče izmed nas.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: