Skip to content

Stotnija slovenskih in avstrijskih glasbenikov razvajala množice

Veliko ljubiteljev glasbe uživalo na skupnem koncertu ZGŠ Maestro in Misuk schule v Bad Radkersburgu

Ugledni nemški skladatelj Ludwig van Beethoven, ki je umrl (27.3.1827) pred 195 leti, je nekoč dejal: Glasba človeka oblikuje in plemeniti, osrečuje, razvija ljubezen ne samo do lepega, temveč tudi do skupnosti! In prav to je postalo vodilo Zasebne glasbene šole (ZGŠ) Maestro iz Gornje Radgone, kjer poleg glavne naloge – odkrivanja in razvijanja glasbenih sposobnosti in nadarjenosti otrok, dajejo zelo velik poudarek na vzpostavitvi dobrih in zaupanja vrednih odnosih med učenci, starši in učitelji. Vzorno sodelujejo tudi s sorodnimi šolami v Sloveniji, a tudi v tujini, še posebej z Musik shule (Glasbeno šolo) iz sosednje avstrijske Radgone (Bad Radgersburg), s katero pogosto pripravlja tudi skupne nastope. Še posebej so znani in odmevni skupni nastopi, bodisi na desnem bregu reke Mure, v Gornji Radgoni, ali na levem bregu, v Bad Radkersburgu, pod naslovom „Prijateljski koncert – Freundschaftskonzert“. In tudi v času izrednih razmer, ko so zaradi korone bili onemogočeni skupni nastopi, so mladi glasbeniki ZGŠ Maestro, ki mimogrede deluje 14. leto, in njihovi prijatelji z levega brega reke Mure, dobro sodelovali. Tako sta glasbeni šoli, ki jih vodita ravnatelja Melita Vulc oziroma Alfred Ornig, med drugim „na daljavo“ izvedli evropsko himno „Oda radosti“, s čem je 70 mladih glasbenikov z obeh bregov Mure dodatno povezalo dve Radgoni.

In ta povezanost, ter odlično in uspešno medsebojno sodelovanje ZGŠ Maestro iz Gornje Radgone, s sosednjo avstrijsko glasbeno šolo (Musik schule) iz Bad Radkersburg, ki traja že 14 let, se sedaj s polnimi jadri nadaljuje. Da se odnosi krepijo in še poglabljajo se je potrdilo tudi te dni, tik pred iztekom šolskega leta, ko se je okoli 100 mladih glasbenikov iz obeh šol v sosednjem Bad Radkersburgu, širši javnosti predstavili na skupnem koncertu orkestrov obeh glasbenih šol. Čudovito prireditev, kjer je uživalo več sto obiskovalcev z obeh bregov reke Mure, je nekoliko zmotil le napovedani dež, tako da so se s predvidenega prireditvenega prostora na glavnem trgu, morali preseliti v bližnji kulturni center. Množice obiskovalcev so prisluhnile številnim skupaj ali po šolah odigranih pesmi, med njimi tudi slovenske: Mojčino in Kekčevo pesem, Med iskrenimi ljudi, Dobro jutro…, na koncu pa spet skupno evropsko himno Odo radosti.

Na prijetnem srečanju ob dobri glasbi in lepem vzdušju, katerega se je udeležil tudi župan Bad Radgersburga Karl Lautner, je poleg obeh ravnateljev, Melite Vulc in Alfreda Omiga, ki sta si izmenjala tudi darila, prisotne pozdravila tudi članica radgonskega občinskega sveta Urška Mauko Tuš, ki je čestitala vsem mladim glasbenikom in njihovim mentorjem ter ravnateljema. Mimogrede pa je sodelovanje obeh glasbenih šol povezano tudi z mednarodnim projektom Erasmus+ „Obožujemo glasbo – Ljubimo glasbo“. Gre namreč za projekt, ki združuje dve avstrijski in štiri slovenske šole.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: