Skip to content

Bakos.si

Še korona virus je nemočen proti kulturi!

Kar 57 literarnih in likovnih ustvarjalcev sodelovalo na razpisu lendavske izpostave JSKD: Skupaj zmeromo

Leto 2020, ki si ga bo velika večina državljanov zapomnila po pandemiji korona virusa, ni bilo ugodno niti za kulturne ustvarjalce, kateri so ostali brez tisoči koncertov, gledaliških in opernih predstav, likovnih in fotografskih razstav, literarnih, folklornih in drugih dogodkov… Kljub temu pa so kulturniki lahko ponosni, saj je očitno, da je tudi Covid-19 nemočen proti kulturnem ustvarjanju. In to se je te dni potrdilo tudi v Lendavi, kjer so zaključili nekakšen praktično celoletni projekt. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti – Območna izpostava Lendava je namreč že pomladi želela ohraniti stike s kulturniki na daljavo, prav tako z drugimi društvi pomurskega območja in tudi širše po Sloveniji in onstran državnih meja. Zato so že v začetku aprila razpisali dva zanimiva natečaja, poimenovana Skupaj zmoremo, in sicer literarnega na teme: V osami, V karanteni, Strah, Tišina misli in Naši junaki, ter likovnega na temo: V karanteni.

Skupaj se je na razpisa prijavilo 57 likovnih in slikarskih ustvarjalcev iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Svoje literarne prispevke (pesmi, prozo in odrska besedila) je poslalo 32 ustvarjalcev iz Slovenije in sosednje Hrvaške. Prispevki, objavljeni v zborniku, so v slovenskem, madžarskem in hrvaškem jeziku. Na likovni natečaj se je prijavilo 25 likovnikov s 34 deli iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške, največ iz likovne sekcije KD Polzela. Vsa literarna in likovna dela so izdali v priložnostnem zborniku z naslovom Skupaj zmoremo. Uvodnike v zbornik so napisali: Janja Magdič – vodja JSKD OI Lendava, Olga Paušič – pisateljica, scenaristka in režiserka, ter ljubiteljski likovnik Ludvik Žižek. Jezikovni pregled slovenskega teksta je delo Olge Paušič, madžarskega teksta pa Marije Dragošič in Judit Zagorec-Csuka. Likovna dela je fotografiral Tomaž Galič. Zbornik je oblikoval Peter Orban, natisnila tiskarna Arma, d.o.o. Lendava. Na predstavitvi likovnih del in zbornika, so vsi ustvarjalci prejeli zahvale in zbornik.

Priložnostni zbornik Skupaj zmoremo in po eno likovno delo, ki so ga likovniki podarili, so sedaj v oktobru prejele kot darilo vse lokalne skupnosti Upravne enote Lendava, Center za reševanje Lendava, Zdravstveni dom Lendava, Črenšovci in Dobrovnik, Dom starejših Lendava in Ljutomer, KKC Lendava, Splošna bolnišnica Murska Sobota ter občini Ljutomer in Murska Sobota. Ostalim občinam, od koder so sodelujoči ustvarjalci, so bili izdelki poslani po pošti. „Zbornik Skupaj zmoremo je hkrati zahvala vsem, ki so se in se še neumorno trudijo v času epidemije za njeno zajezitev in s tem izpostavljajo svoje zdravje. Naj bo to naša skromna zahvala in sporočilo, da jih vidimo in čutimo z njimi, obenem pa spomin na čas v karanteni. Kjer je volja – tam je pot. Dokazali smo, da skupaj zmoremo, smo zapisali v zbornik z željo, da solidarno in dosledno upoštevamo vsa navodila NIJZ, kajti le tako bomo zmogli preživeti tudi ta težek, neprijeten čas. Ostanimo doma in ostanimo zdravi,” so sporočili iz JSKD OI Lendava.

Fotografije: Arhiv JSKD IO Lendava

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: