Skip to content

Tudi Tone Partljič na Negovskem gradu

Končan je „Festival ljubezni 2020“ v Negovi


Ob lepem obisku in pestrem programu, ki je nagovarjal in razvajal vse čute obiskovalcev, je na gradu Negova, s proslavo ljubezen, potekal tridnevni „Festival ljubezni 2020“, ki ga je pripravil Zavod za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur Gornja Radgona. Pester program festivala je v treh dneh obiskovalcem iz vse Slovenije ponudil marsikaj zanimivega. Tako so se na Negovskem gradu se zvrstile predstavitve knjig Manice Klenovšek Musil, Eve Mahnič in Eve Mlinar, obiskovalce je v pogovornem kotičku pričakal tudi pisatelj Tone Partljič, pogovor je tekel tudi z Milko Partljič, odprli so razstavo 10. Tabora likovnikov in fotografov Slovenije. Izvedli so tudi Peninafejst, na katerem so se predstavili domači vinogradniki oziroma peničarji, kot so: Radgonske gorice, Hiša penin Frangež, Vinogradništvo Kolarič, Steyer vina, Vina Tempus, Vina Fleisinger, Vinogradništvo Breznik in Puklavec Family Wines. Pokušino penin je dopolnjevalo grajsko kulinarično popotovanje „Kabrinet ljubezni“. Dva večera zapored so obiskovalci lahko prisluhnili tudi koncertom – predstavili so se: Manca Berlec, Hamo & Tribute 2 Love in skupina Širom.

Zadnji dan festivala pa so svojo ponudbo na grajskem dvorišču ponudili številni zeliščarji na posebni tržnici, otroci pa so si lahko ogledali lutkovno predstavo Coprnica Dragica. Zeliščarski dan NEGOVAnJE 2020 je ponudil: Zeliščarsko tržnico, predstavitve, predavanje Sanje Lončar: Zamolčane zdravilne moči začimb; nabiranje zelišč in kulinarična delavnica z Markom Pavčnikom (Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško); prisotnost grajske gospoščine v srednjeveški opravi… Vrstili so se tudi vodeni ogled gradu Negova, pričarali so tudi nekaj delavnice za otroke, med drugim senzorična doživetja z Bojano Križanec in Jožetom Rozmanom: delavnica in vodena pokušina penin, predstavitev knjige Čar vina ob posebni kulinarični spremljavi izbranih chefov na senzoričnih krožnikih.

Festival ljubezni bo potekal v okviru projekta RURITAGE, ki je evropski raziskovalni projekt. Ta si prizadeva preobraziti podeželska območja v smeri trajnostnega razvoja in izboljšati potencial njihove izjemne kulturne ter naravne dediščine. Del te zgodbe so tudi organizatorji dogajanja, ki so poskrbeli tudi za vzdrževanje primerne medsebojne razdalje, upoštevanje trenutno veljavnih preventivnih ukrepov. Sedišča so bila na voljo na predpisani medsebojni razdalji… Skratka; Čeprav smo pogrešali nekoliko večji obisk domačinov in sploh občanov Gornje Radgone, kar so nadoknadili obiskovalci od drugod, ki cenijo tovrstne prireditve, kakršnih ne vidiš povsod, si ekipa Kultproturja, na čelu s Tatjano Karba Kotnik, Katjo Bajec, Manjo Dolinšek…, zaslužijo vse pohvale za še en prisrčen in prijeten dogodek, kjer so si mnogi našli nekaj zase. In povrhu je vstop za vse bil prost!

Foto: Janez Klenovšek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: